SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan'da Cumhurbaşkanlığı seçimini Tokayev kazandı

Kazakistan'da Cumhurbaşkanlığı seçimini Tokayev kazandı

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2022 10:18
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2022 11:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan'da Cumhurbaşkanlığı seçimini Tokayev kazandı

Kazakistan'daki dün gerçekleşen erken Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sürpriz yaşanmadı. Mevcut Cumhurbaşkanı Tokayev seçimi kazandı. Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu, Tokayev'in rakiplerinden büyük bir farkla yarışı önde bitirdiğini belirterek, ön seçim sonuçlarını açıkladı.

Kazakistan'da Merkez Seçim Komisyonunun ilk sonuçlarına göre erken Cumhurbaşkanlığı seçimini, oyların yüzde 81.31'ini alan Kasım Cömert Tokayev yeniden kazandı. Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Nurlan Abdirov, toplam 6 adayın yarıştığı seçimi Tokayev'in oyların yüzde 81.31'ini alarak yeniden kazandığını açıkladı. Öte yandan, 8 milyon 300 bin 46 kişinin yani toplam seçmen sayısının yüzde 69.44'ünün oylamaya katıldığını ifade etti.

'HERKESE KARŞI' SEÇENEĞİ YÜZDE 5,2 İLE YÜZDE 10 OY TOPLADI

Kazakistan yerel saat ile 22:00’de Merkez Seçim Komisyonu seçime katılan adayların aldığı oyların yüzde oranını açıkladı.

Kasım Cömert Tokayev: 82,45

Ciguli Dayrabayev: 3,33

Karakat Abden: 2,54

Meyram Kaciken: 2,23

Nurlan Avesbayev: 2,17

Saltanat Tursınbekova: 2,08

Oy pusulalarında adayların isimlerinin yanında ilk defa yer alan ‘Herkese Karşı’ seçeneği seçmenden yüzde 5,2 ile yüzde 10 arasında oy topladı.

KAZAKİSTAN'DA SEÇİMİ TOKAYEV KAZANDI

Daha önce Kasım Cömert Tokayev, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yeni bir siyasi dönem açtığını ve gelecekte tüm ana iktidar kurumlarının reformdan geçirileceğini söylemişti. Tokayev "Açık ve tutarlı bir şekilde anayasa reformunu gerçekleştireceğiz. Ülkede yeni bir siyasi sistemine geçiyoruz. Ekonomide köklü değişimler yaşanacak. Vatandaşın refahını artıracağız. Tüm bu hedefleri gerçekleştirmek için birliğe ihtiyacımız var. Bu nedenle hepinizi birliğe çağırıyorum” ifadelerini kullanmıştı.

TOKAYEV PARTİ MENSUPLARI İLE ZAFERİNİ KUTLADI

Kazakistan Cumhurbaşkanlık Seçimlerinde kazanan Tokayev, Kazakistan başkenti Astana’daki Amanat Partisi binasında seçim sonuçlarını partililer ile birlikte bekledi. Açıklanan ilk sonuçlarda seçmenin çoğunluğunu kazanan Tokayev’i partililer tebrik etti. Parti çalışanlarına gösterdikleri üstün gayretten dolayı teşekkür eden Tokayev "Halkın güvenini haklı çıkarmak için 21 Kasımdan başlayarak çalışmalıyız" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.