SON DAKİKA
Hava Durumu

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev Kırım'a "Rus toprağı" dedi!

Bulgaristan’ın mevcut Cumhurbaşkanı Radev Kırım'a "Rus toprağı" dedi

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2021 16:52
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2021 16:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev Kırım'a "Rus toprağı" dedi!

Bulgaristan’ın mevcut Cumhurbaşkanı Rumen Radev, ulusal televizyon kanalında işgal altındaki Kırım’ın Rusya’nın bir parçası olduğunu ileri sürdü. Radev’in sözlerine tepki gösteren Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, devlet başkanının söz konusu açıklamalarda bulunmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak Bulgaristan Büyükelçisini bakanlığa çağırdı.

Bulgaristan’da 21 Kasım 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu yapılacak. Seçim öncesi, Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve muhalif aday Anastas Gercikov, BNT ulusal televizyon kanalında yayınlanan tartışma programına katıldı. Dün yayımlanan tartışma sırasında,  muhalif aday Gercikov’un Kırım’a Ukrayna toprağı demesine karşılık olarak Radev, “Şu an Kırım Rus toprağı, öyle değil mi?” ifadesini kullandı.

BULGARİSTAN BÜYÜKELÇİSİ UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILDI

Bulgaristan’ın mevcut Cumhurbaşkanı Radev’in sözlerini kınayan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Bulgaristan Büyükelçisi Kostadin Kojabashev’i bakanlığa çağırdı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Büyükelçiye Bulgaristan Cumhurbaşkanı tarafından bu tür açıklamaların yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirtilirken mevcut cumhurbaşkanının sözlerinin Sofya’nın Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleyen resmi tutumuyla "kesinlikle uyuşmadığı" vurgulandı.

İKİNCİ TURA KALAN ADAYLAR BİRİ ESKİ ASKER, DİĞERİ REKTÖR

Bulgaristan’da Rusya yanlısı ve eski Komünist Partinin geleneğini sürdüren Bulgaristan Sosyalist Partisinin (BSP) desteğiyle aday olan Radev, halka "Sizinle Birlikteyiz" mesajı veriyor. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Radev, askeri eğitimini Bulgaristan’da ve ABD’de çeşitli akademilerde tamamladı. Evli ve iki çocuklu 58 yaşındaki savaş pilotu Radev İngilizce, Rusça ve Almanca biliyor.

Radev ile aynı yaşta olan Gercikov ise Sofya Üniversitesi Klasik Filoloji Bölümünden mezun olduktan sonra Almanya ve Avusturya’da akademik kariyer yaptı. Eski Başbakan Boyko Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) Partisinin desteğini alan Gercikov, seçimlere "Gerçekten Birleşik Olalım" sloganıyla katılıyor. Sofya Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Gercikov İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Latince biliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.