SON DAKİKA
Hava Durumu

#Cami

QHA - Kırım Haber Ajansı - Cami haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Cami haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Müslüman olduktan saatler sonra vefat eden Ukraynalı adına cami yapılacak Haber

Müslüman olduktan saatler sonra vefat eden Ukraynalı adına cami yapılacak

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) Ukraynalı Daria Kotsarenko'nun hatırasını yaşatmak adına yapılacak cami inşası için bağış kampanyası düzenleniyor. BAE İslami Bilgi Merkezinden sorumlu Dar Al Ber Derneği tarafından yürütülen kampanya, bu yıl Ramazan ayı içerisinde Müslüman olan ve oruçlu olduğu esnada geçirdiği kalp krizi nedeniyle vefat eden Ukraynalı Daria Kotsarenko'nun içsel yolculuğunu ve yeni keşfettiği inancına olan bağlılığını onurlandırmak amacıyla gerçekleştiriliyor. Henüz 29 yaşında olan Kotsarenko, Dubai'ye yerleşmiş, 25 Mart'ta din değiştirme belgesini almış ve 28 Mart tarihinde hayatını kaybetmişti. Hiçbir akrabasının ülkede olmadığı Ukraynalı kadının 29 Mart'ta Dubai'de gerçekleşen cenaze merasimine binlerce Müslüman katılmıştı. Daria Kotsarenko, BAE'ye ilk kez 2021 yılında turist olarak gelerek, İslâm dini ve ülke hakkında içerikler oluşturmuştu. BAE'de geçirdiği süre zarfında yerel geleneklere ve kültüre samimi bir ilgi gösteren Kotsarenko, Müslümanlık hakkında kapsamlı araştırmalar yaptı. Daha sonrasında başka ülkelere giden Ukraynalı kadın, son olarak İslâm dinine geçmeye karar vererek BAE'ye yerleşmişti. 812 metrekarelik arsa üzerine inşa edilmesi planlanan ve projesi çizilen cami için sorumlu Dar Al Ber Derneği tarafından bir bağış kampanyası oluşturuldu. Hâli hazırda, cami için gerekli olan paranın yüzde 28'lik kısmı ise toplanmış durumda.

Kaşgar'daki tarihi cami eğlence merkezine çevrildi! Haber

Kaşgar'daki tarihi cami eğlence merkezine çevrildi!

Çin işgalindeki Doğu Türkistan'da Türk İslam kültürünün izlerini taşıyan binlerce senelik camiler, Çin Komünist Partisi (ÇKP) tarafından yıkılmaya devam ediyor. Bir taraftan etnik ve kültürel soykırım politikalarına hız kesmeden devam eden Çin yönetimi, diğer taraftan Türk-İslam kültürünün izlerini siliyor. KADİM CAMİ EĞLENCE MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ Türk dünyası için önemli kentlerden biri olan Kaşgar'daki Sey Baziri Camii'sinin eğlence merkezine çevrildiği görüntülendi. Kırım Haber Ajansı (QHA) ekibinin takibe aldığı Çin merkezli sosyal medya hesaplarında paylaşılan görüntülerde, Çinli turistlerin eğlence merkezine dönüştürülen kadim camide  fotoğraf çektirdiği görüldü. Daha önce Kaşgar Orda Aldı Camii'sinin de bara çevrildiği New York Times gazetesi tarafından ispanlanmıştı. ???? İşgal altındaki Doğu Türkistan'da Çin yönetiminin kültür soykırımı ve İslam düşmanlığı devam ediyor ???? Doğu Türkistan'ın Kaşgar vilayetindeki kadim bir cami eğlence merkezine çevrildi pic.twitter.com/qrkiCwJD1m — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) March 17, 2024 2016 İLE 2019 YILI ARASINDA BİNLERCE CAMİ YIKILDI Sistemli bir şekilde Doğu Türkistan'daki Türk ve İslam izlerini silen Çin yönetimi, Doğu Türkistan’daki camileri hedef aldı. 2016 ile 2019 yılı arasında binlerce camiyi yıktı veya eğlence merkezlerine dönüştürdü. Avustralya merkezli düşünce kuruluşu Australian Strategic Policy Institute'ın (ASPI), uydu görüntülerini analiz ederek hazırladığı rapora göre Doğu Türkistan genelinde 16 bin cami kısmen yıkıldı ve ağır hasar gördü. ÇİN  16 BİN CAMİYİ YERLE BİR ETTİ Doğu Türkistan genelinde dini ve kültürel mekanlarda yürütülen yıkıma yönelik hazırlanan rapor bölge genelindeki camilerin toplamının yüzde 65'inin tahrip edildiğine ya da yıkıldığına dikkat çekti. Raporda Çin Komünist Partisi (ÇKP) yönetiminin, 2017 yılından itibaren başlattığı faaliyet kapsamında 8 bin 500 camiyi de tamamıyla ortadan kaldırdığı yer aldı.

Çin, camileri yıkmaya ve dönüştürmeye devam ediyor Haber

Çin, camileri yıkmaya ve dönüştürmeye devam ediyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Çin'in ülke genelinde camileri yıkmaya ve dönüştürmeye devam ettiğine ilişkin yeni bir rapor yayımladı. Örgüt raporunda İslam'ın "Çinlileştirilmesi" kapsamında camilerin kapatıldığını ve ibadet yerlerinin tahrip edilerek değiştirildiğini bildirdi. DİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİ Örgüt, Çin yönetiminin Ningşia ve Gansu bölgelerinde "camilerin birleştirilmesi" politikası çerçevesindeki faaliyetlerinin din özgürlüğünü ihlal ettiğini kaydetti. Raporda, “Çinli yetkililer, hükümetin İslam’ın uygulanmasını kısıtlama çabaları kapsamında camileri hizmet dışı bıraktı, kapattı, yıktı ve birçok caminin de kubbe ve minare gibi İslami mimari özelliklerini ortadan kaldırdı” ifadelerine yer verildi. "İSLAM’IN UYGULANMASINI ENGELLEMEYE YÖNELİK SİSTEMATİK BİR ÇABA” “Çin, Müslümanların yaşadığı bölgelerde camileri kapatıyor, yıkıyor ya da şeklini bozuyor” başlıklı HRW raporunda, bu baskıların Çin’de İslam’ın uygulanmasını engellemeye yönelik “sistematik bir çaba” olduğu vurgulandı. Öte yandan örgütün, Çin Direktör Vekili Maya Wang, “Çin hükumeti dini özgürlükleri ihlal ederek birçoğunu kapatıyor. Hükumetin ibadethaneleri kapatması, yıkması veya yerlerini değiştirmesi, İslam’ın uygulanmasını engellemeye yönelik sistematik bir çabadır” değerlendirmesinde bulundu. 16 BİNDEN FAZLA CAMİ YIKILDI Daha önce Avustralya merkezli düşünce kuruluşu Australian Strategic Policy Institute (ASPI), uydu görüntülerini analiz ederek hazırladığı raporda, Doğu Türkistan genelinde 16 bin caminin kısmen yıkıldığını ve ağır hasar gördüğünü bildirmişti.  Doğu Türkistan genelinde dini ve kültürel mekanlarda yürütülen yıkıma yönelik hazırlanan rapor, bölgedeki camilerin yüzde 65'inin tahrip edildiğine ya da yıkıldığına dikkat çekmişti. Çin Komünist Partisi (ÇKP) yönetiminin, 2017 yılından itibaren başlattığı faaliyet kapsamında 8 bin 500 camiyi de tamamıyla ortadan kaldırdığını kaydetmişti.

Donbas'taki Rus saldırılarında 5 cami tahrip edildi Haber

Donbas'taki Rus saldırılarında 5 cami tahrip edildi

Ukrayna’nın Donbas bölgesinde, beş cami Rus saldırılarında tahrip edildi. Bahmut ve Severodonetsk kentlerinde bulunan camiler ise tamamen yıkıldı. DONBAS'TAKİ RUS SALDIRILARINDA 5 CAMİ TAHRİP EDİLDİ “Umma (Ümmet)" Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi Müftüsü Murat Süleymanov, bugün Kıyiv’de düzenlenen basın toplantısında, Donbas’ta Rus saldırılarında zarar gören camilere dair açıklamalarda bulundu. Süleymanov, “Bahmut ve Severodonetsk’te 2 cami tamamen yok edildi. Kostyantınivka’daki cami tahrip edildi ve hala ara sıra saldırılara uğruyor. Camiye uğradığımda camların kırıldığını ve ikinci kattaki duvarlarda mermi deliklerini gördüm. Mariupol’daki cami de tahrip edildi” değerlendirmelerinde bulundu. Bilindiği üzere, Ukrayna'nın Mariupol kentinde Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın anısına hayırsever bir Türk tarafından yaptırılan cami, Nisan 2022'de işgalci Ruslar tarafından yapılan saldırılarda ağır hasar görmüştü. RUSYA'NIN EN YOĞUN BOMBARDIMANLARINA MARUZ KALAN MARİUPOL KENTİ Rus işgal güçleri tarafından haftalarca karadan, denizden ve havadan bombalanan kentin yüzde 90’ı Rus saldırılarında yok edildi. Ukrayna yetkililerinin açıklamalarına göre kentte en az 20 bin sivil hayatını kaybetti. Kentte hayatını kaybedenlerin sayısını gizlemek için Rus işgal güçleri, saldırılarda zarar gören apartmanları, enkaz kaldırma çalışmalarını yapmadan iş makineleriyle yıktı. İşgalciler, hayatını kaybeden insanları toplu mezarlara gömdü. Ruslar tarafından işgal edilen Mariupol şehrinde tıbbi sistem hala düzgün bir şekilde çalışmıyor, hastanelerde doktor eksikliği var, gerekli ekipman mevcut değil. Şehirdeki pek çok evda hala elektrik, doğal gaz ve su yok.

Çin, ülkedeki camileri yıkmaya ve dönüştürmeye devam ediyor Haber

Çin, ülkedeki camileri yıkmaya ve dönüştürmeye devam ediyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Çin'in ülkedeki camileri yıkmaya ve dönüştürmeye devam ettiğine ilişkin yeni bir rapor yayımladı. Örgüt, 22 Kasım 2023 tarihli kapsamlı raporunda İslam'ın "Çinlileştirilmesi" kapsamında camilerin kapatıldığını ve ibadet yerlerinin tahrip edilerek değiştirildiğini bildirdi. DİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİ Örgüt, Çin yönetiminin Ningşia ve Gansu bölgelerinde "camilerin birleştirilmesi" politikası çerçevesindeki faaliyetlerinin din özgürlüğünü ihlal ettiğini kaydetti. Raporda “Çinli yetkililer, hükümetin İslam’ın uygulanmasını kısıtlama çabaları kapsamında camileri hizmet dışı bıraktı, kapattı, yıktı ve birçok caminin de kubbe ve minare gibi İslami mimari özelliklerini ortadan kaldırdı” ifadelerine yer verildi. "İSLAM’IN UYGULANMASINI ENGELLEMEYE YÖNELİK SİSTEMATİK BİR ÇABA” “Çin, Müslümanların yaşadığı bölgelerde camileri kapatıyor, yıkıyor ya da şeklini bozuyor” başlıklı HRW raporunda, bu baskıların Çin’de İslam’ın uygulanmasını engellemeye yönelik “sistematik bir çaba” olduğu vurgulandı. Öte yandan örgütün, Çin Direktör Vekili Maya Wang, “Çin hükumeti dini özgürlükleri ihlal ederek birçoğunu kapatıyor. Hükumetin ibadethaneleri kapatması, yıkması veya yerlerini değiştirmesi, İslam’ın uygulanmasını engellemeye yönelik sistematik bir çabadır” değerlendirmesinde bulundu. 16 BİNDEN FAZLA CAMİ YIKILDI Daha önce Avustralya merkezli düşünce kuruluşu Australian Strategic Policy Institute (ASPI), uydu görüntülerini analiz ederek hazırladığı raporda, Doğu Türkistan genelinde 16 bin caminin kısmen yıkıldığını ve ağır hasar gördüğünü bildirmişti.  Doğu Türkistan genelinde dini ve kültürel mekanlarda yürütülen yıkıma yönelik hazırlanan rapor, bölgedeki camilerin yüzde 65'inin tahrip edildiğine ya da yıkıldığına dikkat çekmişti. Çin Komünist Partisi (ÇKP) yönetiminin, 2017 yılından itibaren başlattığı faaliyet kapsamında 8 bin 500 camiyi de tamamıyla ortadan kaldırdığını kaydetmişti.

Kırım’da işgalciler camiyi yıkarak şapel inşa etmeye başladı Haber

Kırım’da işgalciler camiyi yıkarak şapel inşa etmeye başladı

Rus işgali altındaki Kırım’ın Sudak bölgesinde, Rus yetkililer tarafından yıkılan inşaatı yarım kalan cami binasının yerine Hıristiyan tapınağının inşa edilmeye başladığı bildirildi. Krım.Realii haber ajansının bildirdiğine göre; Sudak yakınlarında bulunan Meganom Burnu yakınlarındaki Kapsel Körfezi'nde daha önce caminin inşa edildiği arazide, Hristiyan tapınağı inşa edilmeye başlandı. Yerli Müslüman halkın topladığı paralarla inşa edilmeye başlanan cami, 2022 yılının yaz aylarında işgalci yönetim tarafından yıkıldı. İnşaat yakınında dikilen stanttaki söz konusu arazide Aya Yorgi şapelinin inşa edileceği belirtildi. Eylül 2023’te başlayan inşa çalışmalarının Mayıs 2024’te bitmesi planlanıyor. İLMİ ÜMEROV: İŞGALCİ YÖNETİM KIRIM MÜSLÜMANLARI İLE ALAY EDİYOR Konu ile ilgili açıklama yapan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, “Mevcut yönetim Kırım Müslümanları ile açıkça alay ediyor ve üstünlüğünü aleni bir şekilde sergiliyor. Yaptıklarının çoğunluk tarafından onaylanmasının onları haklı çıkaracağını düşünüyorlar. Peki caminin tamamlanmasına ve şapelin başka bir yere inşa edilmesine ne engel oldu? Yüzlerce yıl boyunca Rusya, kontrol ettiği topraklarda birçok halkın kimliğini yansıtan yapıları yok etti. Bunların çoğu dini yapılar ve anıtlarıydı" dedi.

İşgalciler, Kırım’daki camilerde askere çağırma celpleri dağıtıyor! Haber

İşgalciler, Kırım’daki camilerde askere çağırma celpleri dağıtıyor!

İşgal altındaki Kırım’da, Rus işgal güçlerinin askere çağırma celplerini cami çıkışlarında dağıttığı bildirildi. İşgalcilerin özellikle Cuma namazından çıkan erkekleri cami çıkışında bekleyerek onlara celp kağıtları dayattığı öğrenildi. KrımSOS insan hakları örgütü, Kırım’ın bazı yerleşim yerlerinde Kremlin kontrolündeki sözde askere alma merkezi temsilcilerinin, cami giriş çıkışlarında bekleyerek askere çağırma celpleri dağıttığını aktardı. KrımSOS’tan yapılan açıklamada, “Bu özellikle, birçok Müslümanın dua etmek için camileri ziyaret ettiği Cuma günü gerçekleşiyor. Celpler namaz çıkışında veriliyor ve kağıdın alındığına dair imza atılması isteniliyor. Askere çağırma celplerinin insanlara zorla dayatıldığı birkaç vaka kayda geçirildi” denildi. İŞGALCİLER, ALIKOYDUĞU KIRIM TATARLARINA ASKERE ÇAĞIRMA CELPLERİ DAYATTI! Akmescit’teki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi önünde, 23 Ağustos 2023 tarihinde soydaşlarına destek vermek için toplanan Kırım Tatarlarından 23’ü işgalcilerce alıkonulmuştu. Gece boyunca  gözaltı merkezinde tutulan Kırım Tatarlarına askere çağırma celplerinin dağıtıldığı bildirilmişti. RUSYA, KIRIM TATARLARINI UKRAYNA’YA KARŞI SAVAŞMAYA ZORLUYOR! İşgalci Rusya, açtığı savaşta büyük kayıplar verdikten sonra Ukrayna’ya gönderecek asker bulamadı ardından seferberlik ilan etmek zorunda kaldı. Eylül 2022’de yapılan seferberlik ilanının ardından Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde yönetimi yarımadada askere çağırma celpleri dağıtmaya başladı. Kırım’da dağıtılan celplerin yüzde 80’inin Kırım Tatarları adına çıkarıldığı bildirilmişti. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Ukrayna yetkilileri ve insan hakları örgütleri konuya ilişkin yapılan açıklamalarda; Kırım’ın sözde yönetiminin, Kremlin tarafından ilan edilen seferberliği, Kırım Tatar halkını yok etmek için kullandığına dikkat çekti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.