SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin'de sosyal kredi sistemi halkı tam itaate zorluyor

Çin’de başlayan “Sosyal Kredi Sistemi” halkın her türlü hakkını gasp etmeye ve kısıtlamaya devam ediyor. Halk, QR kodlarını yeşil renkte tutabilmesi için sisteme tam itaat etmesi gerekiyor. Umumi tuvaletlere bile QR kodlar yeşil değilse girilmesi yasaklanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2022 10:29
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2022 10:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'de sosyal kredi sistemi halkı tam itaate zorluyor

Çin rejiminin geçtiğimiz senelerde yürürlüğe koyduğu “Sosyal Kredi Sistemi” uluslararası medyalarda tartışılmıştı. Rejimin bu uygulaması “Teknolojik Distopya” olarak nitelendirilmişti. Rejimin başındaki soykırımcı Şi Cinping ise bu eleştirilere aldırmadı. Son altı aydır yürürlüğe koyduğu “Sıfır Kovid” politikası da “Sosyal Kredi Sistemi’ne” entegre edildi.

ÇİN’DE UMUMİ TUVALETLERE BİLE AŞI PASAPORTU GEREKİYOR!

Halk, her alanda kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyor. Çin merkezli sosyal medyalarda paylaşılan görüntülerde, Çin’deki bu umumi tuvalete girebilmek için yeşil QR kodlu açı pasaportunuzu göstermesi ve makinenin bunu doğrulamasına izin vermesi gerektiği Çin rejimin 1984 romanındaki dijital distopyayı gözler önüne serdi.

Çin rejiminin kendi halkına uyguladığı bu tür acımasız politikaların Doğu Türkistanlılara daha katı daha sıkı bir şekilde uygulandığı ortaya çıkmıştı. Ayrıca Doğu Türkistan’da çok sert bir şekilde uygulanan “Sıfır Kovid” politikası sebebiyle birçok Uygur Türklerinin evlerine hapsedildiği ve Çin rejimi tarafından kasıtlı bir şekilde aç bırakılarak ölme terk edildiği de dikkat çekmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.