SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk Akademisi: İlteriş Kutluk Kağan Yazıtı bulundu

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2022 16:42
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2022 16:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk Akademisi: İlteriş Kutluk Kağan Yazıtı bulundu

Moğolistan'ın Ötüken bölgesi Hangai Jote'de yeni bir yazıt bulundu. Bulunan yazıtın, Uluslararası Türk Akademisi ve Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü'nün Nomgon Vadisi'ndeki ortak bilimsel arkeolojik keşif gezisi kapsamında İlteriş Kağan'a ait olduğunu açıkladı.

Türkoloji alanında bir ilk daha yaşandı. Uluslararası Türk Akademisi, bugün bulunan yeni yazıtla ilgili yayımladığı açıklamasında, "Türk Akademisi, Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü işbirliğiyle Türk Kağanlığının kurucusu atamız Bars Beg Kağan'ın kayınpederi İlteriş Kağan adına dikilen anıtı bulduk." ifadesine yer verdi.

BASIN TOPLANTISI YAPILACAK

Kazakistan Türk Akademisi Moğolistan'daki araştırma kapsamında yeni bir yazıta imza attı. Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdıralı bugün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bars Beg Kağan'ın kayınpederi İlteriş Kağan adına dikilen anıtı bulduk. Yazıtın içeriği, Eski Türkçe ve Soğdca'dır. Haberin devamı yarın Ulanbator'daki basın merkezinde açıklanacak." dedi.

İLTERİŞ KAĞAN KİMDİR

İlteriş Kağan, II. Göktürk devletinin kurucusudur. Aynı zamanda Bilge Kağan ve Kül Tiğin'in babasıdır.

II. Göktürk devletinin kurucu olan İlteriş Kağan Çin’de doğup büyümüştür. 681 yılında 17 arkadaşı ile birlikte Türk devletini yeniden kurmak için harekete geçmiştir. Kısa süre içerisinde pek çok kavimi tek bayrak altında toplayarak Çin'e karşı isyan etmiştir. 682 yılında Göktürk Devleti'ni ikinci kez kurarak ülkenin başına geçmiştir. Saltanatı döneminde düzenlediği 47 seferin 20'sine bizzat katılmıştır. Bunun yanında katıldığı hiçbir savaşta yenilgiye uğramamıştır. İlteriş Kağan 692 yılında vefat edince yerine kardeşi Kapgan Kağan hükümdar olmuştur.

Bilge Tonyukuk'la birlikte başkaldırarak Çin esaretine son veren II. Doğu Göktürk Kağanlığı'nın kurucusu olan İlteriş Kutluk Kağan (Aşına Kutluk), Ötüken'i başkent kılarak kağanlığını kurdu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.