SON DAKİKA
Hava Durumu

#Bulgaristan

QHA - Kırım Haber Ajansı - Bulgaristan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bulgaristan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bulgaristan, Karadeniz bölgesinin güvenliğiyle ilgilenecek bir çalışma grubu oluşturdu Haber

Bulgaristan, Karadeniz bölgesinin güvenliğiyle ilgilenecek bir çalışma grubu oluşturdu

Bulgaristan Savunma Bakanı Atanas Zapryanov, Rus Donanmasının Karadeniz’deki provokatif eylemleri nedeniyle Bulgaristan’ın Karadeniz bölgesinde güvenlikle ilgilenmek üzere bir çalışma grubu kurduğunu açıkladı. Ukrayna'nın girişimiyle Uluslararası Kırım Platformu çerçevesinde düzenlenen İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansı, 14-15 Nisan tarihlerinde Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da gerçekleşti. Dün konferansta konuşan Bulgaristan Savunma Bakanı Atanas Zapryanov, "Rusya'nın yasadışı ve gayrı meşru saldırganlığına karşı koyma çabalarında Ukrayna ve halkıyla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Sizi temin ederim ki Ukrayna'ya yardım, mevcut geçici hükümet döneminde de savunma politikamızın odak noktası olmaya devam edecektir." dedi. Bulgaristan’ın NATO tüzüğüne ve stratejik ilkelerine bağlı olduğunu vurgulayan bakan, “Rusya kesinlikle kolektif güvenlik için bir tehdit oluşturuyor. Rus donanması ve Karadeniz'deki sivil gemilere yönelik provokatif eylemleri Bulgaristan için güvenlik riski oluşturuyor. Askeri operasyonlar, Bulgaristan ekonomik bölgesi üzerinden Ukrayna'ya gıda ihracatını engellemektedir. Deniz mayınları Karadeniz bölgesindeki ekonomik tedarik zincirlerini etkilemektedir. Bu tehdide karşı koymak NATO'nun çıkarınadır." değerlendirmesinde bulundu. Bulgaristan’ın Karadeniz bölgesinde güvenliğin geliştirilmesiyle ilgilenecek bir çalışma grubu oluşturduğunu belirten Zapryanov, “Bu nedenle Bulgaristan, Karadeniz bölgesinde güvenlikle ilgilenmek üzere bir çalışma grubu kurdu. Birlikte çalışmak ve bu güvenliği sağlamak bizim için bir önceliktir." dedi. İKİNCİ KARADENİZ GÜVENLİK KONFERANSI Ukrayna'nın girişimiyle Uluslararası Kırım Platformu çerçevesinde düzenlenen İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansının açılışı 14 Nisan 2024 tarihinde, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yapıldı. 2 gün devam eden konferansta Rusya’nın Ukrayna'ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısının, Karadeniz ve Azak Denizi bölgeleri ve ötesindeki güvenlik durumu üzerindeki etkisi analiz edildi, mevcut tehditlere yanıt verme stratejileri ve bölgesel güvenliğin geleceği tartışıldı. Ayrıca Ukrayna Barış Formülünün uygulanması konusu masaya yatırıldı. Uluslararası Kırım Platformu çerçevesinde düzenlenen İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansına, 42 ülke ve 8 uluslararası kuruluş temsilcileri katıldı.

İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansı Sofya'da düzenleniyor Haber

İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansı Sofya'da düzenleniyor

Ukrayna'nın girişimiyle Uluslararası Kırım Platformu çerçevesinde düzenlenen İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansı, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da gerçekleştiriliyor. Açılışı 14 Nisan 2024 tarihinde yapılan konferans, 2 gün devam edecek. Konferansta Rusya’nın Ukrayna'ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısının, Karadeniz ve Azak Denizi bölgeleri ve ötesindeki güvenlik durumu üzerindeki etkisi analiz edilecek, mevcut tehditlere yanıt verme stratejilerini ve bölgesel güvenliğin geleceğini tartışılacak. Ayrıca Ukrayna Barış Formülünün uygulanması da önemli bir tartışma konusu olacak. RUSYA, 10 YIL ÖNCE UKRAYNA'YA KARŞI SAVAŞ BAŞLATTI Dün gerçekleşen konferans açılışında konuşma yapan Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Rusya’nın 10 yıl önce Ukrayna’ya karşı savaş başlattığına dikkat çekerek, “Uluslararası toplumun 2014 yılındaki zayıf tepkisi, saldırgan devletin 2022 yılındaki saldırılarının devam etmesine katkıda bulundu. Rusya, diğer şeylerin yanı sıra daha önce işgal ettiği Kırım'ı askeri üs olarak kullanarak Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir işgal başlattı.” ifadelerini kullandı. RUSYA KARADENİZ'DEKİ SEYÜRSEFER ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ENGELLİYOR Rusya’nın Karadeniz'deki silahlı kuvvetlerini sadece topyekun bir işgal için değil, aynı zamanda Ukrayna'ya ekonomik baskı uygulamak için de kullandığını belirten Taşeva, Rusya'nın suç teşkil eden söz konusu eylemlerinin küresel sonuçlarına yol açtığını vurgulayarak, “Rusya liman altyapısına ve sivil kargo gemilerine saldırarak Karadeniz'de seyrüsefer özgürlüğünü engelliyor ve küresel gıda güvenliğini tehdit ediyor.” dedi. Bununla birlikte Taşeva yaptığı konuşmada, filoya sahip olmamasına rağmen Karadeniz bölgesindeki durumu istikrara kavuşturmayı ve Rusya'nın Karadeniz Filosunun üçte birini devre dışı bırakmayı başaran Ukrayna'nın Karadeniz'deki başarılarına da dikkat çekti. KIRIM DAHİL UKRAYNA'NIN TÜM TOPRAKLARI İŞGALDEN KURTARILMALI Ayrıca Rusya’nın Kırım başta olmak üzere işgal altında bulunan Ukrayna bölgelerinde insan hakları ihlal etmeye sürdürdüğünü kaydeden Kırım Daimi Temsilcisi, uluslararası toplumuna Ukrayna'ya verilen desteği güçlendirme çağrısında bulunarak, Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın işgal altındaki tüm topraklarının kurtarılması ve bölgedeki kilit ülkelerin ve Avrupa'nın güvenliğin yeniden tesis edilmesine dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Uluslararası Kırım Platformu çerçevesinde düzenlenen İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansına, 42 ülke ve 8 uluslararası kuruluş temsilcileri katılıyor.

Karadeniz'deki serseri mayınlara karşı başlatılan Üçlü Girişim hakkında bilinenler Haber

Karadeniz'deki serseri mayınlara karşı başlatılan Üçlü Girişim hakkında bilinenler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı başlatılan işgal girişimi Karadeniz'e komşu olan ülkeleri de tehdit ediyor. Karadeniz'e serseri mayın bırakan işgalci Rusya; Türkiye, Romanya ve Bulgaristan'ın güvenliğini tehlikeye atıyor.  SERSERİ MAYINLARA KARŞI ÜÇLÜ GİRİŞİM  Bu kapsamda Türkiye'nin girişimleriyle ülkeler arasında "Üçlü Girişim" başlatıldı. Montrö Boğazlar Sözleşmesiyle İstanbul ile Çanakkale Boğazları'ndaki hakimiyetini elinde bulunduran Türkiye, bölgenin güvenliği için Romanya ve Bulgaristan ile ortak adım atma kararı almıştı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 11 Ekim 2023'te Belçika'nın başkenti Brüksel'de NATO Karargâhı’nda Bulgaristan Savunma Bakanı Todor Tagarev ve Romanya Savunma Bakan Yardımcısı Simona Cojocaru görüşme yaparak, serseri mayınlara karşı ortak hareket etme kararı aldı.  ORTAK KOMİTE KURULACAK Anlaşma, 11 Ocak 2024 tarihinde İstanbul'da “Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Mutabakatı” imzalanarak sağlandı. Bakan Güler imza törenin ardından üç ülkede Deniz Kuvvetleri Komutanlarından oluşan bir komite kurulacağını belirtmişti. Güler açıklamasında, "Mutabakat Muhtırası ile birlikte ortaya konulacak iş birliğinin, Karadeniz’deki seyrüsefer güvenliğine büyük katkılar sağlayacağını değerlendiriyorum. Ayrıca bu girişimin, ülkelerimiz arasındaki yakın işbirliğini artıracağına ve tecrübe aktarımına imkan tanıyacağına başta Karadeniz’de olmak üzere ilişkilerimizi daha da geliştireceğine yürekten inanıyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Arnavutluk ve Bulgaristan'dan KFOR desteği Haber

Arnavutluk ve Bulgaristan'dan KFOR desteği

Arnavutluk Bakanlar Kurulu tarafından, NATO'nun Kosova Barış Gücünde (KFOR) faaliyet gösteren Arnavut askerlerin görev süresi hakkında açıklamada bulunuldu. Kurul, 21 Mart 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Arnavutluk Silahlı Kuvvetlerine bağlı askerlerin görev sürelerinin 3 yıl daha uzatılmasına karar verildiğini belirtti. Buna göre 31 Aralık 2024 tarihinde görev süresinin sona ermesi beklenen Arnavut askerler, 31 Aralık 2027'ye kadar KFOR'da hazır bulunacak.  Öte yandan Bulgaristan ise KFOR'a 100 askerden oluşan bir birlik göndereceğini duyurdu. Böylelikle başkent Sofya'dan gönderilecek olan birlik ile Eylül 2024'e kadar komutanlığını yürütecek olan Tümgeneral Özkan Ulutaş yönetimindeki KFOR varlığı güçlenecek.  NATO'NUN KOSOVA BARIŞ GÜCÜ Kosova ile Sırbistan arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle bölgedeki güvenliği ve istikrarı sağlayan KFOR, 12 Haziran 1999 yılında faaliyete başlamış, Türkiye ise aynı sene KFOR'a katılmıştı. 2023 yılının haziran ayından bu yana bölgede gerilim yüksek seviyede. KOSOVA'DA NE OLDU? Kosova'nın kuzeyindeki Zvençka kasabasına yakın Banjska köyünde 24 Eylül 2023 tarihinde silahlı Sırp çetesi, Kosovalı polislere saldırmıştı. Olay esnasında Afrim Bunjaku isimli Kosovalı polis hayatını kaybederken, 2 Kosovalı polis yaralanmıştı. Kosova Başbakanı Albin Kurti, 30 kişilik bir grubun Kosova polisine saldırdığını duyurmuştu. NATO'nun Barış Gücü (KFOR) tarafından yapılan açıklamada ise KFOR, "Banjska'daki durumu yakından izlemeye devam ediyor ve KFOR birlikleri bu bölgede, gerektiğinde yanıt vermeye hazır durumda bulunuyor. KFOR Komutanı, Avrupa Birliği (AB), Sırbistan Genelkurmay Başkanı ve Kosova 'daki kurumlar dahil olmak üzere tüm uluslararası paydaşlarla yakın ve sürekli temas halinde olup, çözüm bulmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır" ifadeleri kullanılmıştı.  Öte yandan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ise saldırıyı Sırpların yaptığını doğrulamış fakat Kosova'yı tanımayacaklarını dile getirmişti.

Dışişleri Bakanı Fidan’dan Bulgaristan'da "Montrö" çıkışı Haber

Dışişleri Bakanı Fidan’dan Bulgaristan'da "Montrö" çıkışı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sofya'da Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklama yaptı. Fidan,  "Montrö Sözleşmesinin uygulayıcısı olarak Karadeniz'de sükunetin muhafazası ve bunu tehlikeye sokacak girişimlerin engellenmesi temel önceliklerimiz arasındadır"  dedi. "MONTRÖ, KIRMIZI ÇİZGİMİZ" Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni uygulamayı sürdüreceklerini vurgulayarak, “Bu konunun tartışılmasını bırakın, akıldan geçirilmesi bile söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı. Ayrıca Fidan Türkiye, Bulgaristan ve Romanya arasında Karadeniz'de "Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu'nun" kurulmasına ilişkin mutabakatın bölgesel güvenlik ve işbirliğine örnek teşkil ettiğini dile getirdi.  TÜRKİYE BOĞAZLARDAN BİRLEŞİK KRALLIK’IN UKRAYNA'YA BAĞIŞLADIĞI GEMİLERİN GEÇMESİNE İZİN VERMEYECEK Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Birleşik Krallık’ın Ukrayna'ya bağışladığı mayın tarama gemilerinin (modernize edilmiş Sandown sınıfı mayın avcıları Çernigiv ve Çerkası) Türk Boğazlarından Karadeniz'e geçmesine izin verildiği yönündeki haberleri yalanlamıştı. İLETİŞİM BAŞKANLIĞI, MONTRÖ ANLAŞMASI'NI NEDEN OLARAK GÖSTERDİ İletişim Başkanlığı tarafından yayımlanan 2 Ocak 2024 tarihli açıklamada, “Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik özel askeri operasyonunu derhal 'savaş' olarak nitelendirdi ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 19. maddesi uyarınca, Boğazları savaşan tarafların (Rusya ve Ukrayna) savaş gemilerine kapattı. Montrö Sözleşmesi'ni 1936'dan bu yana tarafsız ve titizlikle uygulayan Türkiye, Karadeniz'de gerilimin tırmanmasını önlemek için bu savaş boyunca da sarsılmaz kararlılığını ve ilkeli duruşunu sürdürüyor. İngiltere'nin Ukrayna'ya bağışladığı mayın arama gemilerinin savaş devam ettiği sürece Türk Boğazlarından Karadeniz'e geçişine izin verilmeyeceği ilgili müttefiklerimize gerektiği gibi bildirildi” ifadelerine yer verilmişti.

Karadeniz'de mayın temizliği ne zaman başlayacak? Haber

Karadeniz'de mayın temizliği ne zaman başlayacak?

Bulgaristan Genelkurmay Başkanı Emil Eftimov, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'nın mutabakata vardığı Karadeniz'in mayından temizlenmesi için oluşturulan üçlü girişimin, 2024 yılı Nisan-Mayıs aylarında faaliyete başlayabileceğini açıkladı. OPERASYONLAR MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ UYARINCA YÜRÜTÜLECEK Mayın temizleme eylem grubu, Türkiye'nin anlaşmayı onaylaması sonrasında faaliyete geçecek. Bulgar komutan Eftimov, üç ülkenin uzun süredir ortak tatbikatlar gerçekleştirdiğini ve bu doğrultuda ekiplerin hazır olup olmadıkları konusunda herhangi bir endişe duyulmadını belirtti. Efthimov ayrıca Üçlü Girişim'in gerçekten çalışabilmesi için Türkiye'nin anlaşmayı onaylaması gerektiğini hatırlattı. Bulgaristan Savunma Bakanı Todor Tagarev ise konuya ilişkin olarak grubun diğer NATO müttefiklerine de açık olacağını sözlerine ekledi. Tagarev, operasyonların Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne uygun olarak yürütüleceğini ve bu nedenle Karadeniz bölgesi dışındaki NATO üyesi ülkelerin gemilerinin kullanılmayacağını kaydetti. Tagarev ayrıca mutakabat uyarınca grubun dönüşümlü olarak komuta edileceğini belirtti. KARADENİZ MAYIN KARŞI TEDBİRLERİ (MCM BLACK SEA) GÖREV GRUBU Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gerçekleştirdiği topyekûn saldırı ve işgal girişiminden bu yana Türkiye, Romanya ve Bulgaristan'ın askerî dalgıç ekipleri, düzenli olarak kendi sularında sürüklenen mayınları temizliyor. İlk olarak 2023 Ekim ayında Romanya, Türkiye ve Bulgaristan'ın Karadeniz'i mayınlardan temizlemek üzere ortak bir güç oluşturma konusunu görüştükleri bildirilmişti. Rusya'nın Karadeniz'e bıraktığı serseri mayın tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkiye, Romanya ve Bulgaristan'ın oluşturduğu "Üçlü Girişim" kapsamında 11 Ocak 2024 tarihinde İstanbul'da Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri (MCM Black Sea) Görev Grubu Mutabakatı imzalandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.