SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna: Rus saldırıları nedeniyle nükleer felaket tehdidi gerçekliğini koruyor

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2022 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2022 16:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna: Rus saldırıları nedeniyle nükleer felaket tehdidi gerçekliğini koruyor

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, dünyada yaşanan en büyük nükleer kaza niteliği taşıyan Çornobıl (Çernobil) faciasının yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yayımladı. Bakanlık söz konusu açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı düzenlediği düzensiz füze ve bombalı saldırılar nedeniyle nükleer felaket tehlikesinin gerçekliğini korumayı sürdürdüğünü belirtti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, dünyanın en büyük nükleer faciasının yaşandığı Çornobıl Nükleer Santrali’nde meydana gelen kazanın 36'ncı yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı açıklamada, Rus saldırganlığı nedeniyle nükleer felaket tehlikesinin hala gerçekliğini koruduğuna dikkat çekti. Bakanlık yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın tüm dünya ile birlikte nükleer felaketin sonuçlarının üstesinden gelmek için büyük çabalar gösterdiğini vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:

24 Şubat 2022'de uluslararası toplum, eskiden Sovyetler Birliği ve şu an Rusya’yı yöneten totaliter rejimlerinin dünyanın nükleer güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu bir kez daha görmüş oldu. Çornobıl Nükleer Santralinin ve Avrupa’daki en büyük olan Zaporijjya Nükleer Santralinin işgal altına alınması dünyayı bir kez daha nükleer bir felaket tehlikesine soktu. 

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı düzenlediği düzensiz füze ve bombalı saldırılar nedeniyle nükleer felaket tehlikesi gerçekliğini korumaya devam ediyor. Rus birliklerinin Çornobıl Nükleer Santraline verdiği zararın boyutu düzgün bir şekilde belirlenmeli ve failler adalete teslim edilmelidir.”

RUSYA NÜKLEER GÜVENLİĞİ BALTALIYOR

Çornobıl Nükleer Santrali'nin işgalinden sonra uluslararası toplumun, kimin Avrupa ve dünyadaki nükleer güvenlik seviyesini yükseltmek için çalıştığını ve kimin ise sorumsuzca tüm bu çabaları baltaladığını açıkça gördüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Ukrayna, her şeye rağmen, Çornobıl felaketinin sonuçlarının üstesinden gelmek ve yeni nükleer felaketleri önlemek için uluslararası ortaklarla daha fazla ortak başarı elde etmeye hazır.” ifadeleri yer aldı.

ÇORNOBIL NÜKLEER SANTRALİ YAKLAŞIK BİR AY İŞGAL ALTINDAYDI

Rus işgal güçleri, Ukrayna’ya karşı başlattıkları geniş çaplı işgal saldırısının ilk gününde, 24 Şubat 2022 tarihinde Çornobıl Nükleer Santralini işgal altına almıştı. Santralde bulunan personel rehin alınarak yaklaşık bir ay boyunca yeteri kadar yiyecek olmadan hiç ara vermeden çalıştırıldı. 31 Mart 2022 Rus işgalciler, Çornobıl Nükleer Santralinden geri çekildi ve santral yine Ukrayna kontrolü altına geçti. Rus askerlerinin, Çornobıl’dan geri çekilirken nükleer santralden radyoaktif malzemeler çaldığı ortaya çıktı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.