SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kira artışında düzenleme getiren önerge TBMM Genel Kurulu'ndan geçti

Kira artışında düzenleme getiren önerge TBMM Genel Kurulu'ndan geçti

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2022 01:29
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2022 03:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kira artışında düzenleme getiren önerge TBMM Genel Kurulu'ndan geçti

Konutlarda kira bedelinin yüzde 25 artışı geçmemesi şartını getiren düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda oylanarak geçti. Düzenlemenin 1 yıl geçerli olacağı ve yürürlüğe girmesinin ardından ev sahipleri ile kiracılar arasındaki uzlaşmazlıklara çözüm olması bekleniyor.

Türkiye'de ev kiralarındaki fahiş artışa düzenleme getiren önerge, TBMM Genel Kurulu'nda oylanarak kabul edildi. Milyonlarca kiracı ve ev sahibinin beklediği haber geldi. Bir yıl geçerli olacak bu oran ile ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların düzenlenmesi planlanıyor. Konu hakkında açıklamayı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptı. 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerini kapsayacak düzenlemede belirlenen oranın üstünde yapılan artışlar geçerli sayılmayacak. Öte yandan, söz konusu düzenleme Borçlar Kanunu'nda "geçici madde" olarak eklenecek.

dolar kaç tl ne kadar KİRA ARTIŞINDAKİ DÜZENLEME HANGİ KURALLARI ÖNGÖRÜYOR?

AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla, Genel Kurul'da görüşülen Avukatlık Yasası'na madde eklenmesi için verilen önerge kabul edildi. Kiraların 1 Temmuz 2023'e kadar yüzde 25'le sınırlanmasına ilişkin önergedeki ifadeler şöyle:

"Konut kiraları bakımından, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ila (bu tarih dahil) 1-7-2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25'in altında kalması halinde, değişim oranı geçerlidir. Bu kural, 1 yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344'üncü maddenin ikinci fırkası uyarınca hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır."

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.