SON DAKİKA
Hava Durumu

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Ukrayna, ara buluculuğa hazır, Rusya tarafı kapıyı kapatmış değil

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2022 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2022 11:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Ukrayna, ara buluculuğa hazır, Rusya tarafı kapıyı kapatmış değil

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber canlı yayınında Rusya-Ukrayna krizini ve Türkiye'nin her iki ülke ile olan diplomasisini anlattı. Bakan Çavuşoğlu, "Ukrayna tarafı ara buluculuğu istiyor hazır, Rusya tarafı kapıyı kapatmış değil." dedi.

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün TRT Haber canlı yayınında özel röportaj konuğu oldu. Bakan Çavuşoğlu, TRT Haber Koordinatörü Ahmet Görmez'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna krizine dair açıklamalarda bulundu.

TÜRKİYE'NİN UKRAYNA DİPLOMASİSİ

Türkiye'nin söz konusu krize karşı pozisyonunun gayet net olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Biz her iki tarafla da ilişkileri iyi olan bir ülke olarak; bölgemizde zaten çatışma, ihtilaflar var ilave bir çatışma olmasın diyen bir ülkeyiz, gerginliğin azaltılması için adımlarımız devam ediyor. Bazıları görünen adımlar bazıları perde arkasında yürüttüğümüz adımlar." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin son Ukrayna ziyaretinde de bu tutumunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığını belirtti. Buradaki meselenin ilk önce gerginliğin azaltılması ve istikrara kavuşturulması olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Her çaba kıymetlidir fakat bazıları ben de bu işin içinde varım demek için atılan adımlar. Burada samimiyetsizlikleri görüyoruz. Gereksiz açıklamalardan da kaçınılması lazım. Rusya bugün işgal edecek, yarın işgal edecek gibi yapılan açıklamalar Ukrayna'da huzursuzluğa neden oluyor. Ekonomik olarak da Ukrayna'ya zarar veriyor. Görüyoruz ki gerçek tablo bu değil. Gerçek tabloda gerginlik var mı var, çatışma olasılığı var mı var fakat bunu bazı Batılı ülkelerin açıkladığı gibi megafon diplomasisi ile dillendirmenin gereği yok. Türkiye'nin ara buluculuğundan bahsediliyor."

ÇAVUŞOĞLU: BARIŞ İÇİN DENGELİ POLİTİKA İZLENMELİ

Ukrayna tarafı ara buluculuğu istiyor, hazır, Rusya tarafı kapıyı kapatmış değil. Putin'in Türkiye'ye gelmesiyle yapılacak toplantıda ev sahipliği sırası bizde. Şimdi Ruslardan tarih önerisi istedik. Diğer taraftan da çabalarımızı sürdürüyoruz. Biz burada çok iddialı davranmıyoruz. Ara buluculuk eş başkanlığını BM'de, İİT'de yürütüyoruz. Burada sorumluluğumuzu biliyoruz. Bölge dengesi ortaya çıkmaya başladı bir yandan da. Bölgede barış ve huzur, ekonomik kalkınma istiyorsak herkesin dengeli bir politika izlemesi lazım. Ortada bir kriz var herkesin elinden gelen çabayı göstermesi lazım."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.