SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan: Ukrayna-Rusya görüşmesi Türkiye'de yapılabilir

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2022 21:33
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2022 21:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Erdoğan: Ukrayna-Rusya görüşmesi Türkiye'de yapılabilir

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başlamasından sonra ilk kez Ukrayna ziyaretinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Zelenskıy ve BM Genel Sekreteri Guterres ile üçlü zirve gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna dönüşünde önemli açıklamalarda bulunarak "Ukrayna-Rusya görüşmesi Türkiye'de yapılabilir" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 18 Ağustos günü Ukrayna’da bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı ile Zelenskıy ile Potoçki Sarayı’ndaki ikili görüştü. Ardından Erdoğan, Zelenskıy ve BM Genel Sekreteri Guterres'in katılımıyla üçlü zirve gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ziyareti dönüşü basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan Ukrayna ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, "Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başladığı günden bugüne kadar Ukrayna'ya gerçekleştirdiğim ilk ziyaret oldu. Yaklaşık altı aydır devam eden savaş, görüşmelerimizin ana konusunu teşkil etti" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ziyaretiyle ilgili ayrıca şu değerlendirmelerde bulundu:

"UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE VE EGEMENLİĞİNE DESTEĞİMİZ SÜRECEK"

"Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenskıy’ın davetine icabetle Lviv’e yaptığım çalışma ziyaretini tamamladık. Bu, savaşın başlamasının ardından Ukrayna’ya gerçekleştirdiğim ilk seyahat oldu. Sayın Zelenskıy’le yaptığımız görüşmelerde ikili ilişkilerimizi tüm veçheleriyle ele aldık. Tabii yaklaşık altı aydır devam eden savaş, görüşmelerimizin ana konusunu teşkil etti. Dayanışmamızın, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğimizin süreceğini kendisiyle bir kez daha paylaştım.

TÜRKİYE PUTİN İLE ZELENSKIY GÖRÜŞMESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPABİLİR

Savaşın diplomasi ve müzakereler yoluyla çözümü için elimizden gelen katkıyı sağlamaya devam edeceğimizi de ifade ettim. Aynen Soçi ziyaretimde Sayın Putin'e söylediğim gibi, Sayın Zelenskıy'e de aralarındaki görüşmeye ev sahipliği yapabileceğimizi hatırlattıM.

 "ULUSLARARASI TOPLUMUN DAHA FAZLA SORUMLULUK ÜSTLENMELİ"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Guterres’in de katılımıyla üçlü bir toplantı yaptık. Üçlü görüşmede, Ukrayna tahılının ihracı amacıyla kurulan mekanizmanın faaliyetlerinin artırılarak sürdürülmesi için atılabilecek adımlar üzerinde durduk. Diplomatik sürecin canlandırılması için uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğine işaret ettim. Ziyaretim vesilesiyle, savaşın Ukrayna’da neden olduğu fiziki yıkımın boyutlarını ve Ukrayna’ya yardımlarımızı da masaya yatırdık. Bugüne kadar olduğu gibi Ukrayna’nın yeniden imarı sürecinde de Türkiye’nin yanlarında olacağını ifade ettim. Sayın Zelenskıy de gerek ülkemizin güçlü desteği gerekse diplomatik çabaları karşısında memnuniyetini dile getirdi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.