SON DAKİKA
Hava Durumu

NATO'dan Rusya'nın Ukrayna doğusundaki sözde cumhuriyetleri tanıma kararına kınama

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2022 01:08
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2022 01:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
NATO'dan Rusya'nın Ukrayna doğusundaki sözde cumhuriyetleri tanıma kararına kınama

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından yasa dışı olarak oluşturulan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin “bağımsızlığını” tanıması ile ilgili kararnameyi imzalamasını kınadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna doğusundaki sözde cumhuriyetleri tanıma kararına ilişkin açıklamasında, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin tanınmasını kınadığını ifade ederek, "Bu, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalamakta, anlaşmazlığa çözüm bulunmasına yönelik çabaları tüketmekte ve Rusya'nın da taraf olduğu Minsk Anlaşmasını ihlal etmektedir." dedi.

Stoltenberg, Rusya'nın da içinde olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2015'te Ukrayna'nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını teyit ettiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Donetsk ve Lugansk Ukrayna'nın parçasıdır. Moskova, ayrılıkçılara mali ve askeri destek sağlayarak Ukrayna'nın doğusundaki çatışmayı körüklemektedir. Rusya ayrıca bir kez daha Ukrayna'yı işgal için bahane sahnelemeye çalışmaktadır."

NATO olarak uluslararası anlamda tanınmış sınırları içinde Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediklerini vurgulayan Stoltenberg, Rusya'yı diplomasi yolunu seçme, acilen askeri yığınağı ile güçlerini uluslararası yükümlülükleri ve taahhütleri uyarınca Ukrayna çevresi ve içinden çekmeye çağırdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.