SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus mahkemeleri, 2020 yılında 16 Kırımlı siyasi tutsağı mahkum etti

Rus işgalci mahkemeleri, 2020 yılında 16 Kırımlı siyasi tutsak hakkında hapis cezası kararı aldı. Bununla birlikte, geçen sene içinde 77 siyasi tutsak yasa dışı olarak işgal altındaki Kırım’dan Rusya’ya sevk edildi.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2021 21:05
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2021 21:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus mahkemeleri, 2020 yılında 16 Kırımlı siyasi tutsağı mahkum etti

Rus işgalci mahkemeleri, 2020  yılında 16 Kırımlı siyasi tutsak hakkında hapis cezası kararı aldı. Bununla birlikte, geçen sene içinde 77 siyasi tutsak yasa dışı olarak işgal altındaki Kırım’dan Rusya’ya sevk edildi.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Rus işgal altındaki Kırım’da 2020 yılında meydana gelen insan hakları ihlallerine dair rapor hazırladı. Merkezin internet sayfasında yayımlanan rapora göre, geçen sene Rus mahkemeleri 16 Kırımlı siyasi tutsak hakkında ağır hapis cezası kararları aldı, 77 Kırımlı siyasi tutsak yasa dışı olarak Kırım’dan Rusya’ya sevk edildi. Bununla birlikte Merkez, 2020 yılında işgal edilen Kırım’da 424 defa adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini bildirdi.

"RUSYA'NIN CEZA POLİTİKASI DEĞİŞMEDİ"

Kırım Tatar Kaynak Merkezinden yayımlanan raporda, "Kırım'da siyasi tutsaklara yönelik yürütülen gözaltı sürelerinin sistematik olarak uzatılması, yeni tutuklamalar ve uzun hapis cezaları politikası son yıllarda değişmedi. Raporda ele alınan dönem içinde 16 kişi 3,8 ile 19 yıl hapis cezalarına çarptırıldı, 47 kişi ise alıkonuldu (bu kişilerin bazıları daha sonra serbest bırakıldı veya haklarında ev hapsi kararı alındı)." diye bildirildi.

ADİL YARGILAMA İHLALLERİ TESPİT EDİLDİ

Bununla birlikte rapora göre, işgal altındaki yarımadada 2020 yılında 424 adil yargılama ihlali tespit edildi. Söz konusu ihlallerden 355’inin Kırım Tatar halkının temsilcilerine karşı yapıldığı belirtildi. Belgede, "İlgili istatistik, yüzden fazla siyasi tutsağın kasıtlı olarak gözaltına alındığını, Rus yasalarının siyasi amaçlarla Kırım Tatarları ve Ukrayna yanlısı aktivistlerin barışçıl mücadelesini ve onların işgale karşı protestolarını bastırmak için kötüye kullanıldığını gösteriyor." denildi.

İHLALLERİN ÇOĞU KIRIM TATARLARINA KARŞI YAPILDI

Bunun dışında, raporda işgal altındaki Kırım’da 2020 yılında 138 defa ulaşılabilir en yüksek fiziksel ve zihinsel sağlık düzeyine erişim hakkının ihlal edildiğinin kaydedildiği belirtildi. Bu ihlallerden 111’i Kırım Tatarlarına yönelik yapıldı.

Meydana gelen ihlallerden biri de; Kırımlı siyasi tutsakların yarımadanın dışına yasa dışı olarak sevk edilmesi. 2020 yılında, Kırımlı siyasi tutsakların yarımadanın dışına sevk edilmesi ile ilgili, 70’i Kırım Tatarlarına karşı olmak üzere toplamda 77 ihlal kaydedildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.