SON DAKİKA
Hava Durumu

Hollanda istihbaratı: Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne girmeye çalışan Rus ajanı engellendi!

Hollanda Genel İstihbarat ve Güvenlik Servisi (AIVD), bir Rus ajanın Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne girmeye çalıştığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2022 20:36
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2022 20:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hollanda istihbaratı: Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne girmeye çalışan Rus ajanı engellendi!

Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçlarının kanıtları her geçen gün gün yüzüne çıkıyor. Hollanda Genel İstihbarat ve Güvenlik Servisi (AIVD), bir Rus ajanın Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne girmeye çalıştığını bildirdi. Nisan 2022'de yaşanan olayın ardından İstihbarat Teşkilatı Şefi Erik Akerboom, “Bu bizlere Rusların Uluslararası Ceza Mahkemesi’ndeki bilgilere yasadışı yollardan erişmeye çalışarak neyin peşinde olduğunu açıkça gösteriyor" dedi.

Hollanda Genel İstihbarat ve Güvenlik Servisi (AIVD), Ukrayna’daki savaş suçlarını sorgulamak için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne girmeye çalışan bir Rus ajanını yakaladığını duyurdu. AIVD’den yapılan açıklamaya göre, “Brezilya’dan sahte kimlikler gelen bir Rus istihbarat görevlisinin Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) girişi engelledi” ifadeleri kullanıldı.

RUS AJAN BREZİLYA KİMLİĞİ KULLANMIŞ

Nisan 2022'de gerçekleşen olayı duyuran Hollanda İstihbarat Servisi, Rus ajanın Brezilya kimliği kullandığını, kimlikteki ismin Viktor Muller Ferreira olduğu ancak gerçek isminin ise, Sergey Vladimiroviç Çerkasov olduğu belirtildi.

“RUSLARIN UCM’DEKİ BİLGİLERE ULAŞMAK İSTEMESİ NEYİN PEŞİNDE OLDUKLARINI GÖSTERİYOR”

Hollanda İstihbarat Teşkilatı Şefi Erik Akerboom, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne staj yapma gerekçesiyle girdiğini vurgulayarak, “Bu bize Rusların UCM'deki bilgilere yasadışı yollardan erişmeye çalışarak neyin peşinde olduğunu açıkça gösteriyor" dedi.

AIVD tarafından, Rus ajan Çerkasov’un Rus istihbaratı GRU için çalıştığı bilgisi paylaşıldı. Öte yandan Çerkasov, Hollanda tarafından istenmeyen kişi (persona non grata) ilan edilmişti.

RUSYA, UKRAYNA’DA SAVAŞ SUÇLARI İŞLİYOR

Savaş suçlarını inceleyen UCM’de 123 ülke bulunuyor. Rusya 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik tam kapsamlı savaşın ardından binlerce sivilin ölümüne sebep oldu. İşgalci Rusya, Ukrayna’da Buça, Mariupol, Gostomel, Harkiv, Mıkolayiv başta olmak üzere çeşitli yerlerde savaş suçu işliyor. Savaşı desteklemeyen ve Rusya’ya yaptırım uygulayan birçok ülke, Ukrayna’da işlenen ve savaş suçlarının kanıtlarını gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar yürütüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.