SON DAKİKA
Hava Durumu

Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Çin Dışişlerini'nin Pelosi'nin Tayvan gezisine yönelik eleştirilerini reddetti

Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Çin Dışişleri'nin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Tayvan gezisine yönelik eleştirilerini reddetti.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2022 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2022 16:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Çin Dışişlerini'nin Pelosi'nin Tayvan gezisine yönelik eleştirilerini reddetti

Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Çin Dışişleri'nin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Tayvan gezisine yönelik eleştirilerini reddetti.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Çin yönetiminin ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan gezisine yönelik eleştirilerini reddettiklerini açıkladı. Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin iddialarını redderek, açıklamalarının gerçeği çarpıttığını belirtti.

Tayvan Dışişleri, 6 Ağustos 2022'de bir açıklama yayımlayarak Çin Dışişleri Bakanının, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin bu hafta başlarında Tayvan'a yaptığı ziyaretin "Çin'in egemenliğini" ihlal eden bir eylem olduğu yönündeki iddialarını reddederek artan bölgesel gerilimler için Pekin'i suçladı. Bakanlığın basın açıklamasında, Çinli Bakan Wang Yi'nin Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin "Çin'in egemenliğini ihlal ettiği" ve "Tayvan Boğazı'nın barış ve istikrarını baltaladığı" iddialarını geri çevirdi, Wang'ın "gerçeği çarpıttığı" ifade edildi.

"ÇİN'İN TATBİKATI BAHANEDİR"

Tayvan Dışişleri, Pekin'in Pelosi'nin Taipei'ye yaptığı 25 yıl içerisindeki en üst düzey Amerikan resmi ziyaretini, Tayvan yakınlarındaki sularda "tehlikeli askeri tatbikatlara başlamak için bir bahane" olarak kullandığını belirtti.

Ayrıca, Tayvan hükumetinin bu yılın başlarında yedi senatör ve altı ABD temsilcisi de dahil olmak üzere yıllar boyunca ülkeye birçok yabancı hükumet yetkilisini ve kanun düzenleyicilerini memnuniyetle kabul ettiği, Pekin'in Tayvan'la "arkadaşlık kurma"ya müdahale edecek bir konumda olmadığı vurgulandı.

Çin'in askeri tatbikatlarını "kışkırtıcı ve son derece sorumsuz" olarak nitelendiren Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Pekin'i Tayvan Boğazı'nda "artan gerilimleri" ve "tek taraflı bir kriz yaratmayı" durdurmaya çağırdı.

ÇİNLİ BAKAN WANG, TAYVAN'I ÇİN'İN TOPRAĞI OLARAK İLAN ETMEYE DEVAM EDİYOR

Çin Dışişleri Bakanı Wang bahsi geçen iddiaları 5 Ağustos 2022'de düzenlediği basın toplantısında dile getirdi. Wang, Çin'in eylemlerini Pelosi'nin Çin'in egemenliğini ciddi şekilde ihlal etmek ve ülkenin iç işlerine müdahale etmekle eleştirdiği Tayvan gezisine kararlı, meşru ve uygun bir yanıt olarak nitelendirdi.

Wang ayrıca, ABD'nin bölgede askeri konuşlandırmanın arttığına ilişkin raporlar hakkında yorum yapması istendiğinde, ABD'yi "daha büyük bir kriz yaratmaya" karşı uyardı.

ABD'NİN UÇAK GEMİSİ USS RONALD REAGAN, BÖLGEDE PLANLANANDAN DAHA FAZLA DEVRİYE ATACAK

Reuters'in yine 5 Ağustos'ta yayınladığı bir habere göre, ABD 2 Ağustos'ta Tayvan'ın doğusundaki sularda, uçak gemisi USS Ronald Reagan da dahil olmak üzere dört savaş gemisini konuşlandırdı. ABD Stratejik İletişimden Sorumlu Ulusal Güvenlik Koordinatörü John Kirby, 5 Ağustos Cuma günü Beyaz Saray'a düzenlediği basın toplantısında, şu anda Filipin Denizi'nde bulunan uçak gemisinin "durumu izlemek için boğazda planlandığından daha fazla kalacağını.” açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.