SON DAKİKA
Hava Durumu

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü kutlamaları, Basmane Meydanı'nda yapılan Zafer Yürüyüşü ile başladı. Atlı süvari birliklerinin İzmir'e girişinin canlandırıldığı törenlerde, Türk Yıldızları ve Solo Türk de selamlama uçuşu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2020 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2020 16:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü kutlamaları, Basmane Meydanı'nda yapılan Zafer Yürüyüşü ile başladı. Atlı süvari birliklerinin İzmir'e girişinin canlandırıldığı törenlerde, Türk Yıldızları ve Solo Türk de selamlama uçuşu yaptı.

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü kapsamında bugün, 98. Yıl Zafer Yürüyüşü etkinliği gerçekleştirildi. Yürüyüşe katılanlar, 350 metrelik Türk bayrağını omuzlarında Lozan Meydanı'na kadar taşıdı. İzmir Marşı ve 10. Yıl Marşı eşliğinde yapılan yürüyüşe, çevredekiler de alkışlarla destek verdi.

GÖKYÜZÜNE TÜRK BAYRAĞI ÇİZİLDİ

Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden yıl dönümü etkinlikleri Türk Yıldızları ve Solo Türk'ün şovuna sahne oldu. Türk Yıldızları ve Solo Türk'ün selamlama uçuşunda ise gökyüzüne uçaklarla Türk bayrağını temsilen ay ve yıldız sembolleri çizildi. 

Meydandaki törenin ardından İzmir Valiliği önünde süvari birliklerinin İzmir'e girişi canlandırıldı. Konak Meydanı'ndaki törende süvari birlikleri İzmir Valiliğine Türk bayrağı çekti.

"ORDULAR İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ'DİR. İLERİ!"

Türk ordusu tarafından 26 Ağustos 1922'de başlatılan Büyük Taarruz'un kesin sonucu beş gün içinde elde edildi. 30 Ağustos'ta Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ordulara bir bildiri yayımlayarak "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" tarihi emrini verdi. Verilen emir üzerine saldırıya geçen Türk ordusu 2 Eylül'de Uşak'a girdi.

YUNAN GENERAL ESİR EDİLDİ

Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde kendisinin de haberdar olmadan Yunanistan Küçük Asya Ordusu'nun başkomutanlığına getirilmiş General Nikolaos Trikupis tutsak edildi. Türk birlikleri, İzmir'e doğru hızla ilerledi. Yunan birlikleri ve Rum siviller, Türk birliklerinin ilerleyişi sürdükçe Anadolu'dan çekildiler.

9 EYLÜL SABAHI İZMİR'E GİRİLDİ

Ahmet Zeki Bey komutasındaki 2. Süvari Fırkası, ardından Mürsel Paşa komutasındaki 1. Süvari Fırkası birlikleri 9 Eylül 1922 sabahı İzmir şehrine girdi. Ardından 5. Süvari Kolordusu Komutanı Mirliva Fahrettin Paşa, komutasındaki birliklerle saat 10.00'da İzmir'e girdi.

HÜKÜMET KONAĞINA TÜRK BAYRAĞINI DİKTİ

Konak'a ulaşmayı başaran Şerafettin Bey, Hükumet Konağı önünde göğsüne isabet eden mermilerle yaralanmıştı ancak Konağa girip balkona Türk bayrağını dikebildi. Hükumet Konağı'na bayrağın dikilmesinin hemen ardından Yüzbaşı Zeki komutasındaki süvari birliği Hükumet Konağı'nın hemen sağında yere alan ve günümüze ulaşmayan Sarıkışla'ya, Üsteğmen Arif ve takım komutanı Celal Bey ile Yedeksubay Besim Efendi'nin de Kadifekale'ye bayrağı çekmesi ile İzmir'in işgalden kurtuluşu ilan edilmiş oldu.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.