SON DAKİKA
Hava Durumu

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Rusya'dan Kırım Tatarlarına baskıları durdurmasını istedi

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2020 17:43
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2020 17:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Rusya'dan Kırım Tatarlarına baskıları durdurmasını istedi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ukrayna’daki insan hakları durumuna ilişkin hazırladığı raporu yayımladı. Raporda, Rus işgali altındaki Kırım’da ve Donbas’ta gerçekleşen insan hakları ihlallerine de yer verildi.

BM Ukrayna Gözlem Misyonunun çalışmalarına dayanarak hazırlanan rapor, 16 Şubat 2020 ile 31 Ağustos 2020 tarihleri arasındaki dönemi kapsıyor. 22 Eylül 2020 tarihli raporda Rus işgali altındaki Kırım’daki insan hakları ihlallerine dikkat çekildi.

İŞGALCİLERE KARŞI ÇIKANLAR CEZALANDIRILIYOR

Raporda, işgalci devlet Rusya’nın kolluk kuvvetlerinin baskılarına direnen Kırım sakinlerine karşı cezai tedbirlerin kullanıldığının gözlemlendiği belirtildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, 11 Haziran 2020 tarihinde sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında tanık olarak ifade veren bir kişinin “yalan ifade vermekle” suçlanarak tutuklandığına dikkat çekti. Adı geçen kişinin, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri tarafından sanığa karşı ifade vermeye zorlandığını açıkladığı ifade edilen belgede, “Şu an tanık 5 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya. Kötü muamele şikayeti gerektiği gibi incelenmedi.” diye belirtildi.

CAMİDE CUMA NAMAZI KILDIRAN İMAMLAR MİSYONERLİKLE SUÇLANIYOR

Bununla birlikte, işgalci yönetimin Rus terörle mücadele yasalarını Kırım sakinlerine baskı uygulamak için yasa dışı şekilde kullanmaya devam ettiği kaydedildi.

Belgede, “İşgalciler, dini materyalleri sosyal ağlarda yayımladıkları, parklarda meditasyon yaptıkları, Kur’an dersleri düzenlendiği ve özel mülklerde dini merasimler düzenlendiği için insanları kovuşturuyor.” ifadeleri kullanıldı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin raporunda, 2020 yılının ilk yarısında Müslüman toplulukların liderlerine suçlama yöneltme eğiliminin endişe verici olduğunu belirterek, “Örnek olarak Aluşta Dini Cemiyeti İmamı Yusuf Aşırov, dini cemiyetin 1994 yılından beri kullandığı camide cuma hutbesini okuduğu için Haziran 2020’de ‘yasa dışı misyonerlik faaliyetleri’ yürütmekle suçlu bulundu ve para cezasına çarptırıldı. Bunun dışında cemiyet üyeleri savcılığa çağrıldı; bu da bir sindirme aracıdır.” diye kaydedildi.

RUSYA, ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDEREK KIRIM SAKİNLERİNİ ORDUSUNA ALMAYA DEVAM EDİYOR

Raporda, işgalci devlet Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal ederek işgal altındaki Kırım’da yaşayan gençleri Rus ordusunda zorunlu hizmete zorlamaya devam ettiği ifade edildi. Aynı zamanda işgalcilerin bazı dini kuruluşların temsilcilerinin alternatif kamu hizmeti alma hakkını da görmezden geldiği vurgulandı.

BM’DEN İŞGALCİ DEVLET RUSYA’YA: BASKILARI DURDUR

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği hazırladığı raporda, “İşgalci devlet olan Rusya’yı Kırım sakinlerini inançları yüzünden kovuşturmayı sonlandırmaya ve Kırım sakinlerini Rusya Silahlı Kuvvetlerindeki zorunlu hizmete zorlamayı durdurmaya çağırıyoruz.” denildi.

DONBAS’TAKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ

Raporda, Rus askeri saldırganlığı dolayısıyla Donbas bölgesinde sivil insanların hayatını kaybetmeye ve yaralanmaya devam ettiği belirtildi. BM Ukrayna Gözlem Misyonunun verilerine göre, çatışmanın başından bu yana Donbas’ta toplam 3 bin 367 sivil hayatını kaybetti ve 7 binden fazla sivil yaralandı.

Raporda, 1 Ocak - 31 Temmuz 2020 tarihleri arasında Donbas’ta 10 erkek, 7 kadın ve bir erkek çocuk olmak üzere toplam 18 sivilin hayatını kaybettiği, 49 erkek, 30 kadın, 6 kız ve 4 erkek çocuk toplam 89 sivil yaralandığı belirtildi.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.