SON DAKİKA
Hava Durumu

#Avrupa Konseyi

QHA - Kırım Haber Ajansı - Avrupa Konseyi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Avrupa Konseyi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kosova'dan Avrupa Konseyi üyeliği için önemli adım Haber

Kosova'dan Avrupa Konseyi üyeliği için önemli adım

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi Başkanı Bertrand Bouyx ile 2 Nisan’da bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakan Yardımcısı Kreshnik Ahmeti ve Fransa'nın Kosova Büyükelçisi Olivier Guerot da yer aldı.  Başbakan Kurti, Kosova Cumhuriyeti'nin Avrupa Konseyi'ne üyelik sürecinde verdiği destekten dolayı Bouyx'e teşekkürlerini bildirdi. Raportör Dora Bakoyannis, hazırladığı raporda Kosova'nın konseye ön koşulsuz olarak tam üye olmasını tavsiye etmişti. Söz konusu raporunun Komisyon'da onaylanmasının ardından 16 Nisan'da AKPM'de  oylanması öngörülüyor. KOSOVA AVRUPA KONSEYİ ÜYELİĞİNE HAZIR  Kosova Başbakanlık Ofisi’nin konuya ilişkin açıklamasında “Kosova Cumhuriyeti, tüm vatandaşların haklarını güvence altına almaya kararlıdır ve kuruluşunun 75. yıldönümünde Avrupa Konseyi'ne üye olmak yoluyla temel hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi konusunda diğer üye ülkelerle uyum sağlamaya hazırdır” ifadeleri yer aldı. AVRUPA KONSEYİ PARLAMENTER MECLİSİNDEN KOSOVA KARARI AKPM Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 27 Mart'ta Kosova'nın konseye önkoşulsuz olarak tam üye olmasını tavsiye eden raporu onaylamıştı. AKPM Genel Kurulu, 16 Nisan 2024 tarihinde Kosova'nın Konseye üyelik başvurusunu oylayacak. Başvuru onaydan geçtikten sonra  Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi mayıs ayında son kararı verecek. Kosova, Ukrayna'ya karşı topyekûn saldırı başlatan Rusya'nın AKPM'den çıkarılmasının ardından 12 Mayıs 2022'de tam üyelik başvurusunda bulunmuştu.

Avrupa ülkeleri savaşa mı hazırlanıyor? Haber

Avrupa ülkeleri savaşa mı hazırlanıyor?

Rusya, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimini 2 yılı aşkın süredir devam ettiriyor. Sivilleri katleden Vladimir Putin yönetimindeki Rusya, bu yıl itibarıyla Ukrayna'ya ekonomik anlamda destek veren Avrupa ülkelerinin radarına girdi. "UKRAYNA'YA YÖNELİK YETERLİ DESTEK VERMEZSEK SIRADA BİZ VARIZ" Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, 18 Mart 2024 tarihli konuşmasında Rusya'nın tehdidine karşılık Avrupa ülkelerinin savunmaya hazırlıklı olması gerektiğine vurgu yaptı. Michel konuşmasında, "Avrupa Birliği'nin tepkisini doğru bulamazsak ve Ukrayna'ya Rusya'yı durduracak yeterli desteği vermezsek, sırada biz varız. Bu nedenle savunmaya hazır olmalı ve 'savaş ekonomisi' moduna geçmeliyiz. Barış istiyorsak savaşa hazırlanmalıyız" ifadelerini kullandı. Ayrıca Michel, Avrupa ülkelerinin savaşın ilk yılı olan 2022'den bu yana askerî anlamda savunma kapasitesini artırdığını dile getirdi. Rusya'nın hareketsiz varlıklarından beklenmedik şekilde elde edilen kârların Ukrayna'nın savunmasına katkı sağlamak için kullanılması gerektiğini vurgulayan Michel, cephede ihtiyaç duyulan malzemelerin alınması için çağrıda bulundu. AB'DEN UKRAYNA SİLAHLI KUVVETLERİNE 5 MİLYAR AVRO EK DESTEK Avrupa Birliği (AB), 18 Mart 2024 tarihinde Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine verdiği desteği 5 milyar avro (5,4 milyar dolar) artırmaya yönelik bir anlaşmayı onayladı.

Avrupa Konseyi: Sivilleri hedef alan Rus füze saldırıları durdurulmalı! Haber

Avrupa Konseyi: Sivilleri hedef alan Rus füze saldırıları durdurulmalı!

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Maria Pejcinovic-Buriç, Rusya’nın son günlerde Ukrayna’ya karşı artırdığı yoğun hava saldırılarını kınadı. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Maria Pejcinovic-Buriç, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik ısrarlı saldırılarını şiddetle kınıyorum; sivilleri hedef alan bu saldırılar kabul edilemez ve durdurulmalıdır.” ifadelerini kullandı. 31 RUS SİHASI’NDAN 29’U İMHA EDİLDİ Ukrayna Hava Kuvvetlerinden bu sabah yapılan açıklamada, işgalci Rus ordusunun 29 ile 30 Mayıs'ı bağlayan gece, Ukrayna'ya İran yapımı "Şahid-136" kamikaze SİHA’larla saldırdığı aktarıldı. Açıklamada, Ukrayna birliklerinin Rusya’nın kullandığı 31 SİHA’dan 29’unu havada imha ettiği belirtilerek, “Neredeyse tüm SİHA’lar Kıyiv yakınlarında veya başkent üzerinde imha edildi.” denildi. Söz konusu saldırıda bir kişi hayatını kaybetti. Rusya'dan Kıyiv'e 24 saatte 3 hava saldırısı!https://t.co/DdArlDUbRD pic.twitter.com/o36aoGlSNH — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) May 30, 2023 RUSYA, KIYİV’İ HEDEF ALDI! Bir önceki gece işgalci Rus ordusu, ülkenin farklı bölgelerine SİHA (silahlı insansız hava araçları) ve füzelerle saldırmıştı. İşgalciler toplamda Ukrayna’ya karşı yaklaşık 40 seyir füzesi ve 35  İran yapımı "Şahid-136" kamikaze SİHA kullanmıştı. Ukrayna birlikleri, sadece başkent Kıyiv üzerinde düşmana ait 40’tan fazla hedefi havada imha etmişti. Daha sonra gündüz saatlerinde Rusya, Kıyiv’e balistik ve seyir füzeleriyle saldırmıştı. Rus saldırıları sırasında sığınaklara saklanmak zorunda kalan okuldaki çocukların görüntüleri sosyal medyada gündem oldu. #Rusya, #Kıyiv’i bombalarken çocuklar çığlıklar içinde sığınağa koştu!https://t.co/lawgf1UhNR pic.twitter.com/L9I3iRJ05l — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) May 29, 2023

Avrupa Konseyinden Rus saldırıları altındaki Ukrayna'daki hasarın tespiti için önemli karar Haber

Avrupa Konseyinden Rus saldırıları altındaki Ukrayna'daki hasarın tespiti için önemli karar

İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te Avrupa Konseyi Dördüncü Zirvesi için 46 ülkenin temsilcileri bir araya geldi. Reykjavik'teki Avrupa Konseyini Dördüncü Zirvesi'nde Rus saldırıları yüzünden Ukrayna'daki hasarların kayıt altına laınmasına yönelik yeni bir karar imza atıldı.  Zirvesinin sonunda, üye 46 ülkenin temsilcisinin yanı sıra Kanada, Japonya, ABD ve Avrupa Birliği (AB), ortak bildiriye imza attı. İşgalci Rusya'nın tazminat ödemesi için özel olarak kurulacak mahkeme çerçevesinde, Ukrayna'daki yapıların hasarı ve sivillerin ölümüne ilişkin tüm savaş suçlarının tespit edilmesi istendi. HASAR KAYDI MEKANİZMASI KURULUYOR Avrupa Konseyinde belgeye imza atan ülkeler, bu mekanizmanın bir talep komisyonu ve tazminat fonu içermesi üzerinde çalıştı. Ayrıca,  ilk olarak  "Hasar Kaydı" mekanizması oluşturuldu. İşgalci Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı başlattığı 24 Şubat 2022'den bu yana saldırılardan etkilenen tüm gerçek ve tüzel kişiler ile Ukrayna devleti için meydana gelen hasar ve kayıplara ilişkin kanıt ve iddiaları kayıt altına alacak. TÜRKİYE, HASAR KAYDI MEKANİZMASININ İLK ADIMINI TAŞIYAN BELGEYE İMZA ATMADI Hasar kaydı mekanizamasıyla ilgili oluşturulan belgeye Avrupa Birliği, Kanada, ABD, Japonya ile 46 üye temsilcisi imza attı. Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay'ın temsil ettiği Türkiye ise söz konusu belgeye imza atmadı. Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Bosna Hersek, Macaristan ve Sırbistan da Rus karşıtı belgeye imza atmaktan geri durdu.  Bulgaristan ve Sırbistan'ın da henüz imzalamadığı ancak imzalama niyetinde olduğu bildirildi.

Kosova, Avrupa Konseyine üye olmak için ilk adımı attı Haber

Kosova, Avrupa Konseyine üye olmak için ilk adımı attı

Kosova Dışişleri Bakanlığı ile Diaspora Bakanlığı, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Kosova'nın konseye üyelik talebini kabul etti. Dışişleri Bakanlığı ile Diaspora Bakanlığı üyelik kabulünü Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisine (AKPM) iletti. KOSOVA AVRUPA KONSEYİNE ÜYE OLACAK Kosova tarafından yapılan açıklamada söz konusu kararın üye ülkelerin üçte ikisinin onayından geçtiği belirtildi. Açıklamada, "Bu olumlu karar, uzun ve yoğun bir çalışmanın ve Avrupa Konseyi üye devletleri ve diğer müttefiklerle yakın işbirliğinin ardından geldi. Kosova Cumhuriyeti, Bakanlar Komitesinde olumlu oy kullanan ve diğer ülkelerin olumlu oy kullanmasına yardımcı olan tüm ülkelere derinden minnettardır" ifadelerine yer verildi. Kararın ardından AKPM tarafından Kosova'nın Avrupa Konseyi hakkındaki görüşünün Bakanlar Komitesine sunulması gerektiği bildirildi. Böylelikle Kosova kararla ilgili son aşamadan geçmiş olacak. Kosova "finalden önceki final" nitelemesini yaparak tam üyelikten önce çok işin olduğunu belirtti.  KOSOVALI LİDERLERDEN DEĞERLENDİRME Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Kosova Cumhuriyeti bayrağı yakında Avrupa Konseyi üyeleri arasında gururla dalgalanacak" dedi. Kosova Başbakanı Albin Kurti ise "Ülkemiz Avrupa Konseyi için bir katma değer olacaktır. Avrupa Konseyi ülkemizde demokrasiye, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne değer katacaktır" ifadelerini kullandı.  Kosova, geçen hafta Avrupa Parlamentosunda (AP) alınan kararla Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz gidecek. Aynı şekilde AB üyesi ülkeler Kosova'ya vizesiz gidebilecek.  SIRBİSTAN'DAN HADSİZ TEPKİ Söz konusu karara ilişkin Sırbistan'dan tepki geldi. Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic, Kosova'nın başvurusunun onaylanmasının "rezalet" olduğunu savundu. Ve bunun Blegrad-Priştine diyaloğuna zarar vereceğine yönelik tehditte bulundu.  Dacic, Sırbistanlıların oylama esnasında salonu terk ettiğini belirterek, "Bu karar, kesinlikle Avrupa Konseyi tüzüğünün ‘alacakaranlığını’ temsil ediyor, çünkü ilk kez devlet olmayan ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmayan bir toprak hakkında talepte bulunuluyor" yorumunu yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.