SON DAKİKA
Hava Durumu

Kıyiv’de Kırım Tatarlarının sürgünden anavatanlarına dönüş hikayesini anlatan sergi açıldı

Kıyiv’de Kırım Tatarlarının sürgünden anavatanlarına dönüş hikayesini anlatan sergi açıldı

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2021 17:44
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2021 17:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kıyiv’de Kırım Tatarlarının sürgünden anavatanlarına dönüş hikayesini anlatan sergi açıldı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de Kırım Tatarlarını konu alan iki sergi açıldı. “Gökyüzü Altında” fotoğraf sergisinde Kırım Tatarlarının sürgünden anavatanlarına dönüş hikayelerini yansıtıldı. “Kadere Dönüşen Yol” sergisi ise Kırım Tatarların Kırım'dan Litvanya'ya uzanan yolu anlatıyor.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’deki Kitap ve Matbaa Müzesinde, 30 Ağustos tarihinde, 90’ların başında sürgünden ana vatan Kırım’a dönen Kırım Tatarlarının hikayelerini anlatan "Gökyüzü Altında" isimli fotoğraf sergisi açıldı. Sergi fotoğrafçısı Arvydas Shemetas tarafından hazırlandı. Ayrıca Kırım Tatarların Kırım'dan Litvanya'ya yerleşme tarihini anlatan "Kadere Dönüşen Yol" isimli resim sergisi açıldı. 

"KADERE DÖNÜŞEN YOL"

Söz konusu sergi, Litvanya Kıyiv Büyükelçiliği işbirliğinde Uluslararası Kültürel Diplomasi Enstitüsü ve Kırım Evi Kültür Merkezi tarafından organize edildi. 

Sergi açılışında konuşan Litvanya’nın Kıyiv Büyükelçisi Valdemaras Sarapinas, ülkesinin Ukrayna devletine ve Kırım Tatarlarına her zaman destek verdiğini vurgulayarak, "Rus saldırganlığa karşı yürüttüğünüz mücadelede size her zaman destek veriyoruz. Litvanya, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekliyor, Kırım’daki insan hakları ihlallerine karşı çıkıyor ve Rusya’nın saldırgan politikasını kınıyor" ifadelerini kullandı.

Litvanya’da yaklaşık 2 bin 500 Kırım Tatarının yaşadığını belirten Büyükelçi, yedi yüzyıl içinde Kırım Tatarları Litvanya tarihinde önemli iz bıraktıklarını vurguladı. Kırım Tatar oyuncu ve yönetmen, Kırım Evi Kültür Merkezi Başkanı Ahtem Seytablayev, fotoğrafçı Arvydas Shemetas’ın sergisinde birçok insanın hikayesinin yansıtıldığını ifade ederken, “Bunlar kayda geçen acılar, hayaller, beklentiler. Bizim için bu projeye destek vermek çok büyük bir onurdur” diye kaydetti.

ÇUBAROV: KENDİ EVLERİNE DÖNEN İNSANLARA YASA DIŞI GELENLER DENİLDİ

Sürgünden anavatanlarına dönen Kırım Tatarlarının yaşadığı zorlukları anlatan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, "Kırım Tatarları yetkililerin ofislerine giderek toprak almak için başvurduğu zaman onlara anavatanlarına plansız geldiklerini ve burada onları kimsenin beklemediğini söylediler. Kendi evlerine dönen insanlara yasa dışı gelenler denildi" ifadeleri kullandı.

“Kadere Dönüşen Yol” isimli resim sergisi ise Kırım Tatarların Kırım'dan Litvanya'ya yerleşme tarihini anlatıyor. Tarih verilerine göre ilk Kırım Tatarları Litvanya’ya 14. yüzyılda yerleşmişti. Sergi resim, kitaplar, Kırım Tatarlarının el işlerini ve diğer parçalardan oluşuyor. Sergiler, Kıyiv’deki Kitap ve Matbaa Müzesinde 30 Ağustos - 30 Eylül tarihleri arasında meraklılarıyla buluşacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.