SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’da bugün Onur ve Özgürlük Günü kutlanıyor

Ukrayna’da bugün Onur ve Özgürlük Günü kutlanıyor

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2022 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2022 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’da bugün Onur ve Özgürlük Günü kutlanıyor

Ukrayna’da özgürlük için hayatını kaybeden vatandaşları anmak için 2014’ten itibaren her yıl 21 Kasım’da Onur ve Özgürlük Günü kaydediliyor.

Ukrayna’da bugün Onur ve Özgürlük Günü kutlanıyor. Onur ve Özgürlük Günü, Ukrayna halkının güçlü iradesini ve özgürlük için savaşma isteklerini sembolize ediyor. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 13 Kasım 2014’te Ukrayna tarihindeki iki önemli olayı; 2004 Turuncu Devrimi ve 2013 Onur Devrimi'ni anmak amacıyla 21 Kasım tarihinde Onur ve Özgürlük Gününün kutlanmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

Bu günde Ukraynalılar geleneksel olarak “Euromaydan” olarak anılan eylemlerde ülkelerinin özgürlüğü için hayatını kaybeden vatandaşlarını anıyor.

UKRAYNA TARİHİNDE BİR DÖNÜM NOKTASI

Dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşmasını askıya almasının ardından, 21 Kasım 2013’te Kıyiv Bağımsızlık Meydanı’nda “Euromaydan” olarak anılan eylemler başlamıştı. Eylemler, 2014 yılının Şubat ayında, Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve çevresinin ülkeden kaçmasıyla son bulmuştu.

“Euromaydan” eylemlerinde 106 kişi hayatını kaybetti ve 2 binden fazla kişi yaralandı.

UKRAYNALILAR YİNE ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN SAVAŞIYOR

Bu yıl Onur ve Özgürlük Günü, Rusya’nın başlattığı geniş çaplı işgal saldırısı bağlamında daha da sembolik bir önem kazandı. Ukrayna yine özgürlüğü ve bağımsızlığı için savaşıyor, saldırgana karşı kendini savunuyor. Ukraynalılar, yalnızca despot bir hükumete karşı mücadelede değil aynı zamanda alçak ve kana susamış bir işgalciye karşı bir savaşta da özgürlüklerini savunmaya hazır olduklarını göstermeye devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.