SON DAKİKA
Hava Durumu

Karaçay-Malkar Türklerinin vatanlarından sürgün edilişinin yıl dönümü

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2022 21:36
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2022 21:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Karaçay-Malkar Türklerinin vatanlarından sürgün edilişinin yıl dönümü

Dünya tarihinin eli kanlı “liderlerinden” biri olan Josef Stalin’in emriyle, 79 yıl önce bugün 2 Kasım 1943’te Karaçay-Malkar Türkleri vatanlarından sürgün edildi. Kafkasya’nın yerli halkı Karaçay-Malkar Türklerinin, Stalin rejimi tarafından vatanlarından sürgün edilişinin 79. yıl dönümü kaydediliyor.

Tarihi soykırımlarla ve katliamlarla dolu olan Sovyetler Birliği diktatörü Josef Stalin’in emriyle, 79 yıl önce bugün (2 Kasım 1943’te) Karaçay-Malkar Türkleri vatanlarından sürgüne gönderildi. Karaçay-Malkar Türkleri, İkinci Dünya Savaşı’nın tüm hızıyla devam ettiği günlerde, Sovyet hükumetine karşı ihanet, vatan hainliği ve düşmanla işbirliği suçlamalarıyla ata yurtlarından koparılarak, Orta Asya ve Sibirya’ya sürüldü.

İNSANLIK TARİHİNİN EN BARBAR DÖNEMİ

Diktatör Stalin devri o kadar vahşiyane ve kanlı geçiyordu ki bu korkunç zulüm hareketinin “İnsanlık tarihinin en barbar dönemi” olduğunu bizzat önceki Sovyetler Birliği Hükumet Başkanı Kuruşçev itiraf etmişti.

KARAÇAY-MALKAR TÜRKLERİ

Karaçay-Malkar Türkleri, günümüzde ata yurtları Kafkasya’da ve bunun dışında savaşlar ve sürgünler sebebiyle dağıldıkları pek çok ülkede; Türkiye’de, Kazakistan’da, Kırgızistan’da, Özbekistan’da, Suriye’de ve Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşamakta olan anadilleri Türkçenin tarihi bir lehçesi olan Kuman-Kıpçak diline dayanan etnik ve sosyal yapıları, kültürleri ile Kafkasya’nın ayrılmaz bir parçası olan Türk boyudur.

2 KASIM 1943: KARAÇAY MALKAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Kafkasya’nın yerli halkı Karaçay-Malkar Türklerinin, Stalin rejimi tarafından sürgün edilişinin bugün 79. yıl dönümü. Aradan geçen yıllar, yaşanan acıları ve vatan toprağına duyulan hasreti hiç bir zaman dindirmedi. Tarihi soykırımlarla ve katliamlarla dolu olan Sovyetler Birliği diktatörü Josef Stalin’in emriyle, 79 yıl önce bugün 2 Kasım 1943’te Karaçay Türkleri vatanlarından sürgüne yollandı. Karaçay-Malkar Türkleri, İkinci Dünya Savaşı’nın tüm hızıyla devam ettiği günlerde, Sovyet hükumetine karşı ihanet, vatan hainliği ve düşmanla işbirliği suçlamalarıyla ata yurtlarından koparılarak Orta Asya ve Sibirya’ya sürüldü.

SSCB Yüksek Kurulu emriyle 2-5 Kasım 1942 tarihinde SSCB’nin NKVD (İçişleri Halk Komiserliği) ordusu, Karaçay-Malkar halkını ana vatanından sürdü. Sürgünün güç desteği için 53 bin 327 silahlı kişiden oluşan Kızıl Ordu askeri birlikleri görev aldı. Sovyet resmi kurumlarının verilerine göre o dönemde 69 bin 267 Karaçay-Malkar sürgün edildi. 2 Kasım 1943’te Karaçaylıların yaşadığı sürgün felaketi, 8 Mart 1944’te onların kardeş halkı Malkarlıların da başına geldi.

Bugün yaşayan birçok insanın yakınlarının dahi hayatlarını kaybetmesinden sorumlu katil Stalin, yaklaşık 20 milyon insanın ölümüne sebep oldu. Diktatörlüğü süresince acımasız katliamların uygulayıcısı olarak bilinen katil lider Stalin hakkında tarih kitaplarına şöyle yazıldı:

“Stalin Sovyetler’in mutlak diktatörü olmak için kalburüstü komünistlere karşı kanlı bir katliam başlattı. Stalin devri o kadar vahşiyane ve kanlı geçiyordu ki , bu korkunç zulüm hareketinin ‘İnsanlık tarihinin en barbar dönemi’ olduğunu bizzat önceki Sovyetler Birliği Hükumet Başkanı Kuruşçev itiraf etmişti.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.