SON DAKİKA
Hava Durumu

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Türkmenistan'da

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2019 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 17:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Türkmenistan'da

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Orta Asya ülkelerini kapsayan ziyareti çerçevesinde Türkmenistan’a resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Atavatan Türkmenistan haber sitesine göre dün akşam saatlerinde Türkmenistan’a gelen Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, bugün Aşkabat’taki Bağımsızlık Meydanı’nda Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Kurbankulu Berdimuhamedov tarafından resmi törenle karşılandı.

Kore Cumhurbaşkanı, devlet başkanı sıfatıyla Türkmenistan’a ve aynı zamanda Orta Asya’ya ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Orta Asya ziyaretine Türkmenistan’dan başlayan Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Türkmenistan ile her alanda özellikle ileri teknoloji, yakıt-enerji, sağlık ve eğitim alanlarında iş birliğini geliştirmeye hazır olduklarını ifade etti.

Bağımsızlık Meydanı’nda düzenlenen resmi karşılama töreninin ardından liderler, atlı süvarilerin eşliğinde Oğuzhan Köşkü’nde geldi. Burada liderler baş başa görüşme gerçekleştirdikten sonra heyetler arası görüşmelere katıldılar.

http://qha.com.tr/haberler/guney-kore-cumhurbaskani-moon-jae-in-den-orta-asya-cikarmasi/21083/ "GÜNEY KORE'NİN TEKNOLOJİSİ VE BİZİM ENERJİMİZ İŞ BİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRİR"

Güney Kore Cumhurbaşkanı ile ekonomik iş birliğinin çeşitlendirilmesi yönünde görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Türkmen lider, enerji ve ulaştırma alanındaki iş birliğinin stratejik alanları oluşturduğunu açıkladı. Enerji alanında ortak projeler konusunda Mayıs ve Haziran aylarında iki ülke arasında görüşmelerin devam edeceğini söyleyen Berdimuhammedov, Türkmenistan’ın enerji kaynakları bakımından zengin bir ülke olduğunu, Güney Kore’nin ise yüksek teknolojiye sahip olduğunu belirterek, bunları birleştirerek ortak projelere imza atılabileceğini ifade etti. Haberleşme, gemi inşaatı, demiryolu sektörlerinde Güney Kore ile iş birliği yapmaya hazır olduklarını da söyledi.

Berdimuhammedov, ülkeler arasındaki ekonomik iş birliğinin arttırılması ve daha fazla Kore şirketlerinin Türkmenistan’a faaliyet göstermesini sağlamak için Türkmen-Kore İş Konseyinin kurulmasını teklif etti. Ayrıca, eğitim alanındaki faaliyetlerin arttırılması, özellikle Türkmen ekonomisinde sanayileşme alanında yeni adımların atıldığı göz önünde bulundurularak, petrokimya, gazkimya, tekstil sanayi ve petrolgaz alanlarında kalifiyeli elemanların yetiştirilmesi konusunda bir dizi teklifler ele alındığını belirtti.

http://qha.com.tr/haberler/turkmenistandan-rusyaya-yeniden-gaz-akisi/21059/ İKİ ÜLKE ARASINDA BİRÇOK ANLAŞMA İMZALANDI

Daha sonra iki ülke arasında sağlık, haberleşme, ekonomik iş birliğine yönelik bir dizi anlaşmaya imza atıldı.

İmzalanan anlaşmalar şu şekilde listelendi:

-Diplomatik, resmi ve özel pasaport sahipleri için vize rejiminin kaldırılması konusunda Türkmenistan Hükûmeti ile Kore Cumhuriyeti Hükûmeti arasında anlaşma.

-2019-2022 dönemi için Türkmenistan Hükûmeti ile Kore Cumhuriyeti Hükûmeti arasındaki ekonomik iş birliği programı.

-13 Nisan 2015 tarihinde Türkmenistan Hükûmeti ile Kore Cumhuriyeti Hükûmeti arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi ve gelir vergilerinde mali kaçakçılığın önlenmesi sözleşmesine ilişkin 13 Nisan 2015 tarihinde imzalanan Seul Sözleşmesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Protokol.

-Türkmenistan Hükûmeti ile Kore Cumhuriyeti Hükûmeti arasında kültürel ve insani alanda iş birliği konusunda anlaşma.

-Türkmenistan Sanayi ve Komünikasyon Bakanlığı ile Kore Cumhuriyeti Bilim ve Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı arasındaki bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki iş birliğine ilişkin mutabakat zaptı.

-Türkmenistan Sağlık ve İlaç Sanayi Bakanlığı ile Kore Cumhuriyeti Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasındaki sağlık çalışanlarının, ilaçların ve tıbbi cihazların değiş tokuşunda iş birliğinin uygulanması planı.

Bunun dışında Tekstil endüstrisi, ulaştırma, petrol ve gaz, sağlık ve tıp endüstrisi, nitelikli profesyonel personelin eğitimi konusunda verimli bir ortaklık geliştirmeyi amaçlayan 20’ye yakında memoranduma ve anlaşmaya imza atıldı.

CUMHURBAŞKANLARI BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Resmi görüşmelerin ardından liderler basın açıklamasında bulundu. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov, basın açıklamasında, Güney Koreli mevkidaşı ile pek çok konuyu, uluslararası ve bölgesel konuları görüştüklerini kaydetti.

Türkmenistan, geçen yıl başlayan iki Kore devletinin yakınlaşma sürecini memnuniyetle karşıladığını söyleyen Berdimuhammedov aynı zamanda, Avrasya kıtasının ülkeleri arasındaki bağları güçlendirmeyi amaçlayan Güney Kore’nin Yeni Kuzey Politikasını da memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

http://qha.com.tr/haberler/dunya-saglik-orgutunden-tutunle-mucadele-eden-turkmenistan-a-odul/17979/ "GÜNEY KORE, TÜRKMENİSTAN İLE İŞ BİRLİĞİNE HAZIR"

Güney Kore Cumhurbaşkanı basın açıklamasında Orta Asya turuna Türkmenistan’dan başladığını, Türkmenistan’ın 1991 yılında bağımsızlığını kazanmasıyla büyük başarılara imza attığını söyledi. Sağlık ve tıbbi bakım, bilgi iletişim teknolojisi ve çevre sektörleri de dahil olmak üzere yeni alanlarda iş birliğini genişletme hazır olduklarını söyleyen konuk Cumhurbaşkanı, Güney Kore’nin 5G internet hızını ilk deneyen ülke olduğunu ve bu nedenle Türkmenistan’a sağlık alanında ve diğer alanlarda dijital altyapının oluşturulmasına katkı sağlamaya hazır olduklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Moon, Türkmenistan'ın Seul merkezli Global Yeşil Büyüme Enstitüsü'ne üye olma niyetini memnuniyetle karşıladı ve ülkesinin sürdürülebilir orman oluşturma ve su sıkıntısı ile başa çıkma konusundaki deneyim ve teknolojisini paylaşmayı istediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Moon'un Türkmenistan'ı ziyareti, ülkenin batısındaki Türkmenbaşı liman şehrine yakın Kiyanly'deki petrokimya tesisine yaptığı kısa geziden sonra 18 Nisan 2019 tarihinde sona erecek. Güney Kore Cumhurbaşkanı daha sonra sırasıyla Özbekistan ve Kazakistan’ı ziyaret edecek.

http://qha.com.tr/haberler/turkmenistan-in-petrol-ihracati-yari-yariya-azaldi/4356/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.