SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar milli deseni Örnek, UNESCO sertifikası aldı

Kırım Tatar milli deseni Örnek, UNESCO sertifikası aldı

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2022 18:49
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2022 18:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar milli deseni Örnek, UNESCO sertifikası aldı

Kırım Tatarlarının milli deseni “Örnek”, daha önce UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine dahil edilmişti. Kırım Tatarlarının milli deseni, 25 Ocak 2022 itibariyle UNESCO sertifikası aldı.

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Hükümetlerarası Komitesi 16. Oturumu’nda, Kırım Tatarlarının milli deseni Örnek’in, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne dahil etme kararı alınmıştı. Alem Sivil Örgütü Başkanı Esma Acıyeva, Kırım Tatar milli deseni “Örnek”in, UNESCO sertifikası aldığını duyurdu.

Джемилев и Чубаров размышляли, каким будет Крым после возвращения ACIYEVA: ÇALIŞMALARIMIZ KALDIĞI YERDEN DEVAM EDİYOR

Acıyeva yaptığı açıklamasında, Örnek deseninin Kırım Tatarlarının kültürünü daha da ileriye taşımak için gayret göstereceğini belirterek, “Yapılan bu büyük işte emeği geçen herkese ve bu zorlu yolda bize destek olan herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz! Çalışmalarımıza daha devam ediyoruz! Önümüzde hala çok ilginç şeyler var!” değerlendirmesinde bulundu. Örnek deseninin Kırım Tatarlarının modern kültürünün önemli bir bileşeni olduğunu vurgulayan Aciyeva, bu desenin; nakış, dokuma, seramik, kabartma, mücevher, ahşap oymacılığı, cam boyama, duvar boyama gibi birçok geleneksel el sanatında kullanıldığını aktardı.

UKRAYNA LİSTESİNE 2018 YILINDA DAHİL EDİLMİŞTİ

Kırım Tatarlarının milli deseni Örnek, 2018 tarihinde Ukrayna’nın somut olmayan kültürel miras unsurları listesine dahil edilmişti. Örnek, çoğunlukla pembe, yeşil, sarı, mavi gibi yumuşak tonlardaki renklerden oluşan Kırım Tatar milli desenidir. Desenin ana sembolleri çiçekler ve ağaçlardır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.