SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus rektör, Türk öğrencilerini okuldan atmayı reddetti

Rusya'nın St. Petersburg şehrinde faaliyet gösteren üniversitelerden birinin rektörü Prof. Dr. Aleksandr Zapesotkiy, Rusya'da Türkiye vatandaşlarına karşı "saçma davranışların" engellenmesi gerektiğini kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2015 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2015 09:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus rektör, Türk öğrencilerini okuldan atmayı reddetti

St. Petersburg Beşeri ve Sosyal Bilimler Devlet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Aleksandr Zapesotkiy, gazetecilerin Türk öğrencilerin üniversitedeki eğitimine son verilip verilmeyeceğine ilişkin sorusuna tepki gösterdi.

Rus savaş uçağının sınırı ihlal etmesi nedeniyle Türk jetleri tarafından düşürülmesinin ardından Rus hükümeti Türkiye'ye yönelik yaptırım uyguladı. Uygulanan yaptırımlar kapsamında, Türk ürünlerinin ithalatı, Türkiye vatandaşlarının işe alınması yasaklandı, 1 Ocak 2016'dan itibaren Türkiye ile vize rejimine geçilmesi kararlaştırıldı, Rusya'da faaliyet gösteren şirketlerde çeşitli bahanelerle denetimler yapılmaya başladı, bazı Türk öğrencileri eğitim gördükleri üniversitelerden atıldı.

Köşe yazısında son dönemde meydana gelen Türkiye-Rusya krizini ele alan  St. Petersburg Beşeri ve Sosyal Bilimler Devlet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Aleksandr Zapesotkiy, Rusya'da Türkiye karşıtı tutumu değerlendirdi.

Zapesotkiy, "Rusya'da Türkiye karşıtı isteri var mı?" başlıklı köşe yazısında ülkede Türkiye karşıtı isteri ve fobi olmadığını, ancak bazı "aptal ve terbiyesiz vatandaşların çok aktif olduğunu" savundu.

Son zamanlarda gazetecilerin kendisini arayarak üniversitede eğitim gören Türk öğrencilerin eğitim kurumundan atılıp atılmadığı sorusunu sorduğunu belirten Rektör, "Niye kovmam gerekiyor?" sorusunu sorarak, "Bazı devlet görevlileri çok tuhaf davranıyor. Kuban'da tarım sanayii fuarına gelen 39 kişi gözaltına alındı. Neden? Onlar Erdoğan'dan bizim uçağımızı düşürmesini mi istedi? Stavropol'de 26, Kuzey Osetya'da 16 Türkiye vatandaşı gözaltına alındı.Türk turist, üniversite öğrencileri, mühendisler ve mimarlar sorun yaşıyor. Ve devlet görevlileri büyük sevinçle bunu gazetecilere bildiriyor... Moskova da ise bilim merkezi kapatıldı" şeklinde konuştu.

Türkiye vatandaşlarına karşı benzer "saçma davranışların" önünün kesilmesi gerektiğini kaydeden Zapesotkiy, "Ülkemiz büyük ve kendi reklamını yapma derdinde olan aklı zayıf "aktivist" sayısı da yeterli, en önemlisi de kendi inisiyatiflerini devlet politikasıymış gibi sunmalarına izin vermemek lazım" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.