SON DAKİKA
Hava Durumu

Karadağ'daki Rusya, ABD ve Ukrayna büyükelçilikleri arasında Ukrayna Krizi tartışması

Karadağ'daki Rus, Ukrayna ve ABD büyükelçilikleri arasında Ukrayna konusunda diplomatik bir tartışma patlak verdi.

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2022 14:27
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2022 14:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Karadağ'daki Rusya, ABD ve Ukrayna büyükelçilikleri arasında Ukrayna Krizi tartışması

Karadağ'daki Rus, Ukrayna ve ABD büyükelçilikleri arasında Ukrayna konusunda diplomatik bir tartışma patlak verdi.

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) büyükelçiliğinin Karadağ'ı Kıyiv hükumetinin yanında olmaya çağırmasının ardından, Karadağ'daki Rus, ABD ve Ukrayna büyükelçilikleri Ukrayna kriziyle ilgili olarak birbirleriyle suçlamalarda bulundular.

Balkan Insight'ın (BIRN, Balkan Investigative Reporting Network–Balkan Araştırma Raporlama Ağı) 10 Şubat 2022 tarihli haberine göre; 9 Şubat'ta Ukrayna Büyükelçiliği, Podgorica'daki Rus Büyükelçiliğini NATO'nun iddia edilen genişlemeciliği ve Ukrayna'yı işgal etme girişimleri hakkında yalanlar yaymakla suçlayarak Rusya'yı doğrudan bir tehdit olarak nitelendirdi.

Ukrayna Büyükelçiliği'nden yapılan basın açıklamasında, “Rusya yıllardır Ukrayna topraklarını işgal ediyor, [doğu] Donetsk ve Lugan bölgelerinde silahlı saldırılar yürütüyor, geniş bir Ukrayna karşıtı bilgi-propaganda kampanyası başlatıyor ve nihayet sınırımızda güçlü bir askeri yığınak yoğunlaştırıyor… aynı zamanda, Moskova'nın (bakışına) göre saldırganlar NATO ve Ukrayna" denildi.

ABD'NİN KARADAĞ BÜYÜKELÇİSİNDEN UKRAYNA'YA DESTEK ÇAĞRISI

ABD büyükelçisi Judy Rising Reinke'nin 3 Şubat 2022'de Karadağ medyasında yayınlanan, Amerikan ve Karadağ vatandaşlarını özgür ve istikrarlı bir Avrupa sağlamak için “Rus saldırganlığına” karşı Ukrayna ile birlikte durmaya çağıran makalesinin ardından diplomatik münakaşa tırmandı. Reinke söz konusu makalesinde, "Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte, kendisini artan Rus saldırganlığından koruma çabalarında Ukrayna'ya yardım edeceğiz… Karadağ'daki dostlarımız da bu çaba için çok önemli" diye kaydetti.

8 Şubat'ta da Rus Büyükelçiliği, ABD Büyükelçisini Karadağ'da NATO yayılmacılığını ve Rus karşıtı propagandayı desteklemekle suçlayarak yanıt verdi. Karadağ'ın 1999'da Kosova üzerinde Yugoslavya'ya karşı düzenlediği 78 günlük bombalama kampanyası sırasında NATO hava saldırılarıyla vurulduğunu hatırlatan Rus Büyükelçiliği, "Amerikalıların hayali Rus saldırganlığına karşı savaşmak için ısrarla çağrıda bulundukları Podgorica yönetimi, ABD'nin Ukrayna test sahasında test ettiği birçok senaryonun Balkanlar'a ve dolayısıyla Karadağ'a aktarıldığını unutmamalı." açıklamasında bulundu.

KARADAĞ YÖNETİMİNİN UKRAYNA KRİZİNDEKİ TAVRI NE YÖNDE?

Avrupa ve ABD, Rus birliklerinin Ukrayna sınırına yığılmasıyla ilgili endişelerini dile getirirken, Karadağ olası bir Rus işgaline karşı ABD liderliğindeki herhangi bir olası yanıta herhangi bir yorumda bulunmadı veya yardım teklifinde bulunmadı. Hatırlanacağı üzere Karadağ, 2017 yılında NATO'ya katılmış ve ordusu Afganistan, Kosova, Letonya ve Polonya'daki NATO liderliğindeki misyonlara iştirak etmişti.

Karadağ Savunma ve Güvenlik Konseyi, 31 Ocak 2022'de Karadağ askerlerinin ittifakın doğu kanadına ek katılımını değerlendirdiklerini ancak Rusya sınırındaki güvenlik durumunu hala analiz ettiklerini açıklamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.