SON DAKİKA
Hava Durumu

Umerov'dan, Ukrayna Savunucularını Anma Günü'nde mesaj: Bugün, her kelime gözyaşları ile doludur

Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, Ukrayna Savunucularını Anma Günü'ne ilişkin bir anma mesajı yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2020 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2020 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Umerov'dan, Ukrayna Savunucularını Anma Günü'nde mesaj: Bugün, her kelime gözyaşları ile doludur

Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, Ukrayna Savunucularını Anma Günü'ne ilişkin bir anma mesajı yayımladı.

Ukrayna Savunucuları Anma Gününün 29 Ağustos’ta kutlanmasını öngören kararnamenin 23 Ağustos 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy tarafından imzalaması ile bugün, Ukrayna’nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğü mücadelesi sırasında hayatını kaybeden Ukrayna Savunucularını Anma Günü'nün ikincisi kaydediliyor.

Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi, Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, Facebook hesabı üzerinden 29 Ağustos'ta Ukrayna Savunucularının Anma Günü'ne ilişkin bir mesaj yayımladı.

Umerov'un anma mesajında yer alan ifadeler şöyle:

"BU UNUTULMAZ GÜN..."

"Bugün Ukrayna'nın bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğü mücadelesinde hayatını kaybeden Ukrayna Savunucularının Anma Günü.

Bu unutulmaz günün başlığındaki her kelime, askerlerin ve gönüllü oluşumların üyelerinin kanları, akrabalarının ve arkadaşlarının gözyaşlarıyla doludur.

Ukrayna savunucularının anısına verilen tek gerçek onurlandırmanın bağımsız Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması olacağına inanıyorum."

Ukrayna’nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğü mücadelesi sırasında hayatını kaybeden Ukrayna Savunucularını Anma Günü Ukrayna'da ilk kez 2019 yılında kutlandı.
Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy, Ukrayna Savunucuları Anma Günü'nün 29 Ağustos’ta kutlanmasını öngören kararnameyi 23 Ağustos 2019 tarihinde imzalamıştı.

İLOVAYSK FACİASI

18 Ağustos 2014’te çoğu gönüllü askerlerden oluşan Ukrayna birlikleri, İlovaysk şehrinin bir kısmını kontrol altına almayı başarmıştı. Ancak Rus askeri birliklerinin bölgeye girmesi ve bazı Ukrayna birliklerinin ihaneti sonucunda İlovaysk şehrindeki Ukraynalı askerler kuşatmada kalmıştı.

Yapılan müzakereler sonucunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukraynalı askerlerin bölgeden geri çekilmesi için bir yeşil koridorun açılacağını duyurmuştu. 29 Ağustos 2014 sabahı Ukraynalı birlikler gruplar halinde şehirden çıkmaya başladı, ancak ayrılıkçılar çekilmekte olan askerlere ateş açarak bu koridoru kan gölüne çevirdi. Yüzlerce Ukraynalı asker geri çekildikleri sırada havan topu ve ağır silahların saldırısına maruz kaldı.

Resmi verilere göre İlovaysk faciası sırasında 366 Ukraynalı asker hayatını kaybetti, 158’i kayboldu, 429’u yaralandı ve 128’i esir düştü. Olaydan sağ olarak kurtulmayı başaranların orada yaşadıklarını "bir kıyma makinesinin içinde olmak gibi" şeklinde tanımlamaları tarihe yazıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.