SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırım Temsilcisi Taşeva: Ukrayna, Kırım'ı farklı yollarla işgalden kurtaracak

Kırım Temsilcisi Taşeva: Ukrayna, Kırım'ı farklı yollarla işgalden kurtaracak

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2022 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2022 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Temsilcisi Taşeva: Ukrayna, Kırım'ı farklı yollarla işgalden kurtaracak

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilciliği, Rusya'nın Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal bağlamında, 2014 yılından bu yana Rus işgal altında bulunan Kırım'daki durum hakkında yabancı gazetecilere bilgi verdi. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, basın toplantısında, “Ukrayna; siyasi, diplomatik ve diğer yollar dahil Kırım’ı farklı yollarla işgalden kurtaracak. Fakat her durumda yarımadaya ilk giren Ukraynalı askerler olacak” ifadelerini kullandı.

Kıyiv’de 31 Mayıs 2021 tarihinde yabancı gazetecilerin katıldığı “Kırım Adası: Mevcut durum ve Kırım ile Karadeniz-Azak Denizi bölgesinin işgalden kurtarılması mümkün mü?” başlıklı basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Kırım, Karadeniz, Azak Denizi’ndeki güvenlik durumu, işgal altındaki bölgelerde Ukrayna vatandaşlarının haklarının ihlal edilmesi, insani sorunlar, işgalin ekonomik sonuçları ve Karadeniz-Azak bölgesinin işgalden kurtarılması konuları ele alındı.

Toplantıda konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Rusya’nın 8 yıl önce Kırım’ı işgal ederek Ukrayna’ya karşı savaş başlattığını hatırlatarak, “Şimdi Ukrayna'yı bazı tavizler vermeye zorlamaya çalışıyorlar. Bir kere daha, toprak bütünlüğü konusunda hiçbir taviz vermeyeceğimizi vurgulamak istiyorum. Kırım Yarımadasını işgalden kurtarmak için siyasi, diplomasi ve diğer diğer asimetrik eylemler dahil olmak üzere farklı yolları kullanacağız. Öte yandan topraklarımız üzerinde kontrolü yeniden kazanmanın yolları ve araçları ne olursa olsun işgalden kurtarılan yarımadaya ilk girenler Ukraynalı askerler olacaktır.” dedi.

RUSYA, UKRAYNA’YA SAVAŞ BAŞLATTI

Yayılmacı emelleriyle hareket eden işgalci Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşta üçüncü ayında. İşgalci Rus ordusu, haksız savaşını sürdürürken Ukrayna ordusu işgal karşısında mücadelesine devam ediyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Yalnızca Buça kentinde 410 sivil sokaklarda Rus işgal güçleri tarafından katledilmiş halde bulundu. İrpin, Mariupol gibi işgalci Rusya’nın ağır katliamlara imza attığı şehirlerden bilgiler toplanmaya devam ediyor.

Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.

Başlattığı savaş yüzünden işgalci Rusya’ya, birçok Avrupa ülkesi yaptırım uyguluyor. Rus ordusu savaşın 3’üncü ayında Ukrayna’daki kritik altyapı tesislerini, havaalanlarını, sivil yerleşim birimlerini bombalıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) verilerine göre, Rusya’nın saldırıları nedeniyle 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin açıklamasına göre, Ukrayna’da her gün 2 çocuk hayatını kaybediyor ve 4 çocuk yaralanıyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.