SON DAKİKA
Hava Durumu

#Avrupa Birliği

QHA - Kırım Haber Ajansı - Avrupa Birliği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Avrupa Birliği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ukrayna müttefiki ülkelerden Putin'e boykot Haber

Ukrayna müttefiki ülkelerden Putin'e boykot

Vladimir Putin mart ayında yapılan seçim sonucunda yeniden devlet başkanlığı görevine seçildi. 2014 yılında vatan Kırım topraklarını işgal eden ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı 2022'de topyekûn saldırı başlatan işgalci Rusya 5 sene daha Putin idaresindeki yönetimini sürdürecek.  PUTİN'İN YEMİN TÖRENİNE ABD'DEN KİMSE KATILMAYACAK Başkent Moskova'daki tören kapsamında 7 Mayıs 2024 tarihinde yemin edecek olan Putin, Ukrayna müttefiki ülkeler tarafından boykot edilecek. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yemin törenine temsilcilerinin katılmayacağını duyurdu. Miller gazetecilere yaptığı açıklamada, "Biz kesinlikle bu seçimin özgür ve adil olduğunu düşünmedik ama o Rusya'nın Cumhurbaşkanı ve bu sıfatla devam edecek" dedi. 20 AB ÜYESİ ÜLKE YEMİN TÖRENİNE KATILMAYACAK Öte yandan 20 Avrupa Birliği (AB) ülkesi de Putin'in bugün gerçekleşecek olan yemin törenine hiçbir temsilcisinin katılmayacağını aktardı. Birleşik Krallık, Almanya, Kanada, üç Baltık ülkesi olan Estonya, Litvanya ve Letonya da törene katılım olmayacağını açıkladı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, "Rusya'nın, özellikle de suç liderinin izolasyonunun sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz. Putin'in göreve başlama törenine katılmak Litvanya açısından kabul edilebilir bir durum değil. Önceliğimiz Ukrayna'ya ve Rus saldırganlığına karşı mücadele eden halkına destek olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.  FRANSA'DA DENGELER DEĞİŞİYOR MU? Ancak 6 Mayıs 2024 tarihinde Rusya'nın müttefiki olan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Rusya ile savaşta değiliz, Moskova'da rejim değişikliği arzumuz yok" diyerek törene temsilci göndereceğini belirtti. Öte yandan demokratik olmayan yollarla seçime giden Rusya Devlet Başkanı Putin'in yemin törenine; Fransa, Slovakya, Macaristan, Yunanistan, Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin (GKRY) katılım sağlayacağı dile getirildi. RUSYA'NIN İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARDA YAPTIĞI DÜZMECE SEÇİMLER TANINMIYOR Rusya, 2014 ve 2022 yıllarında işgal ettiği Kırım, Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijjya'ya kurmaca bir seçim düzenleyerek, vatandaşları oy kullanmaya zorladı. Ukrayna'nın egemenliğine yönelik olarak hukukî sınırları bir kez daha çiğneyen Rusya'ya tepkiler çığ gibi büyüyor. 

Avrupa Birliği TikTok'u yasaklıyor mu? Haber

Avrupa Birliği TikTok'u yasaklıyor mu?

Dünya üzerinde milyonlarca kişi tarafından kullanılan TikTok isimli sosyal medya uygulaması ülkelerin güvenliğine yönelik tehdit oluşturması nedeniyle çeşitli ülkeler tarafından yasaklanıyor. Çin merkezli casus uygulaması TikTok, ülkeye istihbarat bilgileri taşıması nedeniyle dikkatleri üzerine topluyor. ÇİN'İN CASUS UYGULAMASI TİKTOK AB'DE YASAKLANACAK MI? Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 29 Nisan 2024 tarihinde Hollanda'nın Maastricht kentinde partilerin 2024 seçimi için toplandığı bir programda, Çin'in casus uygulaması TikTok'a değindi. TikTok'un Avrupa Birliği'nde (AB) yasaklanması gerektiğine işaret eden von der Leyen, "TikTok'un tehlikesini tam anlamıyla biliyoruz" dedi. Daha önce TikTok uygulamasını incelemeye alan Komisyon, Dijital Hizmetler Yasası (DHY) kapsamında uygulamanın kullanımını askıya alabilir. ABD TİKTOK'U YASAKLADI Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Çin’e istihbarat bilgileri sağladığı belirtilen ve ulusal güvenliğe tehdit olarak görülen Çin merkezli sosyal medya uygulaması TikTok'u yasakladı. ABD Temsilciler Meclisinde 13 Mart 2024 tarihinde yapılan oylamada, 352 "evet" oyuna karşı, 65 "hayır" oyu alan "Amerikalıları Yabancı Düşmanlarca Kontrol Edilen Uygulamalardan Koruma Yasası" başlıklı tasarı kabul edildi. TÜRKİYE'DE DE YASAKLANMASI GÜNDEMDE Öte yandan TikTok'u yasaklama kararı Türkiye'nin de gündeminde. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, 29 Nisan 2024 tarihinde uygulamanın yasaklanmasına ilişkin kanun teklifi hazırladıklarını duyurdu. Uygulamanın dünya üzerinde 1 milyar, Türkiye'de ise 30 milyon kullanıcısı olduğunu ifade eden Öztürk, "Bu anlamda müstehcen içerikler oluşturan, canlı yayında gelir sağlayan, çocuk istismarı paylaşan hesap yöneticilerine yönelik operasyonların yapıldığı ve adli soruşturmaların açıldığı yine kamuoyuna yansımaktadır. Tam bu noktada ifade etmeliyim ki, TikTok adlı sosyal medya platformu tam anlamıyla bir bataklığa dönüşmüştür ve bataklıkta sinek avlamaktansa bataklığın kurutulması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

AB’den Ukrayna’ya acil jeneratör yardımı Haber

AB’den Ukrayna’ya acil jeneratör yardımı

İşgalci Rusya, Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik saldırılarını artırdı. Bu saldırılar sonucunda Ukrayna’nın altyapısı ciddi oranda zarar gördü. Avrupa Birliği (AB) Ukrayna'ya ulaştırılmak üzere acil enerji yardım kararı aldı. Avusturya, Almanya, İsveç ve Hollanda, AB Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla çeşitli kapasitelerde 157 jeneratör teklif ederken, AB de kendi stoklarından 3,57 milyon avro değerinde 10 yüksek kapasiteli jeneratör sağladı.  AB internet sayfasından bugün yapılan resmi açıklamada “Bu güçlü 1MW'lık jeneratörlerin her biri, acil durumlarda orta büyüklükteki bir hastaneye elektrik sağlama kapasitesine sahiptir” ifadeleri yer aldı. RUSYA'NIN UKRAYNA'YI KARANLIĞA GÖMME PLANI BAŞARILI OLMAYACAK Kriz Yönetiminden Sorumlu Komisyon Üyesi Janez  Lenarcic, “Rusya'nın Ukrayna'yı karanlığa gömme planı başarılı olmayacak. AB, Ukrayna'daki enerji arzını sürdürmek için 24 saat çalışıyor. Savaşın harap ettiği Ukrayna'daki acil ihtiyaçlara yanıt vermede kritik bir araç olduğu kanıtlanmış olan rescEU rezervlerimizden Ukrayna'ya yeni bir jeneratör grubu seferber ediyoruz.  Bu, etkili kriz müdahalesinde hazırlıklı olmanın önemini vurgulamaktadır. Ayrıca Avusturya, Almanya, İsveç ve Hollanda'ya da AB Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla Ukrayna'ya derhal jeneratör teklif ettikleri için teşekkür ediyorum" dedi. BM'DEN RUSYA'YA UKRAYNA'NIN ENERJİ SİSTEMİNE YÖNELİK SALDIRILARI DURDURMA ÇAĞRISI Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın 22 Mart 2024 tarihinde Ukrayna'nın sivil ve enerji altyapısına yönelik gerçekleştirdiği büyük hava saldırısını kınamıştı. BM tarafından 22 Mart 2024 tarihinde yayımlanan açıklamada Guterres, sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırıların uluslararası insani hukuku ihlal ettiğini vurgulayarak, "Bunlar kabul edilemez ve derhal durdurulmalı" ifadesine yer verilmişti. SALDIRILAR NEDENİYLE 1,5 MİLYON İNSAN ELEKTRİKSİZ KALDI BM Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonunun değerlendirmesine göre, Ukrayna enerji altyapısına düzenlenen son zamanların en büyük saldırısı sonucu ülkenin Dnipro, Zaporijjya, Poltava, Odesa, Donetsk, Sumı, Kirovograd’da 1,5 milyondan fazla insan elektriksiz kaldı ayrıca bazı bölgelerde su kesintileri yaşanmıştı. Misyonun başkanı Danielle Bell, Dnipropetrovsk Hidroelektrik Santrali'nin önemli ölçüde hasar görmesine ve Zaporijjya Nükleer Santrali'nin güç kaynağının kesintiye uğramasına neden olan saldırıların "ülkenin sivil nüfusu için yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini" vurgulamıştı.

AB'den Bosna Hersek kararı! Haber

AB'den Bosna Hersek kararı!

Avrupa Birliği (AB) 21 Mart 2024 tarihinde Brüksel'de düzenlenen zirvede Bosna Hersek'e yeşil ışık yaktı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, aday ülke statüsünde olan Bosna Hersek ile katılım müzakerelerinin resmî olarak başlanması kararı alındığını duyurdu.   "SİZİN YERİNİZ AVRUPA AİLEMİZDİR" Konuyla ilgili açıklama yapan Michel, "Avrupa Konseyi, Bosna Hersek ile katılım müzakerelerini başlatma kararı aldı. Tebrikler! Sizin yeriniz Avrupa ailemizdir. Bugünkü karar AB yolunuzda ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır. Halkınızın istediği gibi Bosna Hersek'in istikrarlı bir şekilde ilerlemesi için artık sıkı çalışmanın devam etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.  The European Council has just decided to open accession negotiations with Bosnia and Herzegovina. Congratulations! Your place is in our European family. Today’s decision is a key step forward on your EU path. Now the hard work needs to continue so Bosnia and Herzegovina… pic.twitter.com/LyotNa5gGc — Charles Michel (@CharlesMichel) March 21, 2024 Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Borjana Kristo ise söz konusu karardan memnuniyet duyduğunu belirterek, "Karşılıklı kararlılık ve çaba, gereklilik ve kriterlere gerekli düzeyde uyum sağlanmasıyla sonuçlanmıştır. Bosna Hersek'in daha fazla ilerlemesi ve gelişmesiyle sonuçlanacak çalışmalara devam etme konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz" dedi. Mutual determination and effort have resulted in achieving the necessary level of compliance with the requirements and criteria. We remain strongly determined to continue the work that will result in further progress and development of ????????. — Borjana Krišto (@KristoBorjana) March 21, 2024 Ülke genelinde sokaklar AB bayrakları ile süslenirken, Dışişleri Bakanı Elvedin Konakoviç, "Bugün Bosna Hersek tarihinin en güzel günlerinden biri" yorumunu yaptı. Bosna Hersek 15 Şubat 2016 tarihinde AB'ye üyelik başvurusunda bulunmuş, 15 Aralık 2022'de ise aday ülke statüsü almıştı.

Karadağ Başbakanı: AB'ye tam üye olmalıyız Haber

Karadağ Başbakanı: AB'ye tam üye olmalıyız

Karadağ Başbakanı Milojko Spajic, 18 Mart 2024 tarihinde başkent Podgoritsa'da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar ile birebir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından ikili, ortak basın toplantısı düzenledi. "KARADAĞ'IN AB ÜYESİ OLMASI GEREKİYOR" Toplantıda Karabağ'ın Avrupa Birliği'ne (AB) üye olması gerektiğini dile getiren Başbakan Spajic, “NATO üyeliği AB’ye doğru daha hızlı ilerlemeyi sağlar. Karadağ’ın, AB’nin tam üyesi olması gerekiyor" dedi. "RUSYA'NIN BALKANLARDAKİ OLUMSUZ ETKİSİ CİDDİ" Öte yandan ABD Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Escobar, Karadağ'ın Spajic başbakanlığında ilerleme kaydettiğini dile getirerek, “AB’ye katılan her ülke daha müreffeh ve demokratiktir. Bu yönde ilerlemek mutluluk verici. Rusya’nın bölgedeki habis (olumsuz) etkisi çok ciddi" ifadelerine yer verdi. Ayrıca Karadağ'ın güvenilir bir ortak olduğuna vurgu yapan Escobar, “Bu konuda çok netim. Başbakan Spajic’in ya da partilerin ilgimize konu olması gerektiğini söylemiyorum ama uluslararası düzeyde kendilerini nasıl konumlandırdıkları açık olmalı" dedi. AB'NİN BİR SONRAKİ ÜYESİ ARNAVUTLUK OLABİLİR Karadağ 2006'da bağımsızlığını ilan ettikten sonra 2008 yılında AB'ye üyelik başvurusunda bulunmuş, 2010 yılında ise AB'ye aday ülke statüsü almıştı. AB'ye üye olan bir sonraki ülkenin Karadağ olması bekleniyor.

Avrupa ülkeleri savaşa mı hazırlanıyor? Haber

Avrupa ülkeleri savaşa mı hazırlanıyor?

Rusya, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimini 2 yılı aşkın süredir devam ettiriyor. Sivilleri katleden Vladimir Putin yönetimindeki Rusya, bu yıl itibarıyla Ukrayna'ya ekonomik anlamda destek veren Avrupa ülkelerinin radarına girdi. "UKRAYNA'YA YÖNELİK YETERLİ DESTEK VERMEZSEK SIRADA BİZ VARIZ" Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, 18 Mart 2024 tarihli konuşmasında Rusya'nın tehdidine karşılık Avrupa ülkelerinin savunmaya hazırlıklı olması gerektiğine vurgu yaptı. Michel konuşmasında, "Avrupa Birliği'nin tepkisini doğru bulamazsak ve Ukrayna'ya Rusya'yı durduracak yeterli desteği vermezsek, sırada biz varız. Bu nedenle savunmaya hazır olmalı ve 'savaş ekonomisi' moduna geçmeliyiz. Barış istiyorsak savaşa hazırlanmalıyız" ifadelerini kullandı. Ayrıca Michel, Avrupa ülkelerinin savaşın ilk yılı olan 2022'den bu yana askerî anlamda savunma kapasitesini artırdığını dile getirdi. Rusya'nın hareketsiz varlıklarından beklenmedik şekilde elde edilen kârların Ukrayna'nın savunmasına katkı sağlamak için kullanılması gerektiğini vurgulayan Michel, cephede ihtiyaç duyulan malzemelerin alınması için çağrıda bulundu. AB'DEN UKRAYNA SİLAHLI KUVVETLERİNE 5 MİLYAR AVRO EK DESTEK Avrupa Birliği (AB), 18 Mart 2024 tarihinde Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine verdiği desteği 5 milyar avro (5,4 milyar dolar) artırmaya yönelik bir anlaşmayı onayladı.

Moldova, AB üyeliğine bir adım daha atıyor Haber

Moldova, AB üyeliğine bir adım daha atıyor

Avrupa Birliği (AB), Moldova ve Ukrayna'nın üye ülke statüsü alması için müzakerelere başlayacak. Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, AB'ye katılım için ülkede referandum yapacaklarına işaret ettiği konuşmasında, sivil liderlere destek çağrısı yaptı. Sandu aralık ayında ülkenin AB'ye katılıp katılmama konusunda referanduma gidecekleri yönünde karar aldıklarını duyurmuştu. Sandu bu yıl ikinci dönem seçimlerine gideceğini ve bu noktada referandumun yapılması için tarihi bir an olacağını vurguladı.  MOLDOVA VATANDAŞLARI AB ÜYELİĞİ İSTİYOR Referandum kapsamında Moldova'nın AB hedeflerinin anayasada yer alması ve gelecek hükûmetlerin bu hedeften şaşmaması adına oylama yapılacağını kaydeden Sandu, "Avrupa Birliği'ne üye ülkeler her zamankinden daha açık, bu adım için gerekli siyasi iradeye sahibiz ve vatandaşlarımız AB'nin bir parçası olmak istiyor. Bu yeniden onaylanmalı ve Anayasa'ya yazılmalıdır, böylece hükümette kim olursa olsun, bu gelişme yönünde halkın sesi siyasi sınıf için zorunlu olmalıdır" dedi. REFERANDUM EKİM AYINDA YAPILACAK Sandu, referandumun ekim ayında yapılacağını ancak tarihin net bir şekilde parlamento tarafından verileceğini kaydetti.  Moldova, Ukrayna ile AB'ye daha önce katılım müzakereleri için taslak göndermişti. Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal 18 Mart 2024 tarihinde, ülkenin AB'ye katılımı için müzakerelere bu yılın ilk yarısında başlayacaklarını dile getirmişti. Şmigal, Ukrayna'nın AB'ye katılımının 2 yıl içinde gerçekleşeceğine inandığını belirtmişti.

AB, Rusya'nın düzmece seçim sonuçlarını tanımıyor Haber

AB, Rusya'nın düzmece seçim sonuçlarını tanımıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 15-17 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleşen devlet başkanlığı seçimlerinin ardından görevine yeniden devam ediyor. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı topyekûn saldırı ve işgal girişimi başlatan Putin idaresindeki Rusya Federasyonu'nda gerçekleşen düzmece seçimlere yönelik tepkiler ise sürüyor.  AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell imzalı açıklamada, Rusya'nın çok sınırlı koşullarda seçim yaptığını ve bu bağlamda ülkedeki muhalif, gazeteci ve baskı altındaki pek çok kişinin siyasi mobbinge maruz kaldığı belirtildi. Ayrıca açıklamada, yakın zamanda şaibeli bir şekilde hayatını kaybeden Rus muhalif Aleksey Navalnıy'e işaret edildi. Geride kalan pek çok siyasinin aday olamadığına dikkat çekildi. AB, İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARDA YAPILAN SEÇİMLERİ TANIMIYOR Öte yandan Rusya, 2014 ve 2022 yıllarında işgal ettiği Kırım, Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijjya'ya kurmaca bir seçim düzenleyerek, vatandaşları oy kullanmaya zorladı. Ukrayna'nın egemenliğine yönelik olarak hukukî sınırları bir kez daha çiğneyen Rusya'ya tepkiler çığ gibi büyüyor. Avrupa Birliği (AB) Rusya tarafından işgal altındaki topraklarda düzenlenen yasa dışı seçimi eleştirdi. Borrell imzalı açıklamada, Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarında gerçekleştirilen sahte seçim konusunda, "AB ne Ukrayna'nın bu topraklarında sözde 'seçimler' yapılmasını ne de sonuçlarını tanımadığını ve asla tanımayacağını vurguluyor. Bunlar geçersizdir ve herhangi bir hukukî sonuç doğuramaz. Rusya Federasyonu ve örgütünde yer alanlar bu tür yasa dışı eylemlerin sonuçlarını görecekler" ifadeleri yer aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.