SON DAKİKA
Hava Durumu

Vikipedi, Kırım Tatarları hakkında daha fazla bilgi verecek

Kırım Tatarları, Ukrayna Enformasyon Politika Bakanlığı ve Vikipedi Ukrayna temsilcileri, işbirliği yaparak anlaştılar.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2015 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2015 10:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Vikipedi, Kırım Tatarları hakkında daha fazla bilgi verecek

Kırım Tatar toplumu, Ukrayna Enformasyon Bakanlığı ve Vikipedi, özgür ansiklopedinin Ukraince versiyonunun temsilcileri, Ukraince ve İngilizce olmak üzere Kırım Tatarları hakkında makale hazırlama ve yayma konusunda işbirliği yapmakta anlaştı.
 
Ukrayna Enformasyon Bakanlığı Basın Servisi’nin 10 Aralık’ta verdiği bilgiye göre Kiev’de yapılan görüşmeye katılanlar arasında bulunan “Vikimedya Ukrayna” şirketi İcra Müdürü, Vikipedi’nin Ukraince bölümü yöneticisi Natalya Tımkiv, Ukraince Vikipedi’nin maddelerine, Kırım Tatar halkı ile ilgili orijinal fotoğraflarla ve metinlerin yüklenmesi gerektiğini belirtti.
 
Natalya Tımkiv, “Günümüzde Ukraince Vikipedi’de Kırım Tatarları hakkında sadece 343 makale var. İngilizcede ise bundan da az, 154 makale. Günümüzün halkı, kültürü, dili, tarihi, ünlü insanları hakkında bilgi ve hatırlatmalara yönelik talep dikkate alınırsa bu rakam çok düşük” dedi.
 
Vikimedya Ukrayna üyesi, Vikipedya editörü Sergey Çemeris, ağda bulunana makalelerin de düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak “Vikipedi’deki tüm makaleler, içeriğin kalitesine göre “sıradan”, “iyi” ve “seçme” (mükemmel) şeklide sınıflandırılıyor. Kırım Tatarları hakkında Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında olmak üzere sadece bir makale “iyi”ler arasına yer alıyor” diye bildirdi.
 
Ukrayna Enformasyon Politika Bakanı Danışmanı Emine Ceppar, görüşme katılımcılarının tarih ve etnografyadan başlayarak milli hareket katılımcılarına kadar farklı alanlarda Kırım Tatarları hakkında gerekli makale listesinin hazırlanmasında anlaştığını kaydetti. Bunun Kırım Tatar halkı hakkında profesyonel şekilde materyaller hazırlayabilen kişi çevresini genişletilmesini sağlayacağı kaydedildi.
 
Ukraince Vikipedi 30 Ocak 2004 tarihinde kurulmuştu ve yaklaşık 300 dilde yayınlan ansiklopedi ağında makaleler sayısına göre 16. sırada bulunuyor. Vikipedi’de Ukraince yayınlanan ilk makale atom ile ilgiliydi. Vikipedi’nin Kırım Tatarca versiyonu 12 Ocak 2008 yılında kuruldu. 10 Aralık 2015 durumuna göre Kırım Tatarca Vikipedi’de toplam olarak 4392 makale (madde) bulunuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.