SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Barış

QHA - Kırım Haber Ajansı - Barış haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Barış haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Savaş devam ederken, Ukrayna NATO üyesi olabilir mi? Haber

Savaş devam ederken, Ukrayna NATO üyesi olabilir mi?

24 Şubat 2022 tarihinde Rusya'nın Ukrayna topraklarına karşı başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırılar devam ederken, Ukrayna NATO üyeliğine davet alma konusunda devletlere çağrı yapmaya devam ediyor.  Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın (Volodimir Zelenski) duyurduğu Zafer Planı'nın ilk maddesi olan NATO'ya davet hususu, bütün devlet yetkilileri tarafından dünya gündeminde tutuluyor. UKRAYNA, NATO ÜYELİĞİNE DAVETİ GÜNDEMDE TUTUYOR Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha (Andrii Sybiha), 3-4 Aralık’ta Belçika'nin başakenti Brüksel’de yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde ve sırasında konuyu gündeme taşıdı. Bakan Sıbiha, NATO dışişleri bakanlarına gönderdiği bir mektupla, toplantı sırasında Ukrayna’ya üyelik davetin yapılmasını istedi. Aynı zamanda konu, NATO-Ukrayna Konseyinin de gündeminde yer aldı.  NATO'YA DAVET ÜYE ÜLKELERİN DE GÜNDEMİNDE BBC'nin gündeme getirdiği habere göre; Ukrayna’nın bir gün İttifak’a katılacağı vurgusunu  ilk kez 2008’deki Bükreş Zirvesi’nde yapan NATO liderleri, savaşın başladığı 2022 yılından bu yana şiddetlenerek artan üyelik taleplerine rağmen Ukrayna'ya üyelik konusunda bir davet yapmadı. Aynı zamanda, tüm NATO üyelerinin aynı görüşte olmadığı biliniyor. Bu ülkelerin başında ise Macaristan'ın yer aldığı biliniyor. NATO'nun en güçlü üyesi ve Ukrayna'nın müttefiki ABD ise üyelik daveti için zamanlamanın doğru olmadığını düşünüyor. Aynı zamanda Ukrayna'nın NATO üyeliğinin savaşı tırmandıracağı yönünde de bir görüş bulunuyor. Ukrayna'nın olası bir üyeliğinin, ittifak üyelerini doğrudan savaşın tarafı haline getirmesi durumu da üyeler tarafından göz önünde bulunduruluyor. Çoğu ittifak üyesi, bu yükün altına girmek istemediği için Ukrayna'nın üyeliği konusuna temkinli yaklaşıyor. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise önceliğin üyelik davetten ziyade, Ukrayna'nın barış görüşmelerine masaya güçlü bir pozisyonda oturmasına yoğunlaşmanın önemli olduğunu belirtiyor. TÜRKİYE UKRAYNA'NIN ÜYELİĞİNE KARŞI DEĞİL  Türkiye, Ukrayna'nın üyeliği hakkında verilecek kararı diğer ülkelerin adımlarını da dikkate alarak atmayı tercih ediyor. Ukrayna konusunda savaşa müdahil olmaksızın elinden gelenin en fazlasını yapma çabasında olan Türkiye, diplomasiye şans verilmesini istiyor.  GÖZLER TRUMP'TA  20 Ocak 2025 tarihinde Donald Trump'ın başkanlık koltuğuna oturmasıyla, kendisinin Ukrayna konusundaki tavrının NATO’daki dengeleri etkileme potansiyeli taşıdığı düşünülüyor. Bazı ülkeler ise Ukrayna'nın üyeliği konusundaki tavrını belirlemek için ABD tarafından atılacak adımı bekliyor. 

Macaristan Moskova'da barış arıyor Haber

Macaristan Moskova'da barış arıyor

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto 2 Aralık 2024 tarihinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşmede Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekûn işgal girişimi ve saldırıları ile enerji kaynakları gündemdeydi. "ÇÖZÜM ANCAK MÜZAKERE MASASINDA BULUNABİLİR" Macar Bakan Szijjarto, görüşmede devam eden savaşın Macaristan da dahil olmak üzere komşu ülkeler üzerinde olumsuz bir etki oluşturduğuna ve Budapeşte'nin "barıştan yana" olduğunu dile getirdi. Szijjarto, yaptığı açıklamada “Tam da tırmanma tehdidinin özellikle büyük olduğu bir dönemde, barışı teşvik etmenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu çatışmanın savaş alanında bir çözümü yok, çözüm ancak müzakere masasında bulunabilir. Müzakerelerin yapılabilmesi için de diplomatik kanalların açık olması gerekir.” ifadelerini kullanarak barış çağrısında bulundu. Rus Bakan Lavrov da Rusya'nın “barışı savunanların doğru pozisyon aldıklarını” kabul ettiğini fakat Batı'daki ateşkes konuşmalarından da endişe duyduklarını söyledi. YAPTIRIMLAR ELE ALINDI Bakan aynı zamanda ziyareti esnasında Rusya'nın geniş enerji sektöründen sorumlu danışmanı Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ve büyük Rus enerji şirketleriyle petrol ve gaz ithalatını görüştü. Bakan, Batı ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Gazprombank şirketine uygulanan yaptırımların, Rus enerji kaynaklarını kullanan ülkeleri zor durumda bıraktığını öne sürdü. Macaristan, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn işgal girişimi boyunca Kremlin yönetimi ile bağlarını koruyan tek NATO ve AB ülkelerinden biri olma özelliği taşıyor. Aynı zamanda Macaristan, Ukrayna'ya silah gönderme konusunda diğer Batılı ülkelere katılmayı da reddediyor.

Çin-Rus ilişkileri: Küresel barış için tehdit mi? Haber

Çin-Rus ilişkileri: Küresel barış için tehdit mi?

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rusya ve Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin 75. yıl dönümüne ilişkin bir makele yayımladı. İki ülkenin ilişkilerinin canlılığını vurgulayan Wang Yi, bu iş birliğinin küresel güvenlik için potansiyel bir tehdit oluşturduğunu saklayamadı. Wang'ın hükûmet kontrolündeki Ribao gazetesi için kaleme aldığı makalede, Çin-Rus ilişkilerinin stratejik içeriği ve geçmişi üzerinde durulması, dünya barışı açısından ciddi kaygıları da beraberinde getiriyor. Wang, “75 yıl çok hızlı geçti. Çin-Rusya ilişkileri, stratejik içeriği ve geçmişiyle yeni dönemde de canlılığını sürdürüyor” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte söz konusu bu canlılığın, uluslararası istikrar açısından kaygı verici bir durum ortaya çıkardığı yönünde değerlendirmeler yapılıyor. STRATEJİK İŞ BİRLİĞİNİN TEHLİKELERİ Wang, iki ülkenin birbirlerine destek vererek “kalkınma ve canlanmalarını ortaklaşa gerçekleştireceklerini” kaydetti ancak bu iş birliği, Batı dünyası ile artan gerginlikler ve hegemonya mücadelesi bağlamında incelendiğinde, uluslararası istikrar için bir tehdit unsuru olarak değerlendiriliyor. Çin ve Rusya'nın, çok kutuplu bir dünyanın inşasını desteklemesi ve “insanoğlunun kaderini belirleyici topluluk” kavramını benimsemesi, küresel hegemonya karşısında birleşik bir güç oluşturma amacını taşıyor. KÜRESEL GÜVENLİK ENDİŞELERİ Wang, “Çin ve Rusya, bağımsızlık ve karşılıklı yarar sağlayan iş birliğini aktif şekilde yönlendirecek” diyerek, iki ülkenin iş birliğinin kendi çıkarları doğrultusunda devam edeceğini belirtiyor. Ancak bu durum, ülkelerin kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmesi ve uluslararası normları ihlal etme potansiyeli taşıması nedeniyle dikkatle izlenmesi gereken bir süreç olarak dikkat çekiyor. Şanghay İşbirliği Örgütü ve BRICS gibi platformlar aracılığıyla artan etkileşimleri, dünya düzeninde güç dengelerini sarsma riski taşıyor. Ayrıca Wang'ın “Çin-Rus ilişkilerinin özel değeri ortaya çıkarılacak” ifadelerini kullanması, bu ilişkilerin güçlenmesinin sadece ekonomik faydalar değil, aynı zamanda askerî ve stratejik tehditler doğurabileceğıni gözler önüne seriyor. GELECEK İÇİN RİSKLER Çin ve Rusya’nın artan iş birliği, hem bölgesel hem de küresel güvenlik için büyük bir tehdit oluşturuyor. Öte yandan Wang Yi’nin ifadeleri, iki ülke arasındaki iş birliğinin, yalnızca ekonomik ve siyasi açıdan değil, aynı zamanda küresel güvenlik bağlamında da ciddiyetle değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali, bu iş birliğinin tehlikeli boyutlarını gözler önüne seriyor. Çin-Rus ilişkilerinin geliştirilmesi, uluslararası istikrar ve barış için ciddi tehditler barındırıyor. Bu bağlamda, dünya kamuoyunun, Moskova ve Pekin arasındaki bu derinleşen iş birliğini dikkatle takip etmesi hayati önem taşıyor.

Ukrayna, barış için eylem planı geliştirecek Haber

Ukrayna, barış için eylem planı geliştirecek

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Japonya merkezli devlet kamu yayıncılığı kuruluşu NHK’ye 27 Temmuz 2024 tarihinde röportaj verdi. Zelenskıy röportajda, savaşın adil bir şekilde sona ermesi için Ukrayna'ya desteğin ve Rusya'ya baskının sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekerek "Sabır, Ukrayna'ya destek  ve Rusya'ya diplomatik baskı, bunlar savaşın adil bir şekilde sona ermesi için üç faktördür. ABD ve Avrupa ülkeleri birliği korursa, bu ek bir baskı oluşturacak ve Moskova'ya hiçbir şansının olmadığını gösterecek."  dedi. Zelenskıy, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konularında detaylı görüşmelere başlayacağını ve kasım ayı sonuna kadar barış için bir eylem planı oluşturacağını aktardı. Ayrıca Zelenskıy, Rusya'nın Ukrayna topraklarına saldırılarını devam ettirmesi durumunda ateşkes çağrılarına yanıt veremeyeceklerini belirtti.  “TRUMP UKRAYNA HAKKINDA BİR ŞEYLER ÖĞRENMEK İSTERSE GELİP KENDİSİ GÖREBİLİR” Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, eski ABD Başkanı Donald Trump ile ilişkilere değinerek "Sayın Trump Ukrayna hakkında bir şeyler öğrenmek isterse gelip kendisi görebilir veya bana sorabilir. Ekibiyle iletişim halindeyiz. Trump, bana herhangi bir sorum olduğunda bana ulaşabileceğini ve telefon numarasının bende olduğunu söyledi." ifadelerini kullandı. “UKRAYNA İLE GÜVENLİK İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALAYAN İLK NATO ÜYESİ OLMAYAN ÜLKE” Japonya'nın desteğinin önemini vurgulayan Zelenskıy, "Japonya Yedili Grubun temsilcisidir ve bize ekonomik, insani ve teknik destek sağlamıştır. Çok hızlı bir şekilde yardımımıza yetiştiler. Ukrayna ile güvenlik iş birliği anlaşması imzalayan ilk NATO üyesi olmayan ülkeydi." dedi. UKRAYNA BARIŞ ZİRVESİ Ukrayna Barış Zirvesi, 15-16 Haziran 2024 tarihlerinde İsviçre’nin ev sahipliğinde gerçekleşmişti. Zirve, 101 ülke ve uluslararası örgütün katılımıyla yapılmıştı. İsviçre'de tertip edilen zirvenin ardından sonuç bildirisi yayımlanmıştı. Zirveye katılım sağlayan çok sayıda ülke gıda güvenliği, enerji ve nükleer güvenliği ile savaş esirleri konusundaki karar doğrultusunda mutabık kalmıştı. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı  İgor Jovkva (Ihor Jovkva), Ukrayna'nın bu yıl sonundan önce ikinci Barış Zirvesi'ni düzenlemeyi planladığını belirtmişti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ise Rusya temsilcilerinin ikinci Barış Zirvesi'nde hazır bulunması gerektiğini söylemişti.

Sürgündeki Çeçen İçkerya hükumetinden İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Bu savaşın kazananı yok! Haber

Sürgündeki Çeçen İçkerya hükumetinden İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Bu savaşın kazananı yok!

Önceki hafta İsrail ve Hamas arasında başlayan çatışmalar hakkında, Sürgündeki Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Hükumeti Dışişleri Bakanı İnal Sherip bir yazılı açıklama paylaştı. Filistin ve İsrail arasında yaşanan gerilimin masum insanların geleceğini yok ettiğine işaret eden Sherip, her iki taraf için de “Sizi barışçıl diyaloga, tüm tarafların menfaatine olacak şekilde uzlaşı ve sürdürülebilir çözümler bulmaya davet ediyoruz” açıklamasında bulundu. Sherip, “Çatışmalarla hiçbir ilgisi olmayan masum vatandaşlar jeopolitik oyunların rehinesi haline gelmekte, hayatları ve refahları ciddi şekilde tehlikeye girmektedir” ifadelerini kullandı.  "HER GÜN ÇATIŞMALARLA HİÇBİR İLGİSİ OLMAYAN MASUMLARIN HAYATI TEHLİKEYE GİRİYOR" Sürgündeki Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı İnal Sherip, taraflar arasında sağlanabilecek bir barış için ortak çaba ve anlayışın gerekliliğine vurgu yaptı. Açıklamasının sonunda barış ve saygı temennilerini dile getirdi. Açıklamanın tam metni şöyle: "Bu zor zamanlarda savaş ateşi, barış ve güvenliğin temellerini aşındırırken, Filistin ve İsrail hükumetlerine sesleniyoruz. Sebepleri ve koşulları ne olursa olsun her türlü şiddetin sadece daha fazla şiddeti doğurduğunu, akan kanı daha da şiddetlendirdiğini ve pek çok masum hayatın geleceğini yok ettiğini hatırlamaya çağırıyoruz. Ateş açılan her gün yüzlerce, binlerce aile sevdiklerini kaybediyor, çocukluklarını yitiriyor ve tüm ulusların geleceği tehdit ediliyor. Çatışmalarla hiçbir ilgisi olmayan masum vatandaşlar jeopolitik oyunların rehinesi haline gelmekte, hayatları ve refahları ciddi şekilde tehlikeye girmektedir. Sorunların karmaşıklığının ve bu çatışmaya yol açan köklü bölünmelerin farkındayız. Ancak tarih bize gerçek çözümlerin ancak diyalog ve anlayış yoluyla mümkün olabileceğini öğretmektedir. Bu savaş kazananlar üretmeyecek; sonunda tüm taraflar, özellikle de ateş hattında olanlar kaybedecek. Sizi barışçıl diyaloga, tüm tarafların menfaatine olacak şekilde uzlaşı ve sürdürülebilir çözümler bulmaya davet ediyoruz. Aklın ve insanlığın sesinin, silahların ve düşmanlığın sesine üstün gelmesine izin verin. Hepimizin özlemini çektiği barış ancak ortak çaba, anlayış ve taviz vermeye istekli olmakla mümkündür. Derin saygı ve barış umuduyla..." GAZZE'DE TANSİYON YÜKSEK Filistin'in direniş örgütü Hamas'ın silah kanadı Kassam Tugayları 7 Ekim 2023 tarihinde başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından arkasına dünya ülkelerini alan İsrail harekete geçti. Gazze ve Batı Şeria'da başlayan operasyon aynı gün İsrail'in saldırılarıyla çatışmaya dönüştü. Bölgenin doğu kanadında seyreden sıcak çatışma İsrail ve Filistin arasındaki ipleri gerdi.

Azerbaycan ile Ermenistan barış anlaşmasının ek maddelerinde mutabakata vardı Haber

Azerbaycan ile Ermenistan barış anlaşmasının ek maddelerinde mutabakata vardı

ABD’nin başkenti Washington’da 29 Haziran 2023 tarihinde Azerbaycan, Ermenistan ve ABD dışişleri bakanları üçlü toplantı gerçekleştirdi. Üçlü görüşmeler öncesinde Antony Blinken, Ceyhun Bayramov ve Ararat Mirzoyan arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi. AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN EK MADDELER ÜZERİNE ANLAŞTI Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, iki tarafın da barış anlaşmasının ek maddeleri üzerine mutabakata vardığını duyurdu. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ek maddeler üzerine anlaşılmasının ardından, “Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan arasında ikili görüşmeler yapıldı... Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Başkanı'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüştüler. Bakanlar ve ekipleri, barış ve devletler arası ilişkilerin tesisi konulu ikili anlaşma taslağı üzerinde çalışmaya devam ettiler. Bazı kilit konulardaki tutumların daha fazla detaylandırılması gerektiğini kabul ederken, barış anlaşmasının ek maddeleri üzerinde karşılıklı mutabakat sağladılar.” açıklamasını yaptı. ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN: SIKI ÇALIŞMA İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile gerçekleştirilen son görüşmenin sonunda yaptığı konuşmada, müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi. Blinken, “Ermenistan ile Azerbaycan arasında kalıcı bir barış anlaşmasına varılması ve ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunabilecek bir dizi başka önemli sorunun çözülmesi yönünde yapılan önemli ve sıkı çalışma için teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.