SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Tacikistan ile sınırın acilen belirlenmesi çağrısı yaptı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, BDT üye ülke devlet başkanları zirvesinde, BDT üye ülke devlet sınırlarının acil belirlenmesini istedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2021 21:33
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2021 23:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Tacikistan ile sınırın acilen belirlenmesi çağrısı yaptı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan ve Kırgızistan'ın sınır sorununun acilen belirlenmesi için çağrı yaptı. Caparov, Afganistan'a insani yardım meselesini de gündeme getirdi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan ile Kırgızistan arasındaki sınır sorunu ile Afganistan'a insani yardımın sağlanması konusunu değerlendirdi. Bağımsız Devletler Topluluğunun video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği toplantıda konuşan Caparov, BDT'den 28 Kasım'da düzenlenecek milletvekili seçimine gözlemci heyet göndermesini ve Kırgızistan'ın Birleşmiş Milletlerdeki (BM) inisiyatifine destek istedi.

CAPAROV: SINIRLAR ACİL BELİRLENMELİ

Cumhurbaşkanı Caparov, bölgesel güvenliğin sağlanması ve mevcut sorunlara değinerek barışçıl adımların atılması çağrısında bulundu. Caparov, Tacikistan ile Kırgızistan arasındaki sınır sorununa da değinerek, "Üye ülkelerin devlet sınırlarının karşılıklı güven ve iyi komşuluk ruhu içinde acil belirlenmesini arzuluyoruz." dedi.

"İNSANİ FELAKETE SÜRÜKENEBİLİR"

Diğer taraftan Caparov, Afganistan'da uluslararası terörizm, aşırıcılık, yasa dışı göç ve sınır ötesi suç gibi istikrarsızlaştırıcı faktörlerin varlığına dikkat çekerek, ülkenin sosyoekonomik ve gıda krizlerinin daha da ağırlaşması hâlinde gerçek bir insani felakete sürüklenebileceğinin altını çizdi.

"ULUSLARARASI TOPLUM, ÇOK ULUSLU AFGANİSTAN'A DESTEK VERMELİ"

Caparov, Afganistan'da iç savaş çıkması halinde Orta Asya ve Yakın Doğu ülkelerinde de gerginlik yaratabileceğini, bunun için uluslararası kamuoyunun çok uluslu Afganistan halkına yardım ve destek vermesi gerektiğini vurguladı.

SOVYETLER BİRLİĞİNİN KANLI MİRASI: SINIR TARTIŞMALARI

Orta Asya’da sınır problemlerinin kökeninde Rus Sovyet emperyalizminin kanlı mirası yatıyor. Sovyetler Birliği tarafından, Orta Asya’da suni bir şekilde çizilen ve bölgedeki sömürgeci böl yönet politikasına hizmet eden sınır hatları büyük bir problem teşkil ediyor. Bölgede etrafı tamamen yabancı ülke toprakları ile kuşatılmış enklavlar bulunuyor. Örneğin Özbekistan’a ait ufak bir toprak parçası Kırgızistan sınırları içerisinde bir adacık olarak yer alıyor ve ülke ile direk bir bağlantısı bulunmuyor. Bu adacıklar bölge ülkeleri arasında kanlı çatışmalara varan krizlere yol açıyor.

Kırgızistan toprakları içerisinde bulunan Tacik ve Özbek enklavları, dönem dönem ciddi gerilimlere sahne oldu. Bu enklavlar Sovyetler Birliği döneminde, Orta Asya’nın en verimli bölgesi Fergana Vadisi üzerinden bölgedeki toplulukları birbirine düşman etme amacıyla Sovyet Rus emperyalizmi tarafından oluşturulmuştu. Bağımsızlık yıllarından beri bu tartışmalı sınırları düzeltmeye çalışan bölge ülkeleri henüz nihai bir sonuca ulaşamadılar.

KIRGIZİSTAN-TACİKİSTAN SINIR ÇATIŞMASINDA NELER OLDU?

Tacikistan’ın kuzeyindeki Sugd bölgesi ile Kırgızistan’ın güneyindeki Batken bölgesini ayıran sınır bölgesinde önceki gün iki ülkenin güvenlik güçleri karşı karşıya geldi. Bölgedeki su kaynağı üzerinde anlaşmazlıklar, çatışmaya döndü. Kırgızistan ordusu ve Tacikistan ordusu arasında Batken bölgesinde çatışma çıktı. Kırgızistan ve Tacikistan’ın stratejik Fergana Vadisi bölgesindeki sınıra askeri sevkiyat yaptı. Sovyetlerin yıkılmasının ardından ortaya çıkan tartışmalı sınırlarla ilgili iki ülke arasında uzun bir süredir tartışma yaşanıyordu. En son 2 ay önce anlaşma sağlandığı bildirilse de, resmi sınırlara yakın bölgedeki su kaynağına ilişkin anlaşmazlıklar yeniden uluslararası kamuoyunun ilgisini bölgeye çekti. 30 Nisan 2021 tarihinde iki ülke arasında ateşkes kararı alındı ve arabuluculuk için de Çin ve Rusya tarafından açıklamalar geldi. Bölgeden gelen son haberlere göre, 20 binden fazla Kırgız vatandaşı çatışma alanından güvenli bölgeye taşındı. 11 Kırgız köyü yakılıp yıkıldı. Sınır karakolları dahil birçok bina yakıldı.

Dr. İsakov: Türkiye, Kırgızistan-Tacikistan sınır çatışmasının olduğu  bölgeye askeri üs kurmalı

Habere ilişkin ayrıntılı bilgi için tıklayınız:
Dr. İsakov: Kırgızistan-Tacikistan gerginliğinde, büyük güçlerin parmağı var

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.