SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'da, Onur Devrimi'nde hayatını kaybedenler anılıyor

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2020 17:32
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2020 20:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'da, Onur Devrimi'nde hayatını kaybedenler anılıyor

Ukrayna’da 6 yıl önce 21 Kasım 2013 yılında başlayan Onur Devrimi’nin en trajik dönemi başladı.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinden konu ile ilgili yapılan açıklamada, "18 Şubat 2014 tarihinde Kıyiv'in merkezinde yaşanan çatışmalar sonucunda 23 kişi hayatını kaybetti, 509 kişi yaralandı.

18- 20 Şubat 2014 tarihleri arasında Onur Devrimi'ne katılanlardan yaklaşık 100 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin en küçüğü olan Nazar Voytoviç 17, en büyüğü ise İvan Nakoneçnıy 83 yaşındaydı. Onlarca insan kayıp, 1000'i aşkın kişi yaralandı, yüzlerce insan tutuklandı ve işkencelere maruz kaldı. Unutmayacağız…" ifadeleri kullanıldı.

ONUR DEVRİMİ (EUROMEYDAN) NASIL BAŞLADI?

Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in AB ile Ortaklık Anlaşmasını askıya almasının ardından, 21 Kasım 2013’te Kıyiv Bağımsızlık Meydanı’nda "Euromeydan" olarak anılan eylemler başlamıştı. Eylemler, 2014 yılının Şubat ayında, Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve çevresinin ülkeden kaçmasıyla son buldu.

Euromeydan (Onur Devrimi) aktivistleri 18 Şubat 2014 tarihinde, Anayasa değişikliklerinin ve Cumhurbaşkanının yetkisinin sınırlandırılması ile ilgili konuların ele alınması planlanan Ukrayna Parlamentosuna kadar yürüyüş düzenlemek istedi. Binlerce insanının katıldığı yürüyüş, Gruşevskiy sokağında Parlamento’nun bulunduğu semti kapatan polis ve Berkut özel polis timi görevlileri tarafından engellendi. Aktivistler, polis kordonunu bozdu. Gruşevskiy sokağında lastikler yakıldı. Kıyiv’deki metro ulaşımı terör saldırısı tehlikesi gerekçesiyle durduruldu. Aynı zamanda Bağımsızlık Meydanı’nda çatışmalar başladı. Kolluk kuvvetleri 17 Şubat akşam saatlerinde sözde terörle mücadele operasyonunu başlattı. Gruşevskiy ve İnstitutskaya sokaklarında eş zamanlı olarak saldırılar düzenlendi. Bölgede silah sesleri duyuldu, kolluk kuvvetleri el bombaları kullandı. Buna karşılık eylemciler, kolluk kuvvetleri görevlilerinin tarafına taş attı ve havai fişek kullandı. Euromeydan’ın sağlık merkezinin bulunduğu Sendikalar Evi’nde yangın başladı. Bir gün boyunca söndürülmeye çalışılan bu yangından aktivistler insanları kendi gücüyle kurtardı. Euromeydan sağlık hizmetinin verilerine göre, 18 Şubat’ta meydana gelen çatışmalarda 23 kişi, 19 Şubat’ta 8 ve 20 Şubat’ta 47 kişi hayatını kaybetti.

Euromeydan eylemleri sırasında yüzden fazla kişi hayatını kaybetti ve bundan dolayı eylem sırasında ölenler “Semavi Yüz Kahramanları” olarak adlandırılmaya başladı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.