SON DAKİKA
Hava Durumu

"Ortak Türk Tarihi yazıyoruz”

Türk dünyasında ortak tarih bilinci oluşturmak amacıyla hazırlanan "Ortak Türk Tarihi" ders kitabının taslağı tamamlandı.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2017 14:49
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2017 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Ortak Türk Tarihi yazıyoruz”

Uluslararası Türk Akademisi (TWESCO) ve Türk Keneşi iş birliğinde, Türk dünyasında ortak tarih bilinci oluşturmak amacıyla hazırlanan "Ortak Türk Tarihi" ders kitabının taslağı tamamlandı.



135374



Türk Keneşi’ne üye ülkelerdeki ilköğretim 8. sınıf öğrencileri için hazırlanan ve 7 bölümden oluşan 15. yüzyıla kadarki dönemi anlatan ders kitabının taslağına ilişkin nihai uzmanlar toplantısı, dün 27 Eylül'de Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Barış ve Uyum Sarayı'nda düzenlendi.



Akademi Başkanı Darhan Kıdırali'nin başkanlığındaki toplantı, Türk Keneşi’ne üye devletler Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’nin eğitim bakanlıklarından temsilcilerin ve tarihçilerin katılımıyla gerçekleşti.



Toplantıda, "Ortak Türk Tarihi" ders kitabının taslağı değerlendirilerek, gerekli düzeltmelerin yapılmasının ardından kitabın son hali üzerinde anlaşma sağlandı.



130031



Kıdırali, yaptığı konuşmada, hazırlıklarına iki yıl önce başlanan ders kitabının oluşturulmasında Türk Keneşi'ne üye ülkelerin ilgili bakanlıklarının destek verdiğini kaydetti.



Kıdırali, kitap taslağının son hali üzerinde çalışmaların 3 gün sürdüğünü belirttiği açıklamasına, “Burada ortak karar aldık. Türk Keneşi ile TWESCO’nun ortak çalışması olarak kitabı Türk Keneşi'ne üye devletlerin cumhurbaşkanlıklarına ve eğitim bakanlıkları sunacağız." şeklinde devam etti.



Kıdırali, kitabın pilot proje olarak Nazarbayev Entelektüel Okulu'nda okutulmaya başlandığını duyurarak, “Çocuklarımızın ortak tarih bilincinde büyümeleri ve tarihimizi hep birlikte okuyabilmemiz için güzel bir proje tamamlandı.” ifadelerini kullandı.



 



Bir sonraki çalışmamız ortak coğrafya olacak



Türk Keneşi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman da gençlerin kendi tarihini doğru şekilde öğrenmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, projenin gençlerin ortak tarih bilincinde bir araya geleceğine inandıkları bir uygulama olduğunu vurguladı.



130154



Kocaman, “Bugün ortak Türk tarihi yazıyoruz. Bir sonraki çalışmamız ortak coğrafya olacak. Daha sonra ortak edebiyatlar yazılacak.” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.