SON DAKİKA
Hava Durumu

Olena Zelenska, Türkiye ile Ukrayna ortak yapımı korveti denize indirdi

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2022 00:47
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2022 01:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Olena Zelenska, Türkiye ile Ukrayna ortak yapımı korveti denize indirdi


Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın eşi, Ukrayna First Lady’si Olena Zelenska'nın katılımıyla gerçekleştirilen törenle, Ukrayna için üretilen Türkiye-Ukrayna ortak yapımı Getman İvan Mazepa (Hetman Ivan Mazepa) isimli korvet denize indirildi.



Türkiye ile Ukrayna makamları, 14 Aralık 2020 tarihinde MİLGEM ADA Sınıfı Korvet tedariki için anlaşma imzalamıştı. G2G formatındaki anlaşmayı, Ukrayna’da Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz imzalamıştı. Bu kapsamda anlaşmanın üzerinden henüz 2 yıl geçmeden, Ukrayna Donanması için Türkiye ile Ukrayna’nın ortak inşa ettiği ada tipi MİLGEM (Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bir savaş gemisi programı) Korveti Getman İvan Mazepa (Hetman Ivan Mazepa) (F-211) korveti, 2 Ekim 2022 tarihinde İstanbul'da düzenlenen törenle denize indirildi. Korvetin denize indirme törenine; Ukrayna First Lady’si Olena Zelenska, Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Oleksiy Neyijpapa, Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy ve diğer Ukraynalı temsilciler katıldı. Törende Türkiye’den ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar ve diğer yetkili isimler yer aldı.





ZELENSKA: UKRAYNA DONANMASINDA TÜRÜNÜN SON ÖRNEĞİ

Ukrayna First Lady’si Olena Zelenska, törenin ardından yaptığı paylaşımda "Getman İvan Mazepa (Hetman Ivan Mazepa) korvetini suya indirme şerefine nail oldum. Adını, 2021 yılında Cumhurbaşkanı Zelenskıy seçmişti. Türkiye'de inşa edilen bu gemi, Ukrayna'ya hizmet edecek ve donanmamızda türünün ilk örneği olacak. Sadece uygun rüzgar, başarı ve zaferler dileğiyle!" ifadelerine yer verdi.



RUSYA'YI KIZDIRACAK GEMİ

Gemi adını; Rusya tarafından aforoz edilen Ukraynalı, Zaporijjya Kozak askeri lideri İvan Mazepa'dan alıyor. İvan Mazepa, Çarlık Rusyası’na karşı mücadeleleri ile 18. yüzyıldan itibaren Ukrayna’daki Rus karşıtlığının önemli isimlerinden biri olarak öne çıkıyor. Gemiye ismini, 2021 yılında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy verdi.



TÜRKİYE'DEN UKRAYNA'YA 4 MİLGEM KORVETİ

Ukrayna’nın, Türkiye’ye 1 adeti kesin ve 3 adeti opsiyon olmak üzere toplamda 4 adet MİLGEM Korveti sipariş ettiği biliniyor. Korvetin inşa faaliyetleri Türkiye’de, donatım faaliyetleri ise Ukrayna’da gerçekleştirilecekti. Deniz indirilen korvetin, yedeklenerek Ukrayna’ya götürülmesi ve Mıkolayiv’deki Ocean Tersanesi’nde donatımına başlanılması planlanıyordu. Ancak Şubat ayında Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşı sebebiyle geminin donatım faaliyetlerinin de Türkiye’de gerçekleştirileceği öngörülüyor.



En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.