SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'den, Fransa'nın kırmızı çizgi politikasına net yanıt

Doğu Akdeniz'de, hakları dahilinde faaliyetlerini sürdüren Türkiye’ye karşı Fransa'nın karşıtlığı sürüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesinin Doğu Akdeniz'de Türkiye’ye karşı sert bir tavır takınarak "kırmızı çizgi politikası" uyguladığını savundu. Türkiye'nin, Fransa'nın karşıt tavrına bir kez daha yanıtı gecikmedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2020 15:48
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2020 15:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye'den, Fransa'nın kırmızı çizgi politikasına net yanıt

Doğu Akdeniz'de hakları dahilinde faaliyetlerini sürdüren Türkiye’ye karşı Fransa'nın karşıtlığı sürüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Doğu Akdeniz'de Türkiye’ye karşı sert bir tavır takındıklarını iddia etti. Türkiye'nin, Fransa'nın karşıt tavrına bir kez daha yanıtı gecikmedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Doğu Akdeniz'de Türkiye’ye karşı sert bir tavır takınarak "kırmızı çizgi politikası" uyguladığını savundu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise konu ile ilgili yazılı bir açıklamada bulundu. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Bölgede bir kırmızı çizgi var ise, bu ancak Türkiye'nin ve Kıbrıs Türklerinin uluslararası hukuktan doğan haklarıdır." ifadesine vurgu yapıldı.

FRANSA'NIN KIRMIZI ÇİZGİ POLİTİKASI

Macron, iki gün önce Paris'te gerçekleştirdiği yaz sonu toplantısında, gazetecilerle bir araya geldi. Doğu Akdeniz'e ilişkin açıklamada bulunan Macron, "Ankara’nın sözlerden ziyade eylemleri dikkate alıp onlara saygı duyduğunu, Türklerin sadece bunu (sözler ile eylemlerin tutarlı oluşunu) dikkate aldığını ve buna saygı duyduğunu söyleyebilirim. Fransa’nın bu yaz yaptığı önemliydi. Bu bir kırmızı çizgi politikasıdır." dedi.

MACRON'A YANIT GECİKMEDİ

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, 30 Ağustos 2020'de Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Doğu Akdeniz'de "kırmızı çizgi politikası" uyguladıkları yönündeki ifadeleri hakkındaki soruyu yazılı yanıtladı.

Sözcü Aksoy'un yazılı açıklamasında yer alan ifadeler şöyle:

"Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin haklı davasına karşı kırmızı çizgiler çektiğini sananlar, yalnızca ülkemizin kararlı duruşuyla karşılaşacaktır. Bölgede bir kırmızı çizgi var ise, bu ancak Türkiye'nin ve Kıbrıs Türkleri'nin uluslararası hukuktan doğan haklarıdır.

TÜRKİYE'NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ

Kendini dev aynasında görenlerin hakikatlerle yüzleşme zamanı gelmiştir. Emperyalist anlayışlarını haritalara çizgi çekerek belirleme dönemi geride kalmıştır. Türkiye, meşru hak ve çıkarlarını bir "armada" göndermek suretiyle cebren gasp etmeye teşebbüs eden herkesi caydırmaya muktedirdir.

Bu vesileyle hatırlatmak isteriz ki, Doğu Akdeniz'deki ihtilaflar bölgedışı aktörlerin kışkırtmalarıyla değil, ancak kıyıdaş ülkeler arasındaki diyalog ve işbirliği sayesinde hakkaniyet temelinde çözüme kavuşacaktır."

FRANSA: TAVRIMIZ, SERT AMA ÖLÇÜLÜ

Paris'te yaz sonu toplantısında gazetecilerle konuşan Macron, Fransa’nın geçen haftalarda Doğu Akdeniz’deki geçici varlığını artırma kararı ile askeri tatbikat gerçekleştirildiğine değindi. Macron; Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve İtalya ile birlikte gerçekleştirdikleri tatbikatta Fransa’nın sert ama ölçülü bir tavır sergilediğini savundu. Macron, "Orantılıydı. Oraya donanmanın tümünü yollamadık." dedi.

FRANSA'NIN DOĞU AKDENİZ'DEKİ ASKERİ TATBİKATINA SERT YANIT


Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, 27 Ağustos'ta yaptığı yazılı açıklamada, Fransız askeri uçaklarının, GKRY, Yunanistan ve İtalya'yla birlikte gerçekleştirilen bir tatbikat bahanesiyle GKRY'ye inmesi ve bu uçakların geçici veya sürekli olarak adaya konuşlandırılmasının, 1960 Antlaşmaları'na aykırı olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:
"Kıbrıs Adası'nın garantörü olmayan Fransa, bu tutumuyla, Doğu Akdeniz'deki mevcut gerginliklerden sorumlu olan Rum-Yunan ikilisini, tehlikeli bir biçimde gerginliği daha da tırmandırma yönünde teşvik etmektedir. Bir kez daha hatırlatıyoruz: Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi ve Kıbrıs Türkü'nü dışarıda bırakmaya çalışan her girişim hüsranla sonuçlanacaktır."


FRANSA'DAN TÜRKİYE'YE "PROVOKATİF" SUÇLAMASI

Türkiye’nin Doğu Akdeniz'deki eylemlerini "provokatif" olarak nitelendirmeye devam eden Macron, Türkiye’nin Avrupa Birliği'nin (AB) iki üyesi olan Yunanistan ile GKRY'nin münhasır ekonomik bölgelerine (MEB) ve egemenlik haklarına "saldırdığını" iddia etti.

İlgili haber: “Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi ve Kıbrıs Türkünü dışlayan her girişim hüsranla sonuçlanacak”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.