SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'ın işgaline giden süreç: Yedi yıl önce 24 Şubat'ta neler yaşandı?

Kırım'ın işgaline giden süreç: Yedi yıl önce 24 Şubat'ta neler yaşandı?

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2021 16:36
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2021 16:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'ın işgaline giden süreç: Yedi yıl önce 24 Şubat'ta neler yaşandı?

Tatiana Nikişina – QHA Kıyiv

İşgalci Rus askerleri, Kırım’a ilk olarak 20 Şubat 2014 tarihinde giriş yaptı. 22 Şubat’ı 23 Şubat’a bağlayan gece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’ı işgal etme operasyonunu başlattı. 24 Şubat 2014 tarihinde askeri araçlar Akyar’a (Sivastopol) giriş çıkış yollarını tamamen kapattı. Kırım Haber Ajansının işgale giden süreci gün gün analiz ettiği haberlerde bugün 24 Şubat 2014 tarihine mercek tutuldu.

Kırım Haber Ajansı, Şubat 2014’te meydana gelen Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin kronolojisini yayımlamaya devam ediyor. 24 Şubat 2014 tarihinde Rus askeri araçları Akyar kentinin giriş çıkışlarını kapattı. Ukrayna ile imzalanan anlaşma çerçevesinde Rusya Karadeniz Filosu karargahı Akyar’da bulunuyordu bu yüzden Akyar, Kırım’ı işgal etme operasyonunun başlangıç noktası oldu.

İŞGALİN BAŞLADIĞI NOKTA: RUSYA'NIN AKYAR KARADENİZ FİLOSU RUSYA KARADENİZ FİLOSU ÖZET TİMLERİ AKYAR'A GETİRDİ

Soçi’de 7-23 Şubat 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kış Olimpiyatlarının güvenliğini sağlayan ve bir gün önce daimi konuşlandırma limanına dönen Rusya Karadeniz Filosu gemilerine, 24 Şubat 2014 tarihinde, Novorossiysk limanında hava indirme kuvvetleri özel timleri bindirildi ve askeri teçhizat yüklendi. Bundan sonra askeri gemiler Akyar’a doğru yola çıktı.

2014 Kış Olimpiyatlarının düzenlendiği günlerde Karadeniz’de Soçi ile Novorossiysk yakınlarında aşağıdaki gemiler bulunuyordu: 

"Moskva füze kruvazörü, Smetlivıy askeri devriye gemisi, Aleksandrovets denizaltısavar korveti, Muromets denizaltısavar korveti, Kovrovets mayın gemisi, Turbinist mayın gemisi, Priazovye istihbarat gemisi"

RUS ASKERİ GEMİLERİ, BİR BİRİ ARDINA KIRIM'A GETİRİLDİ

Rusya Federasyonu, Kırım’ı işgal etme operasyonunu yürütürken; bu gemiler dışında 20 Şubat ile 25 Şubat 2014 tarihleri arasında Karadeniz’de 9 büyük indirme gemisi bulunuyordu. Bunlar; Rusya’nın Karadeniz Filosuna ait Saratov, Nikolay Filçenkov, Novoçerkassk, Yamal, Azov çıkartma gemileri; Baltık Filosuna ait Kaliningrad ve Minsk indirme gemileri ve Kuzey Filosuna ait Olenegorskiy Gornyak ve Gregoriy Pobedonosets indirme gemileriydi.

Ayrıca o günlerde Nororosiyssk’te konuşlandırılan en az on askeri gemi ve Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Sınır Güvenlik Teşkilatına ait sekiz gemi Karadeniz’de hazır bekliyordu.

Görüldüğü gibi, Rusya’nın 2014’te gerçekleştirdiği Kırım’ı ele geçirme operasyonu önceden planlanan ve güçlü silah ile teçhizat desteğine dayanan bir operasyondu.

Kırım'da işgalin başladığı 20 Şubat'tan 23 Şubat'a kadar yaşanan askeri hareketlilik ve işgalin başlangıç operasyonuna dair habere ulaşmak için tıklayınız:
Rusya’nın Kırım’ı işgal etme operasyonu nasıl başladı?

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.