SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Barış Gücü

QHA - Kırım Haber Ajansı - Barış Gücü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Barış Gücü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Birleşik Krallık, Ukrayna’ya 5 yıllık askeri güç göndermeyi değerlendiriyor Haber

Birleşik Krallık, Ukrayna’ya 5 yıllık askeri güç göndermeyi değerlendiriyor

Birleşik Krallık, Ukrayna’ya beş yıl süreyle asker konuşlandırma seçeneğini değerlendiriyor. Plan, Ukrayna ordusunun yeniden yapılandırılması ve Rusya’nın olası yeni bir saldırısının önlenmesi amacıyla müttefiklerle birlikte masaya yatırıldı. Birleşik Krallık’ın önde gelen gazetesi The Telegraph’ın haberine göre; Birleşik Krallık’ın üst düzey askeri yetkilileri, Ukrayna’ya beş yıllık bir süre için asker gönderme planı üzerinde çalışıyor. Söz konusu plan, Fransa ile birlikte oluşturulan “Gönüllüler Koalisyonu” çerçevesinde gündeme getirildi. Hedef; Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini eğitmek, yeniden yapılandırmak ve Rusya’yı yeni bir saldırıdan caydırmak olarak belirlendi. Görüşmelerde, Avrupa ülkeleri liderliğinde Ukrayna’ya askeri birlikler gönderilmesi üzerine konuşuldu. Bu birliklerin, ilk etapta olası bir barış anlaşmasının ihlal edilmesini engellemek ve Ukrayna ordusuna toparlanma süresi tanımak üzere görev yapması planlanıyor. HAVA VE DENİZ SAVUNMASINDA DESTEK Plan kapsamında, Fransa ve Birleşik Krallık liderliğinde oluşturulacak olan güçlerin, Ukrayna’nın hava ve deniz savunmasına da katkı sunması öngörülüyor. Fransız askeri planlamacılarına göre, Rusya'nın, Batılı güçlerin Ukrayna topraklarında varlık göstermesi halinde doğrudan bir saldırı kararı alması düşük bir ihtimal olarak değerlendiriliyor. KADEMELİ GERİ ÇEKİLME Haberde, bu yabancı birliklerin görevlerini tamamlamalarının ardından kademeli olarak çekileceği ve nihai geri çekilmenin yaklaşık beş yıl içinde tamamlanacağı ifade edildi. Birleşik Krallık Savunma Bakanı John Healey ise, 30 ülkenin katılımıyla düzenlenen “Gönüllüler Koalisyonu” toplantısının ardından yaptığı açıklamada, planlara ilişkin detayları paylaşmayacağını vurgulayarak, “Bu sadece Putin’i daha temkinli hale getirir” dedi.

Danimarka Ukrayna'ya barış gücü göndermeye hazır Haber

Danimarka Ukrayna'ya barış gücü göndermeye hazır

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen ve Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen, 10 Mart 2025 tarihinde  gerçekleşen Dış Politika Komitesi toplantısının ardından yaptıkları açıklamada, Ukrayna'da Avrupa barış gücüne ihtiyaç duyulması halinde Danimarka'nın asker göndermeye hazır olduklarını belirtti. Ayrıca, gerçekleşen komite toplantısında, Ukrayna-Rusya Savaşı'ndaki son gelişmeler ve daha geniş Avrupa güvenlik endişeleri ele alındı. "DANİMARKA PRENSİP OLARAK HAZIR" Bakan Rasmussen, konuşmasında Avrupa'nın verdiği sinyallerin önemine dikkat çekerken "Avrupa'nın hem Putin'e hem de Vaşington'a doğru sinyalleri göndermesi önemli. Katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu belirterek, ateşkes veya barış anlaşması için bir Avrupa varlığının gerekli olması halinde, Danimarka'nın prensip olarak hazır olduğunu vurguluyoruz" ifadelerini kullandı.  Öte yandan Savunma Bakanı Poulsen ise şu anda konuyla ilgili somut bir planın bulunmadığını açıkladı. Açıklamasında "Herhangi bir özel konuşlandırma konusunda bir karar almadık. Durumun nasıl gelişeceğine bağlı. Bu bir hazırlık beyanıdır, acil bir eylem değil," dedi. Bakanlar tarafından yapılan açıklamalar, geçen hafta Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'in açıklamasının ardından geldi. Başbakan, hükûmetinin potansiyel bir barış gücü kapsamında Ukrayna'ya asker konuşlandırma konusunda "açık fikirli" olduğunu yinelemişti. POULSEN VE UMEROV, KUZEY-BALTIK SEKİZLİSİ KAPSAMINDA GÖRÜŞMÜŞTÜ Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen ile 8 Mart 2025 tarihinde bir araya geldi. Görüşmede Kuzey-Baltık Sekizlisi (Nordic-Baltic Eight) toplantısının hazırlıkları ele alındı. Ardından Umerov, 9 Mart'ta yaptığı açıklamada, gerçekleşen Kuzey-Baltık Sekizlisi toplantısında Norveç, İzlanda, Danimarka, İsveç, Finlandiya, Estonya, Letonya ve Litvanya savunma bakanları ile görüştüğünü duyurdu. Bakan, toplantıda bulunan ülkelerin Ukrayna'ya daha fazla destek için planlarını sunduğunu belirtti.

İsveç, Ukrayna'ya barış gücü göndermeye hazır Haber

İsveç, Ukrayna'ya barış gücü göndermeye hazır

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İsveç askerlerinin Ukrayna'ya barış gücü olarak gönderilmesinin "tamamen mümkün" olduğunu ifade etti. Ülkesinin bu süreçte yer almayı düşündüğünü aktaran Başbakan, ancak barış gücü için çok net bir görev tanımına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. 17 Şubat 2025 tarihinde yaptığı basın toplantısında; Reuters'ın İsveç'in barış gücü güçlerine katkıda bulunmaya hazır olup olmadığına dair sorusuna cevap veren Başbakan Kristersson, "Müzakerelere katılacağız ve elbette bu tamamen mümkün" değerlendirmesinde bulundu. İSVEÇ, GÜVENLİĞİN GÜÇLENMESİNE KATKI SAĞLIYOR Aynı zamanda barış gücü için çok net bir görev tanımına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Başbakan şunları kaydetti: "Bu güçler için çok net bir görev tanımı olmalı ve müzakerelerde daha fazla ilerlemeden bunu elde edebileceğimizi düşünmüyorum. Ancak İsveç, genellikle güvenliğin güçlendirilmesine katkı sağlıyor, bu nedenle bu kez de bu sürecin bir parçası olacağımızı öngörüyorum.” İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI DA BENZER AÇIKLAMADA BULUNDU Daha önce İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard, ülkesinin savaş sonrası bir barış gücü misyonu çerçevesinde Ukrayna’ya asker göndermeyi dışlamadığını belirtmişti. Bununla birlikte; Stenergard, öncelikle uluslararası hukuka saygı gösteren adil ve sürdürülebilir bir barışın kurulması gerektiğini kaydetmişti.

BM, "Kıbrıs sorununa" çözüm bulabilecek mi? Haber

BM, "Kıbrıs sorununa" çözüm bulabilecek mi?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (BMBG) Şefi Colin Stewart, New York’ta düzenlediği basın toplantısında BM’nin Kıbrıs'ta hâlâ iki tarafın da kabul edeceği bir çözümün mümkün olduğuna olan inancını ve taraflar arasında güven inşa etmeye çalıştıklarını ifade etti. “60 YILDIR VAZGEÇMEDİK” BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki BMBG Şefi Colin Stewart açıklamasında “Ancak kesinlikle size şunu söyleyebilirim ki, BM Kıbrıs sorununa karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulunabileceğine inanıyor. 60 yıldır vazgeçmedik. Bu Mart, Kıbrıs’taki 60’ıncı yıl dönümümüz olacak ki, bu oldukça üzücü bir yıl dönümü ve bize, adadaki sorunun çok uzun süredir devam ettiğini hatırlatıyor. Biz, kesinlikle bir potansiyelin olduğuna inanıyoruz ve bu nedenden dolayı BM Genel Sekreteri bir temsilci atadı ve temsilcinin görevi ilerleme sağlanması için çalışmak olacaktır” dedi. “İKİ TARAFTA DA ARA BÖLGE İHLAL EDİLİYOR” AA muhabiri, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki BMBG Şefi Colin Stewart’a  "Genel Sekreterin son Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) raporunda barış gücünün Kıbrıs Türklerinin Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ne yönelik fiziki müdahalesine ilişkin detaylar bulunuyor. Raporda, aynı zamanda hem Pile hem de Pile Üniversitesinin büyük kampüsü dahil ara bölgenin farklı yerlerinde Kıbrıslı Rumların ihlaller gerçekleştirdiğine değiniliyor. Bu çerçevede BMBG'nin 'bazı angajmanlarda' bulunduğu ve ihlalleri protesto ettiği, ancak sonuç alamadığı kaydediliyor. Söz konusu ihlalleri engellemek için ne tür adımlar atıyorsunuz. BMBG Pile'de olduğu gibi fiziksel bir müdahaleyi göz önünde bulunduruyor mu?" sorusunu yöneltti. Stewart soruya “Bizim görevimiz, ara bölgenin bütünlüğünü muhafaza etmeye çalışmaktır ve gerginliğin artmasını ve sorunlar yaratmasını engelleme çabasının bir parçası olarak, özellikle askeri statükoyu muhafaza etmektir. Şu anda artan gerginliklerle karşı karşıyayız ve bu da iki tarafta da ara bölgenin ihlal edildiği anlamına geliyor. Aslında, Genel Sekreter’in raporunda ifade edildiği gibi, son aylarda bir artış oldu ki bu da kimseye kazanç sağlamayacak bir durum. Sadece gerginliği artırıyor ve herkes için sorunlar yaratıyor” cevabını verdi. Barış Gücünün her olayı kendi özelliklerine göre değerlendirdiğine işaret eden Stewart, “Farklı sorunlar, farklı tarihi gerçekler ve farklı hassasiyetler var. Ağustos ayında Pile’de müdahale etmemizin nedeni bu bölgenin kendine özgü hassasiyetleriyle ilgiliydi” açıklamasını yaptı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.