SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Erdoğan’ın Ukrayna ziyareti savaşı sonlandırma girişimi olabilir"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretine dair gazeteci-yazar Murat Akan, Kırım Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2022 11:47
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2022 14:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Erdoğan’ın Ukrayna ziyareti savaşı sonlandırma girişimi olabilir"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretine ilişkin Kırım Haber Ajansı (QHA) gazeteci-yazar Murat Akan ile konuştu. Gazeteci Akan, Türkiye’nin, Ukrayna-Rusya savaşında arabuluculuk rolüyle savaşı sonlandırma girişimlerine adım atmış olabileceğini kaydetti. Akan, devam eden savaşın masadaki önemli sebeplerinden birinin Kırım olduğunu da dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Recep Tayyip Erdoğan, 18 Ağustos 2022'de Ukrayna’nın Lviv kentinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile üçlü zirvede bir araya geldi. Günübirlik çalışma ziyareti gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskıy ile 6 aydır devam eden savaşı ele alarak görüşme yapmıştı. Üçlü zirvenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Zelenskıy ve BM Genel Genel Sekreteri Guterres ortak basın düzenlemişti. Basın toplantısında açıklama yapan Erdoğan, ziyareti "güçlü bir ülkeden güçlü bir destek" olarak nitelendirmişti.

Gazeteci, yazar Murat Akan, Kırım Haber Ajansına (QHA) Erdoğan’ın ziyaretiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gazeteci Akan, devam eden savaşa dikkat çekerek Türkiye’nin ziyaret amacının; savaşı sonlandırma girişiminin Ukrayna ve Rusya için nihai barışa evrilmesine yönelik olduğunu kaydetti. QHA’ya değerlendirmede bulunan Akan’ın ifadeleri şu şekilde:

“TÜRKİYE TAHIL ANLAŞMASIYLA ÖNEMLİ BİR HAMLE YAPTI”

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü Ukrayna ziyareti son derece önemli. Bildiğiniz üzere Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasında bir tahıl koridoru anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma, limanda sıkışıp kalan buğday yüklü gemilerin dünya pazarına açılmasıydı. Dünyanın gıda sıkıntısı çektiği bir dönemde Türkiye, uluslararası diplomaside önemli bir adım atmış oldu."

“ZİYARET, SAVAŞI SONLANDIRMA GİRİŞİMİ OLABİLİR”

"Hatırlayacağınız üzere Erdoğan, 5 Ağustos’ta Soçi’de Putin ile (Rusya Devlet Başkanı) görüştü. Suriye meselesi görüşülse de Ukrayna meselesinin de masada olduğu kesindi. Erdoğan, tahıl anlaşmasıyla birlikte oluşan tahıl ikliminin nihai barışa evrilmesini istiyor olabilir. Ziyaret çerçevesinde Türkiye’nin savaşı sonlandırma anlaşmasına yönelik diplomatik girişimi olabilir.

Ayrıca NATO üyesi Türkiye, Ukrayna ve Rusya ile hem ticari hem siyasi diplomasiyi sürdüren nadir ülkelerden bir tanesi. Türkiye bu rolü bugüne kadar başarıyla götürdü. Dolayısıyla Türkiye, bölgedeki savaşın bir an önce durmasını istiyor. Savaşın bir an önce sonlanmasını isteyen Türkiye, bu ziyareti bu amaçla gerçekleştirmiş olabilir.

Türkiye, Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarını bir araya getirerek daha önce Antalya Diplomasi Forumu ile bu tür girişimlerde bulunmuştu. Burada savaşı sonlandırmak adına, bir savaşı sonlandırma iklimi oluşmuştu."

“AVRUPA YAPTIRIMLA RUSYA’YI ZAYIFLATMAYA ÇALIŞIYOR”

"Ancak bu savaşın uzamasını isteyen bir akım var. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık bu savaşın uzamasını istiyor. ABD’nin Avrupa Birliğine (AB) bağlanması isteniyor. Batı bu bağlamda enerji ve doğalgaza olan bağımlılığın Rusya’dan çıkarılmasını istiyor. Dolayısıyla ABD ve Birleşik Krallık, Avrupa Birliği'ni tekrar elde tutmaya çalışıyor. Öte yandan Batı, ABD’ye rakip olarak gördüğü Rusya’yı yaptırımlarla yıpratmak amacıyla özellikle nükleer silahlar meselesini gündeme getiriyor. Türkiye de bu savaşın sona ermesi adına diplomatik girişimlerde bulunuyor."

“TÜRKİYE KIRIM’IN İŞGALİNİ TANIMADI”

"Umarım bu savaş bir an önce sona erer. Kırım’ın tekrar Ukrayna’ya geçmesi Türkiye için de çok önemli. Kırım, eski bir Türk toprağı olarak Kırım Tatarlarının yaşadığı bölge. Bununla birlikte Kırım, Türkiye için stratejik bir konumda. Zaten Türkiye, Kırım’ın işgalini tanımadı."

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI ALTINCI AYINDA

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş altıncı ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci orduya karşı direnişini sürdürüyor. İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. İşgalciler, Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olmuştu. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Birleşmiş Milletler (BM), en az 4 bin 253 Ukraynalı vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirirken diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMYK) Ukrayna’da her gün 2 çocuğun öldüğünü 4 çocuğun yaralandığını belirtti. Başlatmış olduğu işgal ile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı girişiminde bulunan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.
Ukrayna’ya saldırısı sonucunda dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya’ya Temmuz 2022 itibarıyla 6 bin 400 yaptırım uygulandı. Avrupa Birliği, Haziran ayında Rusya’nın Ukrayna’da savaşın sürdürmesine karşılık yaptırım listesini genişletti. Rusya Silahlı Kuvvetleri ve hükumetini doğrudan ve dolayı olarak destekleyen 65 kişi ve 18 kuruluş daha yaptırım listesine alındı.

Can güvenliği tehlikesi yaşayan siviller yurtlarını terk etmeye mecbur bırakılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, 8 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı yerinden edildi. Ancak, savaş mağduru Ukraynalıların sayısının bundan çok daha fazla olduğu biliniyor. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.