Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekildi
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından 26 Haziran Kırım Tatar Milli Bayrak Günü münasebetiyle bugün saat 14.00'te etkinlik düzenlendi. Çok sayıda Kırım Tatarı ve Ukraynalı'nın katıldığı etkinlik; ilk olarak Ukrayna, Türkiye ve Kırım Tatar millî marşlarının okunmasıyla başladı. Kırım Tatar millî marşı Ant Etkenmen okunurken tarak tamgalı gökbayrak göndere çekildi.
"BU BAYRAK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar (Vasyl Bodnar) bugünün sembolik bir gün olduğunu vurguladığı konuşmasında Kırım Tatar bayrağının Türkiye dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında dalgalandığını söyledi. "Bu bayrak bizim için çok önemli" diyerek sözlerine başlayan Bodnar, Kırım Tatar bayrağının Ukrayna Büyükelçiliğinin açıldığı ilk günden bu yana gönderde olduğunu söyledi. Bodnar, "Yeni Büyükelçilik binamız açılıdğında bu bayrağı göndere ilk çeken kişi Ukrayna milltevekili ve Ukrayna Kahramanı sayın Abdülcemil Kırımoğlu idi. Bugün burada ve dünyanın dört bir yanında bayrak gününü kutlayarak, Kırım Tatar halkına sevgi ve saygımızı gösteriyoruz. Bu bayrak uğruna sizler ve atalarınız varoluş mücadelesi verdiniz." ifadelerini kullandı.
"KIRIM TATAR BAYRAĞININ ÖZGÜR KIRIM'DA DALGALANMASI İÇİN ORTAK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRMELİYİZ"
Bugün Ukrayna'da Devlet Bayramı olarak kutlandığını ve Kırım Tatarları ile Ukrainlerin ortak bir sevinç yaşadıklarını belirten Bodnar, "Bu bayrağın özgür Kırım'da dalgalanması için ortak mücadelemizi sürdürmeliyiz. Çünkü bu bizim ortak görevimiz" dedi. Bodnar sözlerini Türkçe bir şekilde, "Yaşasın Kırım Tatar halkı, yaşasın Kırım! Slava Ukraini! (Şan olsun Ukrayna'ya)" diyeek noktaladı.
"BAYRAK MİLLETİN VARLIĞININ İSPATIDIR"
Kırım Tatar Teşkilatları ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit de Kıırm Tatar Milli Bayrak Günü'ne özel bir konuşma yaptı. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğine teşekkür ederek sözlerine başlayan Şilit, "Bayrak bizim için çok önemlidir. Bayrak, bir milletin varlığının ispatıdır. Kırım bayrağı da bizim şerefimiz, namusumuz, her şeyimizdir." dedi. Şilit, Kırım Gelişim Vakfı olarak 30 Haziran 2024 tarihinde organize ettikleri Kırım Tatar Milli Bayrak Günü etkinliği hakkında bilgi verdi. Herkesin davetli olduğunu belirten Şilit, Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Karayavşan mahallesinde yürüyüş yapılacağını ve Kurtuluş Savaşı'nın bittiği Tavşantepesi'ne Kırım Tatar bayrağının dikileceğini dile getirdi.
"BAYRAMIN FİKİR BABASI DR. AHMED İHSAN KIRIMLI İDİ"
Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel ise Kırım Tatar Milli Bayrak Günü'nün önemine işaret ettiği konuşmasında, yıllar önce bu kutlu güne adım attıklarını ifade etti. Yüksel, "2009-2010 senesinde Bayrak Günü fikri için başlatılan çalışmalara bizzat katıldık. O zamanlar bu gün Gençlik Günü olarak düşünüldü. Fakat bayrak hepimizin sembolü hepimiz için çok önemli dedik. Halkımız için bu Bayrak Günü'nü kutlayalım dedik ve 2010 yılından bu yana bu günü kutlıyoruz." bilgisini verdi.
Söz konusu fikrin Türkiye'deki Kırım Tatar diasporasının önemli ismi, Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı'dan çıktığını vurgulayan Yüksel, "Sayın Ahmed İhsan Kırımlı yıllar önce 'Mutlaka böyle bir bayram olsun. Çünkü halkların tarihinde sadece kara günler değil bayramlar da olmalıdır' diye söylüyordu." ifadelerini kullandı.
Ukrayna'nın millî bir mücadele verdiğini hatırlatan Yüksel, "Türkiye yüz yıl önce nasıl ki, bağımsızlığı için savaştı ve Kurtuluş Savaşı'nı kazandıysa aynı şekilde Ukrayna da bu yolu izliyor. Bu mücadelede Ukrainler ve Kırım Tatarları birliktedir. Yani biz bu birliğimizi ve beraberliğimizi korumak zorundayız. Bu savaşı mutlaka kazanacağız. Slava Ukraini!" dedi.
Konuşmaların ardından davetliler ile birlikte toplu fotoğraf çekimi yapıldı.