SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği Hansaray yok oluyor

Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği Hansaray yok oluyor

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2022 20:36
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2022 20:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği Hansaray yok oluyor

Kırım’daki Rus işgalci yönetimi, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’da sözde restorasyon adı altında yürüttüğü tahribatı sürdürüyor. Hansaray’daki Muhafız Bloğu'nun yıkılmaya başladığı duyuruldu.

Rus işgalci yönetiminin, Bahçesaray Hansaray’da başlattığı sözde restorasyon çalışmaları sonucu, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği yok olmaya yüz tuttu. Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Edem Dudakov, sosyal medyada duvarlarında büyük çatlakların oluştuğu Hansaray’ın Muhafız Bloğu'nun resimleri paylaşarak, “Muhafız Bloğu yıkılıyor. Bu çatlaklar son bir hafta içinde oluştu. Sırada Büyük Han Camii var. Şimdiden caminin her yerinde küçük çatlaklar var. Beton kirişleri duvarlara aşırı yük uyguluyor. Kireçtaşı duvarların erozyonu her yerde görünüyor. 2018-2020 yılları arasında Han Camii’nin çatısı değiştirildiğinde koruyucu bir tente kullanılmadığı için cami binasının tüm yapı elemanlarına ve temeline su nüfuz etti. Bundan dolayı hem caminin hem de Muhafız Bloğu'nun temeli kaymaya başladı” ifadelerini kullandı.

BAHÇESARAY'DA NEHİR YATAĞI DERİNLEŞTİRME ÇALIŞMALARI DA DURUMU KÖTÜLEŞTİRDİ

Edem Dudakov, işgalci yönetimin başlattığı Çürük Su Nehri'nin yatağını derinleştirme çalışmalarının da Muhafız Bloğu'nun temelinin kaymasına neden olduğunu belirtti. Nehir yatağı derinleştirme çalışmaları, nehrinin alt bölgelerinden başlayarak Hansaray’a aşama aşama yaklaşmak yerine işgalciler, çalışmaları tam Hansaray’ın önünde 2021 yılının sonbahar aylarında tam yağmurlu havaların döneminde başlattı.

"HANSARAY YOK OLUYOR!"

İşgalci yönetimin amacının para aklamak olduğunu, sözde “restorasyon” çalışmalarının deneyimsiz, sorumsuz firmalara yaptırıldığını dile getiren Dudakov, “Hansaray, beceriksizlik, kayıtsızlık ve yolsuzluk nedeniyle yok oluyor. Onu kurtaracak kimse yok...” ifadelerini kullandı.

İŞGALCİ RUSYA’NIN HANSARAY’I TAHRİBATI SÜRÜYOR

Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. Bölgedeki diğer tarihi Türk izlerinin de silinmesi yönünde kasti bir politika izlediği düşünülüyor.

Daha önce, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Başkanı Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray’ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.