SON DAKİKA
Hava Durumu

Ermenistan ordusunun Paşinyan'a muhtıra çekmesi ne anlama geliyor?

Ermenistan'da ordu, Başbakan Nikol Paşinyan'a karşı darbe muhtırası çekti. Paşinyan, Ermenistan ordusunun muhtırasına karşı halkı Erivan'daki Cumhuriyet Meydanı'na çağırdı. II. Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan karşısında ağır yenilgi alan Ermenistan'daki siyasi krizi Em. Tümgeneral, Türkiye'nin eski Bakü Askeri Ataşesi Yücel Karauz değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2021 22:16
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2021 22:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ermenistan ordusunun Paşinyan'a muhtıra çekmesi ne anlama geliyor?

Ermenistan'da ordu, Başbakan Nikol Paşinyan'a karşı darbe muhtırası çekti. Paşinyan, Ermenistan ordusunun muhtırasına karşı halkı Erivan'daki Cumhuriyet Meydanı'na çağırdı. II. Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan karşısında ağır yenilgi alan Ermenistan'daki siyasi krizi, Türkiye'nin eski Bakü Askeri Ataşesi, Em. Tuğgeneral,Yücel Karauz değerlendirdi. Karauz, Ermenilerin 8 Kasım yenilgisinden bu yana bir savrulma yaşadığına ve ülkedeki siyasi krizin devam edeceğine dikkat çekti.

Ermenistan'da Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ın ön ayak olduğu darbe girişimi, dünya siyasetine bomba gibi düştü. Bugün ordunun yayımladığı darbe muhtırasına karşı Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan başkent Erivan'daki Cumhuriyet Meydanı'nda destekçilerine seslendi. Paşinyan, Ermenilerin darbeye izin vermeyeceğini dile getirdi ve "İstifama ancak halk karar verebilir" dedi.

"SİYASİ İRADENİN SOKAĞA ÇIKTIĞI BİR ORTAMDA, MUHTIRANIN BAŞARILI OLMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Türkiye’nin eski Bakü Askeri Ataşesi, Milli Savunma Bakanlığı eski Askeri Başdanışmanı Em. Tuğgeneral Yücel Karauz, Ermenistan'daki siyasi krizin altında yatan temel sebebin Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes anlaşması olduğunu dile getirdi. Karauz'un açıklamaları şöyle:

"8 Kasım'daki yenilgiden sonra Ermenistan'da karışıklık devam ediyor. Aslında Ermenistan'da yıllardır halının altına sürülen sorunlar yeniden gün yüzüne çıkıyor. Bugün bakıldığında, Ermenistan muhalefeti ateşkesin ardından geçen 3.5 aylık süreçte başarılı olamadı. Son olarak dış politikadaki durum bahane edilerek Ermenistan'da ordu bir bildiri yayımladı. Şunu belirtmek gerekir ki; bir siyasi liderin sokağa çıktığı ülkede askeri muhtıra ve darbenin başarılı olması mümkün değildir. Çünkü Ermenistan'da Paşinyan'ı iktidara getiren zihniyet, savaş değil ekonominin düzelmesi ve dışa bağımlılığın son bulması yönünde bir irade ortaya koyuyor. Muhalefet bu konuda orduyu devreye soktu.

Son Dakika: Ermenistan'da Darbe Girişimi Ermenistan ordusu, Paşinyan'a askeri muhtıra verdi "RUSYA'NIN TUTUMU ÖNEM ARZ EDİYOR"

Burada en önemli konu Rusya'nın tutumu önemlidir. Rusya'nın bu konudaki tavrı süreci belirleyecektir. Ermenistan'da, bir iktidar değişikliği söz konusu olursa Türkiye ve Azerbaycan'ın sahadaki ve masadaki kazanımlarında bir yavaşlama olacağını öngörüyorum. Yani Paşinyan giderse 8 Kasım statüsünün akamete uğrayacağını değerlendiriyorum.

"KARABAĞ'DAKİ SÖZDE CUMHURİYET, SÜRECİ TERÖRİZE EDECEKTİR"

Öte yandan, Dağlık Karabağ'daki sözde cumhuriyetin, süreci terörize ederek mevcut statüyü değiştirmek için çaba harcayacağını söyleyebiliriz. Bu bağlamda, da yapılan askeri muhtıranın başarılı olmayacağını düşünüyorum. Rusya'nın ve bölgenin tutumunu değerlendirdiğimiz zaman; şu anda böyle bir iktidar değişikliği görünmemektedir. Şu andan, bölgedeki her ülkeye zaman lazımdır. Bir 7-8 ay daha bu tür artçı sarsıntıların yaşanacağını değerlendiriyorum. Paşinyan'ın da açıklamalarında Rusya'yı daha dengeleyici bir tutum içerisine gireceğini tahmin ediyorum.

Ermenistan'da Paşinyan destekçilerine seslendi - 4Paşinyan halkı sokağa davet etti PAŞİNYAN, GENELKURMAY BAŞKANINI GÖREVDEN ALDI

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst rütbeli komutanlar, 25 Şubat 2021 tarihinde Başbakan Nikol Paşinyan’ı istifaya davet eden bir bildiri yayımladı. Paşinyan ise ülkede darbe girişiminin olduğunu söyleyerek destekçilerinden sokağa çıkmasını istedi.

Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanlar, bugün Başbakan Nikol Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı. Bildiride, Paşinyan hükumetinin kritik ve yeterli kararlar alamayacağı, bunlara haiz olmadığı belirtildi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan ise ordunun istifa bildirisinin kendisine yönelik bir darbe girişimi olduğunu ve destekçilerini sokağa çıkmaya çağırdığını duyurdu. Ayrıca Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu.

ORDUYA ÜLKENİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAYA DEVAM EDİN ÇAĞRISI

Öte yandan Paşinyan, orduyu Ermenistan’a hizmet etmeye ve ülkenin güvenliğini sağlamaya devam etmeye çağırarak, “Ordunun siyasi süreçlere katılmasına izin verilmez.” diye bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.