SON DAKİKA
Hava Durumu

Köstence yerel seçimlerinde Türk- Tatar rüzgarı

Romanya'da Türk-Tatarlar, 2020 yerel seçimlerinde Köstence'nin tüm şehirlerinde belediye başkan adayları çıkararak tarihi bir ilke imza attılar.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2020 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2020 16:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Köstence yerel seçimlerinde Türk- Tatar rüzgarı

Romanya'da Türk-Tatarlar, 2020 yerel seçimlerinde Köstence'nin tüm şehirlerinde belediye başkan adayları çıkararak tarihi bir ilke imza attılar. Adaylar, 27 Eylül 2020 Pazar günü tek turda yapılacak olan yerel seçimlerde yarışacak.

İşte seçimlere katılan Türk-Tatar adaylar;

MANGALYA'DAKİ EN GÜÇLÜ ADAY OLARAK NİTELENDİRİLİYOR: ÖZGÜN MENABİT

Özgün Menabit, 2003'de bölücü terör örgütü PKK'nın Romanya'daki faaliyetlerini engelleyerek yılın polisi ödülünü kazanmasıyla tanınıyor. Polislikten ayrıldıktan sonra ticarete atılan Menabit'in kısa zamanda milyon euro tutarında cirolara ulaşarak kayda değer bir başarı elde ettiği ifade ediliyor. Yıllar sonra şehrine döndükten sonra popülerliğinin yankıları sayesinde 2016'da yerel meclis üyesi seçilerek siyasete giren Menabit, Mangalya'daki (Mangalia) en güçlü aday olarak nitelendiriliyor. Yeşil Parti'deki (Partidul Verde) yerel meclis aday listesinde iki Türk-Tatar daha bulunuyor: mühendis Metin Hacıgeldi ve Doçent Iffet Tosun.

Güney tatil beldelerin altısı Mangalya'ya bağlı olmasına rağmen turizm eski günlerini aratıyor. Menabit'in öncelikli projeleri arasında yerel girişimcilere destek vererek, Mangalya'yı tekrar canlandırmak yer alıyor.

Yaklaşık 500 yıl Osmanlı hakimiyetinde olan Dobruca'da İkinci Dünya Savaşı'ndan (1945) sonra hiçbir Türk veya Tatar bir şehrin belediye başkanı olamadı. Özgün Menabit seçildiği takdirde tarihi bir başarı elde etmiş olacak.

Mangalya, 1575'te Kanuni Sultan Süleyman'ın torunu, II. Selim'in kızı Esmehan Sultan tarafından yaptırılan Romanya'nın en eski camisine sahip. Caminin tadilatı 2008'de Anchor grubu başkanı merhum Çapa Tunç tarafından gerçekleştirilmişti.  Daha önce 2016'da Romanya'da yılın futbolcusu olarak seçilen Denis Alibek de Mangalyalı.

MECİDİYE'DEKİ ADAYLAR

Türk-Tatarların kalesi olarak nitelendirilen Mecidiye'de 2 çocuk annesi öğretmen Yasemin Hacı-Murat eski cumhurbaşkanı Traian Băsescu'nun partisi PMP'den (Halkın Hareketi Partisi-
Partidul Mișcarea Populară) belediye başkanlığına aday bulunuyor.

Băsescu'nun nikah şahitliği yaptığı Narcis Hamza da Eforie kasabasından bağımsız aday olarak seçime katılıyor. Köstence'nin eski eğitim başmüfettişi olan Hamza, şu an Köstence Çocuk Sarayı'nın müdürlüğünü yapıyor.

SEÇİMDE YARIŞACAK DİĞER TÜRK-TATAR ADAYLAR

Köstence'de doktor Ayla Raşit aday olabilmek için yeterli sayıda imzayı toplayamayarak seçimlere erken veda etti.

Dobruca'nın birçok kasaba veya köylerinde çeşitli partilerden veya bağımsız birçok Türk ve Tatar adaylar bulunuyor. Köstel köyünde Cevat Keri, Sosyal Demokrat Parti'nin (Partidul Social Democrat-PSD) belediye başkanı adayı olurken, Toprakhisar köyünde Denis Hacı-Halil USR-PLUS ittifakı (Rumen Birliğini Koru-Uniunea Salvați România-USR, Özgürlük, Birlik ve Dayanışma Partisi-Partidul Libertății, Unității și Solidarității-PLUS) tarafından aday gösterildi.

Tulça ilinde ise Türkler için manevi ve tarihi bakımdan son derece önemli Sarı Saltuk Dede diyarı Babadağ'da Evren Hüseyin, Yeşil Parti'den belediye başkanı adayı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.