SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milli mekteplerimizin Eskişehir’de 13 kardeşi oldu

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2013 10:18
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2013 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Milli mekteplerimizin Eskişehir’de 13 kardeşi oldu

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında, Eskişehir’de yapılacak olan Kırım Tatarlarının yaşadığı dramı anlatan HAYTARMA filminin Türkiye Galası ve Ukrayna Kırım Özerk Cumhuriyeti Eğitim Bölümü Kardeş Okul Protokolü imza töreni için şehrimize gelen; Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Halkı Lideri Mustafa Abdülmecit Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat ÇUBAROV, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Romanya Milletvekili Ahmet Varol, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği Başaknı Celil Esercep, Kırım Müftüsü, KTMM Üyesi Emirali Ablayev, Bahçesaray Valisi KTMM Üyesi İlmi Umerov,  Haytarma Film Yapımcısı İş Adamı Lenur İslamov, KTMM üyesi Ahtem Çiygöz, KTMM üyesi ve QHA Genel Müdürü Gayana Yüksel, QHA Genel Koordinatörü İsmet Yüksel ve işadamı Rüstem Ümerov'dan oluşan heyet Vali Güngör Azim Tuna’yı makamında ziyaret etti.

Ziyaret esnasında, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti ile Eskişehir'den 13'er okul arasında törenle "kardeşlik protokolü" imzalandı.

İmza töreninde bir konuşma yapan Vali Tuna, Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak üzerlerine düşen misyonu yerine getirmeye çalıştıklarını belirtti.

Türk dünyasındaki gönül bağlarını daha da kuvvetlendirerek ortak kültür mirasına sahip çıkmayı, geleceğe güçlü bir şekilde yol almayı hedeflediklerini bildiren Vali Tuna, şöyle konuştu:

"Eskişehir'deki okullar ile Kırım'daki milli mektepleri bundan sonra birbirlerine kardeş yapacağız ve ilişkilerinin devamını sağlayacağız. Bu çok önemli bir başlangıç. Bundan sonra Türk dünyasının kalbinin attığı, buluşma noktası olan Eskişehir'de artık çocuklarımıza da bu ilişkinin sürmesinde bir görev vereceğiz. Hayırlı, Uğurlu olmasını diliyorum. Kırım'da Cengiz Dağcı'nın mezarının ve yolunun yapılması konusunda da kararımız var. Ayrıca sloganımızın sahibi İsmail Gaspıralı ile ilgili kütüphaneye destek verilmesi konusunda bir etkinliğimiz olacak. Bu milli mekteplerden, protokolden sonra Kırım'dan en az 100 öğrencinin şehrimize davet edilmesi, ağırlanması konusunda da kararımız mevcut. Bu konuda iş birliğimiz sürecek."

"Türkvizyon Şarkı Yarışması"nda Kırım'ın da yer alacağı bilgisini veren Vali Tuna, organizasyonun Türkiye ayağı seçmelerinin yapılması ve finallerin Türk dünyasında yayınlanması konusunda TRT ile iş birliği protokolü imzaladıklarını sözlerine ekledi.

Kırımoğlu ise yaptığı konuşmada,  "Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği" çerçevesinde yapılan etkinliklerde Kırım Tatarlarına da yer verilmesinden dolayı duydukları mutluluğu ifade etti:

Eskişehir'in, Kırım asıllı Türkler için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Kırımoğlu, konuşmasının devamında şu cümlelere yer verdi.

"Kırım, Ruslar tarafından işgal edildiğinde birçok soydaşımız buraya geldi ve yerleşti. Şimdi Eskişehir'de 100 binden fazla Kırım asıllı Türk vatandaşı yaşamaktadır. Eskişehir'de ve vatanlarında olan Kırım Tatarları arasında sıkı bağlar var. Bu bağlar çerçevesinde ilk Kırım Tatar filmi 'Haytarma'nın galası, Eskişehir'de yapılacak. Bu filmde halkımızın İkinci Dünya Savaşı sonrasında en büyük faciası, dramatik günleri aksediliyor. Topyekun sürgünü, soykırımı... Haytarma ile halkımızın dramını Türkiye'ye anlatmak bizim için çok önemlidir. Biz akrabayız, kardeşiz, birbirimizin dertlerini çok iyi bilmemiz lazım. Burada imzalanacak protokoller, Türkiye Türkleri ve Kırım Türkleri arasında daha sıkı bağlar olmasına bir vesile olacaktır."

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov’da,  düzenlenen törende yaptığı konuşmada, görevini Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'ndan yeni devraldığını hatırlattı.

Meclis tarafından yapılan çalışmaları daha fazla canlandırmayı ve kuvvetlendirmeyi amaçladıklarını belirten Çubarov, "Okullar bizim için önemlidir. Bu protokol, orada bugün kurulan ya da gelecekte kurulacak Kırım Tatar dilindeki okullara çok yardımcı olacaktır" dedi.

Daha sonra Kırım ile Eskişehir'deki 13'er okul arasında karşılıklı iş birliğini öngören protokol, Çubarov, Kırımoğlu, Vali Tuna ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem tarafından imzalandı.

Karşılıklı hediyelerin verilmesiyle sona eren törende, Milli Eğitimden Sorumlu Vali Yardımcısı Günhan Yazar, İl Milli Eğitim Müdürü Arif Dede, Kırım Tatar Meclisi üyeleri ile bir grup iş adamı hazır bulundu. Törenin ardından heyet, 13 okul müdürleriyle günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.