SON DAKİKA
Hava Durumu

#Bağımsızlık Günü

QHA - Kırım Haber Ajansı - Bağımsızlık Günü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bağımsızlık Günü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türk Dışişlerinden Ukrayna Bağımsızlık Günü kutlaması! Haber

Türk Dışişlerinden Ukrayna Bağımsızlık Günü kutlaması!

Ukrayna bugün, Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana yürüttüğü topyekûn saldırı ve işgal girişiminin gölgesinde bağımsızlığının 33. yılını kutluyor.  Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü vesilesiyle bir paylaşımda bulunarak kutlama mesajı yayımladı. Bakanlığa ait resmî sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda "Dost Ukrayna halkını, Ukrayna’nın 33. Bağımsızlık Günü vesilesiyle en içten dileklerimizle kutluyoruz." ifadelerine yer verildi. Dost Ukrayna Halkını, Ukrayna’nın 33. Bağımsızlık Günü vesilesiyle en içten dileklerimizle kutluyoruz.???????????????? pic.twitter.com/ieWVla4BEM — T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) August 24, 2024 UKRAYNA BAĞIMSIZLIK GÜNÜ Egemenliğini korumak için, terörist devlet Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimine karşı 30 aydır mücadele eden Ukrayna bugün 33. Bağımsızlık Günü’nü kutluyor ???????? pic.twitter.com/FiJohLJ3YY — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 24, 2024 Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu 24 Ağustos 1991 tarihinde, Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan eden belgeyi kabul etti ve 1 Aralık 1991 tarihinde düzenlenen referandumda Ukraynalıların yüzde 90’ı Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy verdi. İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi nedeniyle Ukrayna bu yıl da Bağımsızlık Günü'nü savaşın gölgesi altında kutluyor.

KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Ukrayna Bağımsızlık Günü'nü kutladı Haber

KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Ukrayna Bağımsızlık Günü'nü kutladı

Ukrayna, bugün bağımsızlığının 33. yılını kutluyor. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Ukrayna Bağımsızlık Günü kapsamında anlamlı bir mesaj yayımladı. KTMM Başkan Yardımcısı Celal, kutlama mesajında şu ifadelere yer verdi: Bu benim için özel bir gün çünkü köle olmanın, yapmak istemediğiniz bir şeyi, yanlış olduğunu düşündüğünüz bir şeyi yapmaya zorlanmanın nasıl bir şey olduğunu biliyorum. Ben, Sovyet iktidarının halkımı sürgün ettiği Özbekistan'da doğdum. Ancak Ukrayna'da büyüdüm ve bir birey olarak orada şekillendim. Bu yüzden bu ülkeyi seviyorum ve saygı duyuyorum. Bugün biz, onun bağımsızlığını savunuyoruz!  Vatandaşlarımız ölüyor, kan döküyor ama cesur ve kararlı bir şekilde düşmana karşı direniyorlar.   Kahraman Ukrayna Silahlı Kuvvetleri! Yaşasın Ukrayna! Bağımsızlık Gününüz Kutlu Olsun! UKRAYNA BAĞIMSIZLIK GÜNÜ Egemenliğini korumak için, terörist devlet Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimine karşı 30 aydır mücadele eden Ukrayna bugün 33. Bağımsızlık Günü’nü kutluyor ???????? pic.twitter.com/FiJohLJ3YY — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 24, 2024 Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu 24 Ağustos 1991 tarihinde, Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan eden belgeyi kabul etti ve 1 Aralık 1991 tarihinde düzenlenen referandumda Ukraynalıların yüzde 90’ı Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy verdi. İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi nedeniyle Ukrayna bu yıl da Bağımsızlık Günü'nü savaşın gölgesi altında kutluyor.

KTMM Başkanı Çubarov, Çekya'da düzenlenen Bağımsızlık Günü etkinliğine katıldı Haber

KTMM Başkanı Çubarov, Çekya'da düzenlenen Bağımsızlık Günü etkinliğine katıldı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, 24 Ağustos Ukrayna Bağımsızlık Günü'nü Çekya'nın başkenti Prag'ta kutladı. KTMM Başkanı Refat Çubarov ve Ukrayna'nın Prag Büyükelçiliği bünyesinde görevli diplomat ve çalışanların katıldığı programda; Taras Şevçenko, Mıhaylo Gruşevskıy (Mykhailo Hrushevsky) ve Ivan Franko'nun anıtlarına çiçek bırakıldı. Ukrayna'nın Prag Büyükelçisi Vasıl Zvarıç'ın (Vasyl Zvarych) Kıyiv'de bulunması sebebiyle yer almadığı etkinliğe Ukrayna'nın Çek Cumhuriyeti Maslahatgüzarı Vitaliy Usatyi ve Büyükelçilik çalışanları katıldı. Refat Çubarov, Ukrayna Bağımsızlık Günü vesilesiyle düzenlenen program sonrasında yaptığı açıklamada, "Ukrayna tarihinin önde gelen şahsiyetlerinin isimlerinin yer aldığı anıtlara çiçek bırakmaktan onur duydum." ifadelerini kullandı. KTMM Başkanı Çubarov ayrıca, Rusya'nın topyekûn işgal girişimi karşısında vatan savunmasında bulunan askerlerle birlikte, Ukraynalı diplomatlara da teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı: Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü'nde, Ukrayna Savunma Kuvvetleri askerlerine özel saygı ve minnettarlığımızı ifade etmenin yanı sıra, çalışmalarıyla Rus saldırganlığına karşı mücadelede uluslararası toplumun Ukrayna'ya desteği konusunun sadece uluslararası siyasette gündemde kalmasına değil, aynı zamanda Ukrayna'nın etrafındaki ülkelerin büyük çoğunluğunun yeni konsolidasyon biçimleri bulmasına da yardımcı olan Ukraynalı diplomatlara teşekkür etmek hepimiz için çok yerindedir. Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü kutlu olsun! UKRAYNA BAĞIMSIZLIK GÜNÜ Egemenliğini korumak için, terörist devlet Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimine karşı 30 aydır mücadele eden Ukrayna bugün 33. Bağımsızlık Günü’nü kutluyor ???????? pic.twitter.com/FiJohLJ3YY — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 24, 2024 Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu 24 Ağustos 1991 tarihinde, Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan eden belgeyi kabul etti ve 1 Aralık 1991 tarihinde düzenlenen referandumda Ukraynalıların yüzde 90’ı Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy verdi. İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi nedeniyle Ukrayna bu yıl da Bağımsızlık Günü'nü savaşın gölgesi altında kutluyor.

Kırım Tatarlarının millî lideri Kırımoğlu'ndan Bağımsızlık Günü mesajı Haber

Kırım Tatarlarının millî lideri Kırımoğlu'ndan Bağımsızlık Günü mesajı

Ukrayna, bugün bağımsızlığının 33. yılını kutluyor. Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Bağımsızlık Günü'nü kutladı. Ukrayna’da 24 Ağustos Bağımsızlık Günü bu yıl da savaşın gölgesi altında kutlanıyor. Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna vatandaşlarının Bağımsızlık Günü’nü kutlayarak paylaştığı mesajında şu ifadelere yer verdi: Sevgili Ukraynalılar! Bağımsızlık Günü'nüz kutlu olsun! Bağımsızlığımızın her dakika hatırlamamız gereken inanılmaz derecede yüksek bir bedeli var. Rus saldırgan ülkemizi yok etmek için işgal etti ancak biz topraklarımız için savaşmaya devam ediyoruz. Ön cephede savaşıyor ve arka cephede zafer için çalışıyoruz. Ukrayna'ya şan olsun! UKRAYNA BAĞIMSIZLIK GÜNÜ Egemenliğini korumak için, terörist devlet Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimine karşı 30 aydır mücadele eden Ukrayna bugün 33. Bağımsızlık Günü’nü kutluyor ???????? pic.twitter.com/FiJohLJ3YY — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 24, 2024 Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu 24 Ağustos 1991 tarihinde, Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan eden belgeyi kabul etti ve 1 Aralık 1991 tarihinde düzenlenen referandumda Ukraynalıların yüzde 90’ı Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy verdi. İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi nedeniyle Ukrayna bu yıl da Bağımsızlık Günü'nü savaşın gölgesi altında kutluyor.

Ukrayna'nın 33. bağımsızlık yıl dönümü Haber

Ukrayna'nın 33. bağımsızlık yıl dönümü

Ukrayna, 1991’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nden (SSCB) ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Egemenliğini korumak için, terörist devlet Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimine karşı 30 aydır mücadele eden Ukrayna bugün 33. Bağımsızlık Günü'nü kutluyor. Bugün daha anlamlı hale gelen Bağımsızlık Günü'nde olası Rus saldırısı yüzünden toplu kutlamalar yasaklanmış olsa da pek çok Ukraynalı, gururlu gününü yaşıyor. Birçok Ukraynalı bağımsızlık savaşçısı, insan hakları savunucusu ve muhalifi onlarca yıl totaliter komünist rejimine karşı mücadele ederek sonunda SSCB’nin dağılmasına katkıda bulundu. Ukrayna, Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu 24 Ağustos 1991 tarihinde, Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan eden belgeyi kabul etti ve 1 Aralık 1991 tarihinde düzenlenen referandumda Ukraynalıların yüzde 90’ından fazlası Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy verdi. Ukrayna 1991’de, uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde özgür, demokratik ve egemen bir devlet inşa etmek için bağımsızlığını ilan etti. O zamandan beri, Ukrayna’da otoriterliği yeniden kurma girişimleri, birçok kez güçlü Ukrayna halkının direnişiyle karşılaştı.  Kasım 2004'ten Ocak 2005'e kadar devam eden Turuncu Devrim ve Kasım 2013-Şubat 2014 arasında yaşanan Onur Devrimi, özgürlüğün Ukrayna halkının nihai seçimi ve ifadesi olduğunu gösterdi. SSCB’nin çöküşünü jeopolitik bir felaket olarak gören Rus hükûmeti, bağımsız ve güçlü bir Ukrayna’nın varlığına tahammül edemedi. Bu nedenle, Onur Devrimi’nin kazandığı netleşince Kremlin yönetimi, hibrit yöntemlerle Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattı ve Rus propagandası, bunca yıl Euromeydan olaylarını ve katılımcılarını karalamaya çalıştı. Rusya 2014’te Kırım’ı işgal etti ve Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde hükûmet binalarını ele geçirmek için silahlı ayrılıkçı hareketi kışkırttı. Daha sonraki 8 yıl boyunca Kremlin, yasa dışı ilhak ettiği Kırım’a ve tek taraflı bağımsızlık ilan eden ayrılıkçı Lugansk ve Donetsk bölgelerine Rus güçlerini konuşlandırmayı sürdürerek daha büyük saldırı için temel hazırladı. İşgalci Putin, 24 Şubat 2022’te sabahın erken saatlerinde televizyondan "Ukrayna'da özel askeri operasyon" başlattıklarını duyurdu. Böylece Rusya’nın Ukrayna’ya karşı topyekûn işgal girişimi başladı. Öte yandan yüzyıllardır Rus emperyalizmine karşı direnen Ukrayna halkı, işgal saldırılarıyla uğradığı her türlü katliam, tahribat karşısında topraklarını savunma azminden bir adım geri atmadı. Ukrayna halkı, ordusuyla bütünleşerek bağımsızlık yolunda kararlılığını ortaya koydu ve dünya çapında takdir topladı. Rus saldırıları altındaki Ukrayna, bir buçuk yıldır geniş çaplı işgal girişimine karşı güçlü direnişe devam ediyor.

Bosna Hersek bağımsızlığının 32. yılında Haber

Bosna Hersek bağımsızlığının 32. yılında

Bosna Hersek bugün bağımsızlığının 32. yılını kutluyor. 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihinde Yugoslavya'dan ayrılarak egemenliğini ilan eden Bosna Hersek'in yaşadığı süreç zorlu geçmişti. BOSNA HERSEK'İN BAĞIMSIZLIĞI Nüfusu Müslüman Boşnaklardan oluşan Bosna Hersek 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihlerinde yapılan referandumla bağımsızlığını ilan etmişti. Nüfusun yüzde 99.4'ü bağımsızlık için "evet" oyu kullanarak Bosna Hersek'i bağımsızlığa kavuşturdu.  Bağımsızlık referandumunun ve hemen akabinde başlayan kanlı Bosna Savaşı'nın üzerinden 31 yıl geçmesine rağmen henüz siyasi istikrardan söz edilemeyen ülkede, savaşta birbiri ile çatışmış Boşnak, Hırvat ve Sırplar arasındaki etnik temelli gerilimler de halen devam ediyor. Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşı sonlandıran ancak ülkeye dünyadaki en karmaşık siyasi sistemlerden birini getiren Dayton Barış Anlaşması, birçok noktada ülkenin önünü kesen sorunlara neden olmaya devam ediyor. Aynı zamanda halkın büyük çoğunluğu tarafından "miadı dolmuş bir anlaşma" olarak kabul ediliyor. AB üyeliği, ülkenin karmaşık yapısının neden olduğu bazı sıkıntılar, NATO üyeliği ise Rusya ile yakın ilişkileri bulunan Sırpların engellemeleri sebebiyle yakın gelecekte gerçekleşebilecek hedefler olarak görülmüyor. DAYTON BARIŞ ANLAŞMASI NEDİR? Çok sayıda Boşnak Müslüman'ın öldürüldüğü savaş, 21 Kasım 1995 tarihinde paraf edilerek sona erdi. Bosna Hersek'e dayatılan Dayton Barış Anlaşması, 14 Aralık 1995'te Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliye İzzetbegoviç, Hırvatistan Cumhrubaşkanı Franjo Tudman ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç tarafından imzalandı. Anlaşmanın imzalanmaması halinde Bosna Hersek'e savaşın süreceği yönünde tehditler savruldu.  Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı, bilge lider Aliya İzzetbegoviç anlaşmaya yönelik olarak şunu dile getirmişti: "Bu adil bir barış olmayabilir fakat süren bir savaştan daha iyidir"  BOSNA HERSEK'İN YÖNETİM YAPISI DEĞİŞTİ İmzalanan anlaşmanın ardından Bosna Hersek'te; Boşnak, Hırvat ve Sırp Cumhurbaşkanı görev yapmaya başladı. Her 8 ayda bir seğişen sistemde cumhurbaşkanları dış politikada ortak karar almak zorunda bırakıldı.

Azerbaycan bağımsızlığını yeniden sağlamasının 32. yılını kutluyor Haber

Azerbaycan bağımsızlığını yeniden sağlamasının 32. yılını kutluyor

Türk dünyasının ayrılmaz parçası Azerbaycan bugün bağımsızlığının 32. yıldönümünü kutluyor. Azerbaycan, 1920 senesinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tarafından işgal edimiş ve yıllarca sömürü altında yaşamıştı. SSCB'nin çöküşüyle birlikte tarihteki varlığını bir kez daha kanıtlayan Azerbaycan, yeni yüzyılda önemli bir bölgesel aktör olarak öne çıkıyor. Her yıl Sovyet idaresinden çıkarak egemen bir devlet olduğu gün olan 18 Ekim tarihi, Azerbaycan Bağımsızlığın Yeniden Sağlanması Günü olarak kutlanıyor. AZERBAYCAN'IN BAĞIMSIZLIK SÜRECİ Azerbaycan Ali Meclisi, 18 Ekim 1991'de "Azerbaycan Cumhuriyeti Bağımsızlığı" adlı anayasal tasarıyı oy birliğiyle kabul etmişti. Bununla birlikte, 29 Aralık 1991'de anayasa tasarısının onayı için halk oylaması yapıldı. Azerbaycan halkının büyük çoğunluğu bağımsızlıktan yana oy kullandı ve Mayıs 1912'de Azerbaycan Milli Meclisi, Azerbaycan Milli Marşı kabul edildi. Ardından meclis tarafından 3 renkli ve ay yıldızlı Devlet Bayrağı ve Devlet Arması onaylandı. 18 Ekim 1991'de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan, bugün farklı etkinliklerle kutlamalar yapıyor.  Azerbaycan daha önce Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Milli Şura tarafından 28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan etmiş ancak bağımsız devlet iki sene ayakta kalabilmişti. AZERBAYCAN BAĞIMSIZLIĞINI KUTLUYOR Günümüzde Cumhurbaşkanlığını İlham Aliyev'in yaptığı Azerbaycan ve Türkiye ilişkisi "İki devlet, tek millet" felsefesiyle biliniyor. Azerbaycan bayrağında; kırmızı, mavi ve yeşil renkleri ile ortasında ay yıldızı taşıyor. Milli marşı Üzeyir Hacıbeyov'un bestesi ve Ahmet Cevad'ın şiiridir. Başkenti Bakü olan Azerbaycan'ın nüfusu 10 milyonu aşkın.  19 Eylül 2023 tarihinde Ermeni güçlerinin işgali altındaki Karabağ toprağına kısa zamanda "Antiterör Operasyonu" ile kavuşan Azerbaycan, bayrağını 30 yıl önce işgal edilen kentlerde yeniden göndere çekiyor.

Türkmenistan, bağımsızlığının 32. yılını kutluyor Haber

Türkmenistan, bağımsızlığının 32. yılını kutluyor

Türkmenistan’da her yıl 27 Eylül tarihi, bağımsızlık günü olarak kutlanıyor. Bu yıl 32. yılı kutlanan bağımsızlık gününde, başkent Aşkabat’ta coşkulu törenler düzenleniyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov, bağımsızlık günü kapsamında Türkmen halkını tebrik etti. Ülkede, bağımsızlık günü kapsamında resmi geçit törenleri gerçekleşti. TÜRKMENİSTAN NE ZAMAN BAĞIMSIZ OLDU? Türkmenistan Cumhuriyeti, diğer Orta Asya Türk Cumhuriyetleri gibi uzun süre Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) himayesinde kalmış bir ülke. Kırgız ve Özbek halklarının peş peşe bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Türkmen halkı da bağımsızlığını ilan etme kararı aldı. Aslında, Türkmenistan 1917 Rus Bolşevik İhtilali sırasında Ruslara karşı bağımsızlık mücadelesi vermişti. Türkistan'da en geç Rus idaresine giren bölge Türkmen coğrafyasıydı. Ancak, 1924’te SSCB’nin egemenliğine girmek durumunda kaldı. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Türkmenistan Parlamentosu 27 Eylül 1991’de oybirliği ile Türkmenistan’ın bağımsızlığını kabul etti. Türkiye, Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan devlet oldu. TÜRKMENİSTAN'IN DAİMİ TARAFSIZLIK STATÜSÜ 1992’de Birleşmiş Milletler üyesi olan Türkmenistan, BM Genel Kurulu’nun 12.12.1995 tarihli kararıyla “Daimi Tarafsızlık Statüsü” alan ilk devlet olma özelliği de taşıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.