SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci mahkemeden Ukraynalı gazeteciye 6 yıl hapis cezası

İşgalci mahkemeden Ukraynalı gazeteciye 6 yıl hapis cezası

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2022 17:59
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2022 17:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci mahkemeden Ukraynalı gazeteciye 6 yıl hapis cezası

Rus işgalci mahkemesi, Kırım’da Mart 2021’de, işgalci güçler tarafından alıkonulan Krım.Realii Haber Ajansı serbest muhabiri, Ukrayna vatandaşı Vladislav Yesipenko hakkında aldığı kararı açıkladı. Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Denisova, işgalci mahkemenin Ukraynalı gazeteci hakkında aldığı kararı kınadı.

Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde Akmescit (Simferopol) Bölge Mahkemesinde, bugün işgalci güçlerin Kırım’da, 10 Mart 2021 tarihinde düzmece bir dava çerçevesinde yasa dışı alıkoyduğu Ukraynalı gazeteci Vladislav Yesipenko’nun davasının karar duruşması yapıldı. İşgalci mahkeme Yesipenko’yu 6 yıl hapis cezası ve 100 bin ruble para cezasına çarptırdı.

İNSAN HAKLARI YETKİLİSİ: İŞGALCİ YÖNETİM BAĞIMSIZ GAZETECİLERİ SİNDİRMEYE ÇALIŞIYOR

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Denisova, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada işgalci mahkemenin Ukraynalı gazeteci hakkında aldığı kararı kınadığını vurgulayarak, “Vladislav Yesipenko hakkında alınan karar, işgal altındaki Kırım’da bağımsız gazetecilerin sindirilmesinin, düşünce özgürlüğünün bastırılmasının bir örneği daha ayrıca işgalci ülkenin Ukrayna vatandaşlarına yönelik zulüm ve baskı politikasının bir başka kanıtıdır.” diye belirtti.

GAZETECİ YESİPENKO’NUN DAVASI

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) 16 Mart 2021 tarihinde yaptığı açıklamada, Kırım’da 10 Mart 2021 tarihinde Ukrayna vatandaşı Vladislav Yesipenko’nun tutuklandığını duyurmuştu. Rus istihbaratı tarafından yapılan açıklamada, Yesipenko’nun güya Ukrayna istihbaratı için Kırım’daki önemli tesisler hakkında bilgi topladığı ileri sürüldü. Rus işgal güçleri, Yesipenko’nun Kırım’daki önemli tesisler ile ilgili bilgi topladığını ve güya Ukrayna istihbaratına çalıştığını iddia etti.

İki gün boyunca avukatlar Yesipenko’ya erişemedi. Daha sonra alıkonulan gazeteci, Rus istihbarat görevlilerin itiraf ifadesi imzalatmak için kendisine karşı işkence uygulandığını bildirdi. 

İşgalciler,  Krım.Realii Haber Ajansı serbest muhabiri Vladislav Yesipenko’ya Rusya Ceza Kanunun 223.1. maddesinin 1. fıkrası (ateşli silah ve patlayıcıların yasa dışı üretimi) ve 222.1 maddesinin 1. fıkrası (ateşli silah ve patlayıcıların yasa dışı satın alma, depolama, taşıma)  uyarınca suçlama yöneltti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.