SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov, Başbakan Yardımcısının Kırım'a yerleştirilen Rus vatandaşları açıklamasına tepki gösterdi

KTMM Başkanı Çubarov: Kırım'a yasa dışı bir şekilde yerleşenler sınır dışı edilmelidir

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2021 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2021 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov, Başbakan Yardımcısının Kırım'a yerleştirilen Rus vatandaşları açıklamasına tepki gösterdi

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksiy Reznikov'un işgal altındaki Kırım'a yasa dışı bir şekilde yerleşen Rusya vatandaşlarıyla ilgili açıklamasına tepki gösterdi. Reznikov, Kırım'ya yasa dışı şekilde yerleşen Rus vatandaşlarının Kırım işgalden kurtulduktan sonra ne yapacaklarına kendilerinin karar vermesi gerektiğini, onların yarımadadan sınır dışı edilmeyeceğini söylemişti.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesinden sonra yasa dışı şekilde yarımadaya yerleşen Rusların, Kırım işgalden kurtarıldıktan sonra yarımadayı terk etmeleri gerektiğini dile getirdi. Çubarov, eğer kendi rızalarıyla terk etmezler ise sınır dışı edilmeleri gerektiğinin altını çizdi.

UKRAYNA BAŞBAKAN YARDIMCISINDAN KIRIM'A YERLEŞEN RUS VATANDAŞLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksiy Reznikov, 3 Şubat günü LB.ua sitesine verdiği demeçte, işgal yıllarında Kırım'a yasa dışı şekilde yerleşen Rus vatandaşlarının, işgalden son bulunca Kırım'dan çıkarılmayacağını, söz konusu kişilerin ne yapacağına kendilerinin karar vereceğini söyledi.

Reznikov, "Kesinlikle kimsenin insani haklarını ihlal etmeyeceğiz. Herkes özgürce karar verme imkanına sahip olacak. Ukrayna topraklarında yasal olarak yaşamak istiyorlarsa, yabancı vatandaş statüsünü alabilir, Ukrayna vatandaşlığı alabilir veya vatansız olarak yaşayabilirler. Ya da bu insanlar, vatanlarına geri dönebilirler. Stalinist rejimin mirasçılarının aksine sürgün etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Reznikov'un söz konusu açıklamalarını değerlendiren Çubarov, Ukrayna'nın mevcut mevzuatına göre, Ukrayna topraklarında yasa dışı şekilde bulunan bir yabancının, derhal sınır dışı edilmesi gerektiğini vurguladı.

REFAT ÇUBAROV: SINIR DIŞI EDİLMELERİ GEREKİR

Sosyal medya hesabından 4 Şubat tarihinde konuyla ilgili açıklamada bulunan Çubarov, son zamanlarda birçok kişinin Kırım'ın geleceğini Rus işgalcilerin çıkarları doğrultusunda belirlemek istediğini kaydederek şu ifadeleri kullandı:

"Ukrayna'nın mevcut yasalarına göre, Ukrayna topraklarında yasa dışı şekilde bulunan yabancılar derhal sınır dışı edilmeli…
İşgal edildiğinden bu yana Kırım'a yasadışı olarak yerleşen herkes - ki geçtiğimiz günlerde AİHM, Rusya'nın 27 Şubat 2014'ten bu yana Kırım üzerinde etkili bir kontrol kurduğuna karar verdi - kendi rızalarıyla gitmezlerse, o zaman sınır dışı edilirler. Ve mümkün olan en kısa sürede!"

İŞGALDEN SONRA KIRIM’A NE KADAR RUS YERLEŞTİ?

Daha önce Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, 2014 yılından sonra Rus yönetiminin Kırım’a 500 bine yakın Rus vatandaşı yerleştirdiğini bildirmişti. Ceppar ayrıca işgalden sonra yaklaşık 60 bin Kırımlının yarımadayı terk ettiğini kaydetmişti.

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, işgalci Rusya’nın yedi yıldır Kırım’a Rus vatandaşlarını yerleştirerek, demografik yapıyı bozmasına karşı Ukrayna Parlamentosunun yasa çıkarması için teklifte bulunmuştu.

Kırımoğlu, işgalci Rus yönetiminin, 2014 yılından itibaren yerli halkı yarımadanın dışına itme politikasını yürüterek, Kırım’a aktif bir şekilde Rus vatandaşlarını yerleştirdiğini kaydetmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.