SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin’de virüs bitmiyor! Yeni bir virüs tehditi daha: Bunyavirüs...

Dünya, Çin merkezli yayılan koronavirüs salgını ile mücadele ederken şimdi de Çin'deki yeni bir virüsün varlığıyla sarsıldı.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2020 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2020 16:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin’de virüs bitmiyor! Yeni bir virüs tehditi daha: Bunyavirüs...

Dünya, Çin'den yayılan koronavirüs salgını ile mücadele ederken şimdi de Çin'deki yeni ortaya çıkan bir virüsün varlığıyla sarsıldı. Çin'de kene ısırığıyla bulaştığı ileri sürülen virüs nedeniyle bugüne kadar 7 kişi hayatını kaybetti, 60 kişi de enfekte oldu.

BULAŞAN SAYISI GÜNDEN GÜNE ARTIYOR

2020 yılının ilk yarısında Çin'in doğusundaki Jiangsu eyaletinde bunyavirüs bulaşan kişi sayısının 37’yi aştığı, daha sonra Anhui eyaletinde de enfekte olan 23 kişinin tespit edildiği kaydedildi.

7 CAN KAYBI

Nanjing kentinde enfekte olan bir kadının ateş ve öksürük gibi belirtiler gösterdiği, yapılan tetkikler sonucunda vücudunda lökosit ve trombosit kaybı görüldüğü aktarıldı. Virüsün Anhui ve Zhejiang eyaletlerinde şu ana kadar toplam 7 can kaybına yol açtığı bildirildi.

İNSANDAN İNSANA BULAŞABİLİYOR

İnsandan insana bulaşabilir olan bunyavirüslerin çoğunluğu vektörel (keneler, sinekler, pireler, salyangozlar gibi canlılar vasıtasıyla ulaşan hastalık etkenlerinin sebep olduğu hastalıklar).

Bunyavirales düzenindeki tüm virüsler Hantavirüsler ve Arenavirüsler hariç, eklem bacaklılar (sivrisinek, kene veya sandfly) tarafından bulaşmaktadır.

BUNYAVİRÜS NEDİR?

Bunyavirales, negatif algılamalı tek sarmallı RNA virüslerinin bir sırasıdır. Bunyaviridae virüs ailesindendir. Adı Bunyavirales türetilmiştir Bunyamwera, orijinal burada tip türlerinin Bunyamwera orthobunyavirus önce keşfedilmiştir.

2017 yılında ICTV, Bunyaviridae ailesini, bir virüs ailesinden bir virüs düzenine taksonomik bir değişim olan Bunyavirales olarak yeniden sınıflandırdı. Daha önce Bunyaviridae familyasındaki (Hantavirüs, Nairovirüs, Orthobunyavirüs, Phlebovirüs, Tospovirüs) beş jeneratın hepsi artık bazıları birleştirilen yeni viral ailelerdir.

NASIL BULAŞIR?

Bunyavirüslerin çoğunluğunun vektörel olduğu, Hantavirüsler ve Arenavirüsler hariç, Bunyavirales düzenindeki tüm virüslerin eklem bacaklılar (sivrisinek, kene veya sandfly) tarafından bulaştığı bildiriliyor.
Hantavirüsler geyik faresi dışkısı ile temas yoluyla bulaşır. Enfeksiyon insidansı vektör aktivitesi ile yakından ilişkilidir, örneğin sivrisinek kaynaklı virüsler yaz aylarında daha yaygındır.

BUNYAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bunyavirüsler genomları segmentlere ayırırlar, bu da onları hızlı rekombinasyon ve salgın riskini arttırabilir. Trombositopeni sendromu ile şiddetli ateşe neden olan bunyavirüs, hem genom segmentlerinin yeniden sınıflandırılması hem de intrajenik homolog rekombinasyon ile rekombinasyona uğrayabilir.

YAZ SICAKLARINDA SİNEKLERE VE YÜKSEK ATEŞE DİKKAT

Bunyaviridae sivrisinekler, midges, sinekler ve keneler de dahil olmak üzere hemafagöz eklembacaklılarla bulaşır. Viral kuluçka süresi yaklaşık 48 saattir. Semptomatik enfeksiyon tipik olarak ateş yaklaşık üç gün süren spesifik olmayan grip benzeri semptomlara neden olur .
Çünkü onların arasında spesifik olmayan semptomlar, Bunyavirüs enfeksiyonları sıklıkla diğer hastalıklarla karıştırılır. Örneğin, Bwamba ateşi sıtma ile karıştırılır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.