SON DAKİKA
Hava Durumu

Uluslararası Ceza Mahkemesi eski savcısından Putin için tutuklama emri çağrısı

Uluslararası Ceza Mahkemesi eski savcısından Putin için tutuklama emri çağrısı

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2022 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2022 12:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uluslararası Ceza Mahkemesi eski savcısından Putin için tutuklama emri çağrısı

Ruanda ve Yugoslavya'daki soykırım davalarına bakan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) eski Savcısı Carla del Ponte, Rus ordusunun Ukrayna’da işlediği savaş suçları nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama emri çıkarma çağrısı yaptı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) eski savcısı Carla del Ponte, Le Temps gazetesine yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlatan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i savaş suçlarından derhal yargılanması gereken bir “savaş suçlusu” olarak nitelendirdi.

"PUTİN, BU YOLLA ÜLKEYİ TERK EDEMEYECEK"

Bu bağlamda, meslektaşlarına Putin hakkında tutuklama emir çıkarma çağrısı yapan Del Ponte, “Bu, bir savaş suçu failini tutuklamanıza ve onu mahkemeye çıkarmanıza izin veren mevcut tek araçtır. Bir emirin çıkarılması tutuklanacağı anlamına gelmez: Rusya'da kalmaya devam ederse bu asla olmayacak. Ancak ülkeyi terk edemeyecek ve bu ona karşı çıkıldığını gösteren önemli bir işaret olacak.” dedi.

Bilindiği gibi, ​​​​​​​Ukrayna'nın başkenti Kıyiv yakınlarındaki Buça şehrini Rus güçlerinden 1 Nisan'da kurtaran Ukrayna ordusu, binaları yıkılmış, sokakları ceset dolu bir şehirle karşılaşmıştı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rus işgal güçlerinin Kıyiv bölgesindeki eylemlerini soykırım olarak nitelendirerek; Ukrayna’da savaş suçları işleyen herkesin uygun bir şekilde cezalandırılması gerektiğini vurguladı.

RUSYA UKRAYNA’YA KARŞI SAVAŞ BAŞLATTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal başlattığını duyurdu. Rus ordusu Ukrayna’daki kritik altyapı tesisleri, havaalanları, sivil yerleşim birimlerini bombalıyor.  Öte yandan Rus ordusunun Ukrayna’daki kayıpları artmaya devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Oleksiy Arestovıç, 21 Mart 2022 tarihine yaptığı açıklamada, Ukrayna’da 26 gün içinde Rusya’ya ait 3 taarruz ordusu ve bir hava ordusunun imha edildiğini bildirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.