SON DAKİKA
Hava Durumu

Emel Fikir Kültür Konferanslarında bu hafta "Romanya Müslüman Semineri ve Kırım Tatar Milli Hareketi" konuşuldu

Emel Fikir Kültür Konferanslarında, bu hafta “Romanya Müslüman Semineri ve Kırım Tatar Milli Hareketi” konferansı gerçekleştirildi. Konferansın konuşmacısı Romanya’daki Kırım Tatarlarından Dr. Metin Ömer (Metin Omer) oldu.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2021 16:48
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2021 19:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Emel Fikir Kültür Konferanslarında bu hafta "Romanya Müslüman Semineri ve Kırım Tatar Milli Hareketi" konuşuldu

Emel Fikir Kültür Konferanslarında, bu hafta “Romanya Müslüman Semineri ve Kırım Tatar Milli Hareketi” konferansı gerçekleştirildi. Konferansın konuşmacısı Romanya’daki Kırım Tatarlarından Dr. Metin Ömer (Metin Omer) oldu. Dr. Ömer, Romanya'daki Kırım Tatar Milli Hareketini ve Romanya Müslüman Semineri'nin bu hareket üzerindeki etkisini anlattı.

Emel Kırım Vakfı’nın her hafta düzenlediği Emel Fikir Kültür Konferanslarına, bu haftaki konuşmacısı, yakın zamanda Rumence'ye çevrilen, Romanya’daki Türk ve Tatar halkının Türkiye’ye göç etmesini konu edinen “İki Dünya Savaşı Arasında Türklerin ve Tatarların Romanya’dan Türkiye’ye Göçleri (EMIGRAREA TURCILOR ȘI TĂTARILOR DIN ROMÂNIA ÎN TURCIA ÎNTRE CELE DOUĂ RĂZBOAIE MONDIALE)” adlı doktora teziyle tanınan Dr. Metin Ömer'di. “Romanya Müslüman Semineri ve Kırım Tatar Milli Hareketi” başlıklı konuşmasında Romanya'daki Kırım Tatar Milli Hareketi ve Romanya Müslüman Semineri'nin etkilerinden bahsetti.

Çevrimiçi olarak Zoom platformu üzerinden 21 Şubat 2021 tarihinde düzenlenen ve Emel Kırım Vakfı'nın Facebook sayfası üzerinden canlı yayınlanan konferansa katılanlar arasında; Kırım Derneği Genel Merkezi Başkanı Mükremin Şahin,  Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, yazar Serra Menekay da vardı.

Takdimi DQTK Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar yaparken, teşekkür konuşmasını Emel Kırım Vakfı üyesi ve Emel dergisi editörü Bülent Tanatar gerçekleştirdi.

ROMANYA MÜSLÜMAN SEMİNERİ VE KIRIM TATAR MİLLİ HAREKETİ

Mezunları arasında Necip Hacı Fazıl gibi önemli Kırım Tatar aydınların bulunduğu eğitim kuruluşu Romanya Müslüman Semineri'nin tarihçesini anlatan Dr. Ömer, Romanya Tarihinde Kırım Tatarlarının etkisine, krallık döneminde, İkinci Dünya Savaşı (1939-1940) yıllarında ve sosyalist dönemde Kırım Tatarlarının Romanya'daki durumlarına da değindi.

Ömer konferans esnasında; İttihat ve Terakki Cemiyeti ile Kırım Tatar Milli Hareketi'nin ilişkileri ve Atatürk ile Türk devrimlerinin Dobruca'ya etkileri gibi önemli detaylardan da bahsetti. Ömer, Romanya Müslüman Semineri'nin mezunları arasında dünyaca tanınan Kırım Tatar tarihçi Kemal Karpat'ın da olduğunu, Karpat'ın ilk buradan mezun olup sonradan İstanbul'da eğitimine devam ettiğini hatırlattı. Ayrıca Karpat'a ait
sınav belgelerini de gösterdi. Kurumun 1935'te oluşturulan programının, o dönemdeki Türkiye'nin Romanya Büyükelçisi Hamdullah Suphi Tanrıöver'in etkisiyle düzenlendiğini belirten Ömer, Tanrıöver'in kuruma yardımlarda bulunduğunu da belirtti.

Konferansın video kaydını Emel Kırım Vakfı’nın Facebook sayfası üzerinden bu bağlantıya tıklayarak seyredebilirsiniz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.