SON DAKİKA
Hava Durumu

Kosova ile Sırbistan ekonomik normalleşmeye imza attı

Kosova ile Sırbistan arasında 4 Eylül 2020'de, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) başkenti Washington'da, Beyaz Saray’da ekonomik normalleşme anlaşması imzalandı

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2020 16:11
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2020 16:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kosova ile Sırbistan ekonomik normalleşmeye imza attı

Kosova ile Sırbistan ABD'nin başkenti Vaşington'da (Washington) ekonomik normalleşme anlaşması imzaladı. Beyaz Saray'da düzenlenen anlaşma "tarihi" olarak nitelendirildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 4 Eylül 2020 tarihinde Kosova Başbakanı Avdullah Hoti ve Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vuciç ve ABD Başkanı Donald Trump'ın katılımıyla Kosova ve Sırbistan arasında ekonomik normalleşme anlaşması imzalandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın asistanı Judd Deere anlaşmayı "tarihi" olarak nitelendirdi. İmzayı sosyal medya üzerinden duyuran Trump’ın asistanı Judd Deere, "Başkan Trump, Kosova ve Sırbistan’ın ekonomik normalleşme anlaşmasına vardıklarını bildirmektedir. Başkan tarafından, dünyayı daha barışçıl ve huzurlu hale getiren tarihi bir anlaşma daha.” diye kaydetti.

ANLAŞMANIN İÇERİĞİ

CBS News'e göre Başkan Trump anlaşmayla ilgili, "Şiddetli ve trajik bir geçmişten ve yıllarca başarısız müzakerelerden sonra, benim yönetimim bölünmeyi aşmak için yeni bir yol önerdi. İstihdam yaratma ve ekonomik büyümeye odaklanarak, iki ülke büyük bir atılım gerçekleştirmeyi başardılar." yorumunda bulundu.

Anlaşmada iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri normalleştirecek adımlar öngörülüyor. CNN'e göre bu hafta Kosova ve Sırbistan liderleri arasında yapılan görüşmeler, istihdam yaratma ve Sırbistan'ın başkenti Belgrad ile Kosova'nın başkenti Priştine arasında hava, demiryolu ve otoyol bağlantılarının kurulması yönünde ivme yaratma umudu etrafında yoğunlaştı.

Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog temsilcisi Richard Grenell, iki tarafın yaptıklarının ekonomik olarak ilerlemeyi kabul etmek olduğunu söyleyerek "Birbirleriyle çalışmak için bir anlaşma imzaladılar," dedi. Beyaz Saray’ın Ulusal Güvenlik danışmanı Robert O’Brien ise söz konusu ekonomik normalleşmenin "gelecekte siyasi cephede atılımlara" yol açacağını düşündüğünü söyledi.

ABD'NİN ETKİSİ

Kosova ve Sırbistan heyetleri 3 Eylül 2020'den itibaren Beyaz Saray’ın Ulusal Güvenlik danışmanı Robert O’Brien ve Trump'ın diyalog özel elçisi Richard Grenell arabuluculuğunda görüşmeler gerçekleştirmişti.

Görüşmelerde ekonomik iş birliğinin gündemde olduğu duyurulmıştı.

Avrupa Birliği'nin (AB) arabuluculuğuyla 2011'de başlayan Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog sürecine, 4 Ekim 2019'da Trump'ın Richard Grenell'i görüşmelerdeki kendi özel elçisi olarak atamasıyla ABD daha fazla müdahil oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.