SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Çubarov'dan "Rusya İşgalindeki Kırım’ın Geleceği" konferansı

Emel Fikir Kültür Konferanslarında, bu hafta “Rusya İşgalindeki Kırım’ın Geleceği” konferansı gerçekleştirildi. Konferansın konuşmacısı Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov oldu. Çubarov, Rus işgalindeki Kırım'ın işgalden kurtarılmasına ve sonrasına yönelik gelecek tasarılarını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2021 23:20
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2021 00:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Çubarov'dan "Rusya İşgalindeki Kırım’ın Geleceği" konferansı

Emel Fikir Kültür Konferanslarında, bu hafta “Rusya İşgalindeki Kırım’ın Geleceği” konferansı gerçekleştirildi. Konferansın konuşmacısı Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov oldu. Çubarov, Rus işgalindeki Kırım'ın işgalden kurtarılmasına ve sonrasına yönelik gelecek tasarılarını anlattı.

Emel Kırım Vakfı’nın her hafta düzenlediği Emel Fikir Kültür Konferanslarının bu haftaki konuşmacısı Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov'du. Çubarov, “Rusya İşgalindeki Kırım'ın Geleceği” başlıklı konuşmasında Kırım'ın Rus işgalinden kurtarılmasına yönelik çalışmalardan ve gelecek tasarılarından bahsetti.

Çevrimiçi olarak Zoom platformu üzerinden 28 Şubat 2021 tarihinde düzenlenen ve Emel Kırım Vakfı’nın Facebook sayfası üzerinden canlı yayınlanan konferansa katılanlar arasında; Kırım Derneği Genel Merkezi Başkanı Mükremin Şahin,  Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, yazar Serra Menekay da vardı.

Takdimi Emel Kırım Vakfı Denetim Kurulu üyesi ve Emel dergisi Yazı İşleri Müdür Özgür Karahan yaparken, teşekkür konuşmasını KTMM Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay gerçekleştirdi. Karatay, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin çalışmaları başta olmak üzere Kırım mücadelesi yolundaki çabalar için Çubarov'a teşekkür ederek başladığı konuşmasında, onunla tanışmalarını ve bazı anılarını dile getirdi.

"RUSYA İŞGALİNDEKİ KIRIM'IN GELECEĞİ"

Konferansta Kırım'ın geleceğine yönelik tasarılarından bahsetmeden önce Çubarov, 1783'ten itibaren yarımada için tüm felaketlerin Moskova'dan geldiğini söyleyip, Kırım Tatarlarının Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun "Kırım halkının Rusya'da geleceği yok" sözüne atıfta bulundu.

Kırım'ın yerli halkı Kırım Tatarlarının geleceğinin ne olacağına ve Kırım'ın ne zaman Ukrayna egemenliğine geri döneceğine dair soruları dile getiren Çubarov, "Kırım halknın 2014'e dek gözden kaçan haklarının yeniden tesisi için Ukrayna'nın egemenliğinin yeniden gelmesini mi bekleyeceğiz? Ukrayna yarın yeniden Kırım'ı kontrol etmeye başladığında haklarımız yine kesintiye uğrayacak mı?" sorularından da bahsetti.

Bu sorulardan hareketle KTMM'nin çalışmalarına ve Dünya Kırım Tatar Kongresi başta olmak üzere diğer platformlardaki çalışmalara değinen Çubarov, Ukrayna'da yürürlüğe giren yerli halklar hakları dahil bir dizi anayasa değişiklerinden bahsetti. Kırım Tatarları için önemli diğer yasa taslaklarının da KTMM azalarının katılımıyla Ukrayna Anayasa Komisyonu üyeleri tarafından hazırlandığını söyleyen Çubarov, bunların hayata geçirilmesi için hem Ukrayna Parlamentosu'nun geniş katılımının desteğine hem de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'nin (Volodymyr Zelensky) desteğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

KTMM Başkanı, Kırım Platformu'nun kurulması, Ukrayna Cumurbaşkanı'nın en son onayladığı Kırım Tatarcanın Latin alfabesine geçişine yönelik karar, bu karar çerçevesinde Kırım Tatar dili, edebiyatı ve tarihine yönelik enformasyon çalışmalarından da bahsetti.

Soru-cevap kısmıyla da gerek Kırım'ın kurtarılmasına yönelik Ukrayna ve dünya düzeyindeki çalışmalar, gerekse mevcut politik koşullar ve gelişmelerle alakalı hayli verimli bir konferans gerçekleştirili.

Konferansın video kaydını Emel Kırım Vakfı’nın Facebook sayfası üzerinden bu bağlantıya tıklayarak seyredebilirsiniz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.